A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak

2021/11/28  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Azért valljuk be, még akkor is nagy szám ez, amikor hetente robbannak be olyan dalok, klipek, szövegvideók, amelyeknek pillanatok alatt szalad fel milliókig a számlálójuk. A cikkünk tárgya azonban mindenhonnan nézve egy igazi gospel-dal, nem egy divatos pop-, rock- vagy bármilyen sláger.

A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak – magyar csattanóval!

David Brattonról azt kell tudni, hogy a Virginia Union Gospel kórus vezetője. Pályafutása elején az „Oh Happy Day” – vagyis a legesleghíresebb gospel-dal – zeneszerzőjével, Edwin Hawkinssal dolgozott éveken át, de többször adott koncertet olyan legendákkal együtt, mint például Anastasia, Dee Dee Bridgewater vagy Roberta Flack.

Történt egy vasárnap, hogy David meghallgatott egy prédikációt, amely az imákról, istenről és a kettő közötti dicsőítő kapcsolatról szólt, majd hazament, leült, és megírta az  „Every Praise” című dalt. A dal három évig a fiókban lapult, mert a szerző azt gondolta, túl egyszerű, csak pár sor az egész, nem méltó a figyelemre. Aztán három év múlva előbukkant a kézirat, és ha már ott volt, hozzáírt még pár sort...

A dalt először a New York-i Greater Allen székesegyház kórusa adta elő, de soha nem vették fel. A következő "felhasználó", az Edwin Hawkins Music + Arts Seminar volt, ők már felvették a dalt, de sosem adták ki. Bratton egy barátja révén csöppent bele az Azusa Mass Choir próbájára, s ha már ott volt, megkérték, hogy tanítsa meg a kórusnak az "Every Praise"-t. Miközben tanított, azt vette észre, hogy az emberek a telefonjaikat nyomkodják, mint később kiderült, Hezekiah Walker püspöknek üzengettek, aki akkorra már elment, hogy jöjjön vissza, mert ezt hallania kell...

Itt ugrunk egyet a történetben: David egy este elment az Allen székesegyházba egy próbára, és az egyik ismerőse, aki a Sony-nál dolgozik, azt mondta: „Dave, van itt valami, amit szeretném, ha hallanál. Lehet, hogy ez Walker püspök eddig valaha volt legnagyobb száma...”. Ráhúzta a fejhallgatót, bekapcsolta az iPodot... és a hangszórókban felcsendült az "Every Praise" feldolgozása. Saját bevallása szerint vagy hatvanszor hallgatta meg aznap este.

A dal azóta hatvan országban és 120 nyelven jelent meg, és több mint 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját.

Ahogy David Bratton meséli, az  "Every Praise" egy nagyon egyszerű dal, amelyet a legtehetségesebb, de a legkevésbé tehetséges zenész is elénekelhet.

"Hallottam úgy, hogy csak egy szál gitárral énekelték. Hallottam nagyzenekarokkal. Hallottam vasárnap reggeli istentiszteleten, hallottam esküvőn... Egyszer egy repülőtéren nehezen sikerült feljutni a gépre. Odamentem a pultnál ülő hölgyhöz, és megkérdeztem, hogy szokott-e templomba járni. Azt mondta: „Igen.” Megkérdeztem: „Nos, hallotta-e már valaha az Every Praise című dalt?” Azt felelte: „Ez kedvenc dalom! „ Én vagyok annak a dalnak az írója! – mondtam neki, erre azt felelte: Engedje meg, hogy azonnal feljuttassam a járatra!" :)

A dal sikerével kapcsolatban hozzátette:

"Padlót fogtam. Túlcsordultam. Évek óta írok dalokat, de soha egyik sem ért meg ekkora sikert, legyen Istené a dicsőség. Azóta az életem teljesen megváltozott."

 

 

 

 

gospel, every praises, Virginia Union Gospel, turné

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek