Menopauza 1170x180

A tehetséges Mr. Sheeran – júliusban Budapesten ad koncertet a pop királya

2024/05/24  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A világ egyik legismertebb énekese 2024. július 20-án lép fel a Puskás Arénában. A The Guardian általunk szemlézett cikkéből azonban kiderül, hogy amit a címben állítunk (ld. tehetséges), az nem csak a dalszerzésre vagy a gitárjátékra vonatkozik.

Ed Sheeran azért népszerű, mert tehetséges – júliusban Budapesten ad koncertet a pop királyfija

2014-ben Sheeran lett a világ legtöbbet streamelt zenésze. Az azóta eltelt 10 év alatt a dominanciája csak egyre nőtt.

De miért ennyire népszerű? Erre több válasz is létezik:

  • Ed Sheeran azért népszerű, mert a legújabb zenei trendeknek megfelelően újratermeli magát.
  • Ed Sheeran azért népszerű, mert jellegzetes stílusa van.
  • Ed Sheeran a hardcore rajongótáborának köszönhetően népszerű.
  • Ed Sheeran azért népszerű, mert a közönség kénytelen őt hallgatni a rádiócsatornák és a lejátszási listák uralása miatt.
  • Ed Sheeran azért népszerű, mert egy őszinte, hiteles trubadúr.
  • Ed Sheeran egy cinikus alakváltó popzenei gépezet, aki kijátszotta az algoritmust.
  • Ed Sheeran egyszerűen király.

Közép-Anglia megasztáros bárdja ellentmondások tömkelege, de egy dolog kristálytiszta: hihetetlenül népszerű. Számos statisztika készült, amelyek ezt bizonyítják, de íme kettő:

  • Sheeran rendelkezik a legtöbb Spotify-követővel a világ összes előadója közül (10 millióval több, mint Taylor Swift, jó barátja és legközelebbi versenytársa);
  • Sheeran volt a legtöbbet játszott előadó az Egyesült Királyságban az elmúlt nyolc évből hatban.

Debütáló albuma, a + (Plus) 2012 harmadik legjobban fogyó album volt az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy sokan elcsépelt tinilány-csemegének tartották. Aztán 2014-ben komoly előrelépés következett, abban az évben a suffolki származású énekes-dalszerző megszerezte első brit listavezető kislemezét a Sing című dallal. A Pharrell Williams által producerelt számba Sheeran rapet, funkot és harsány dance-popot oltott, ami aztán a védjegyévé vált. Abban az évben ő lett a Spotify legtöbbet streamelt előadója a világon. A műfajok eme ügyes keverésével Sheeran bebizonyította, hogy készen áll arra, hogy kilépjen a trubadúr-dobozból, és átlépjen a teljes értékű popsztár-üzemmódba.

Sheeran azonban tovább ment ennél: végül a popsztárságot alakította át a maga szerény képére. A pop közbeeső évtizede sok szempontból a 33 éves énekesé volt – mindenütt jelenlévő, egységet váltó jelenlétének története – a The Guardian szerint – egyben a kortárs pop története és a jövő útiterve.

A 2010-es években ugyanis a sztárok már nem a hagyományos sajtóra támaszkodtak, hanem a közösségi médiát kezdték el használni fő reklámeszközként. Ahhoz, hogy rokonszenvet keltsenek, a távolságtartó dicsfényt fel kellett cserélniük a megközelíthetőségre: a hétköznapi ruhák, a barátságosság és az egyszerű örömök jöttek divatba, miközben a színházat idéző jelmezek, a titokzatosság és a nagy volumenű dolgok kiestek. Sheeran pontosan tudta, érezte, hogy ezt a játékot miként kell játszani. A kopottas kapucnis-farmeros öltözködése is egy trükk volt; 2014-ben Sheeran azt mondta az Observernek, hogy soha nem fog stylistot fogadni, mert "ha valakit túlságosan is sztárnak állítasz be, senki nem fog kapcsolatot teremteni vele". A dalszövegei ezzel a normalitással kereskedtek: nagy vonalakban érzelgősséggel és olyan utalásokkal, amelyek sajátos hétköznapisággal csengtek. A színpadi felállása – általában kerüli a kísérőzenekarokat, és inkább a gitárját és egy loop pedált használ – a közvetlen őszinteség érzését erősítette.

Sheeran 2021-es kislemeze, a Bad Habits megjelenésének napján például a rajongókkal zoomolt, s régóta fenntartja azt a képet magáról, hogy ő a "szomszéd srác", lényegében nem különbözik a követőitől – és folyamatosan használja ezt a dinamikát. Sikerrel, mert bár nem kerültek a címlapra rendszeresen, mint pl. a BTS hardcore rajongótábora, azért komoly követőtáborra tett szert. Mégsem csak a rajongói voltak azok, akik Sheerant világsztárságig katapultálták. 2014-ben –  amikor pl. Taylor Swift kivonta a teljes katalógusát a Spotify-ról, mert szerinte a zenének nem szabadna ingyenesnek lennie – Sheeran a Spotify-nak tulajdonította, hogy képes globális turnékat szervezni. Nála nem a rossz szokások kategóriájába került a platform, sőt.

2017-19-es Divide turnéja volt minden idők legjövedelmezőbb turnéja. Sheeran ugyanis megértette, hogy a streaming soha nem látott elérést tesz lehetővé. A 2017-es Shape of You című slágere lett az első dal, amely elérte a 2 milliárd streamelést a platformon – ez a címlapokra kerülő teljesítmény segített neki felemelkedni az önfenntartó mindenhatóság állapotába.

Sheeran rekordokat döntött a Spotify-on, valami mást pedig bedöntött: a slágerlistákat. 2014 júliusában az Official Charts Company elkezdte beépíteni a streaming számokat; az első héten Sheeran x (Multiply) című albumának minden egyes száma felkerült a Top 100-as listára. Amikor a harmadik albumára, a 2017-es ÷ (Divide) címűre került sor, a teljes tracklistája helyet kapott a Top 20-ban, kilenc dal pedig a Top 10-ben. Az értékelést ennek hatására megváltoztatták: mostantól egy előadónak csak három dala szerepelhet a listán, hogy az újabb előadók is bekerülhessenek. (Szerintünk ez jó döntés volt.) Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben nyolc dal vezette a slágerlistákat legalább 10 héten át, ami az előző 30 évben csak egyszer sikerült. Nem meglepő módon Sheeran az egyetlen előadó, akinek sikerült a duplázás: a Shape of You-val 2017-ben és a Bad Habits-szel 2021-ben.

Még ha Sheeran 2017 után kénytelen is volt átadni a trónját a slágerlistákon, befolyása továbbra is érvényesül. Alaphangzását – a régi iskola R&B és a poszt-britpop indie gyökértelen, középtempós fúzióját – rengeteg előadó (pl. Lewis Capaldi, George Ezra, Tom Walker) vette át, akik szintén ezt az emberközeli megközelítést tették magukévá – és ontották a lemezeket. E sorok írásakor (2024. április) a Sheeran-utódok, Rag'n'Bone Man, Teddy Swims vagy Michael Marcagi mind a brit top 20-ban vannak - akárcsak a vermonti énekes-dalszerző Noah Kahan, aki hét hétig vezette a brit slágerlistát Stick Season című slágerével.

 "Taylor sosem volt a népszerű gyerek az iskolában. Én sem voltam a népszerű gyerek a suliban" – mondta Sheeran 2017-ben egy interjúban, és ezzel saját és Swift elszánt sikeréhségét a suli bénáinak bosszúja-narratívájává alakította át.

"Aztán eljutsz arra a pontra, amikor te leszel a legnépszerűbb gyerek a suliban - és ezt mindketten egy kicsit túlzásba visszük [...] Ez abból is ered, hogy mindig azt mondták, hogy valamit nem tudsz megcsinálni, és erre azt mondod: 'B+, meg tudom csinálni."

Hogy milyen tökéletesen csinálja, arról a magyar rajongók is meggyőződhetnek (ismét) július 20-án, a Puskás Arénában, ahol a közönséget Calum Scott fogja bemelegíteni.

 

Kapcsolódó cikkeinkből:

Ed Sheeran a Puskás Arénában!

 

Még a sörcsapokból is Ed Sheeran folyt az Egyesült Királyságban

 

Ed Sheeran az Egyesült Királyság leggazdagabb fiatal zenésze

 

 

Ed Sheeran valóra váltotta két gyermek álmát Budapesten

Ed Sheeran, Puskás Aréna

 

 

Szólj hozzá!


Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders András-Slashkovic-Fehér Holló trió

Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders...

Sokan várták a folytatást Kállay Saunders András, a holland-iráni származású Slashkovic és a producer, Fehér Holló alkotta The Middletonztól,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.

Minden koncertről ki kellene tiltani a telefonokat

Hogy elkerüljék a tavalyi botrányt, a szervező már jó előre szólt – mi is csatlakoztunk az infóátadáshoz –, hogy a TOOL koncertje alatt mindenki tegye el a telefonját, mert ki fogják rakni a helyéről azt, aki előveszi.
Új koncertek