Aurora - Budapesten a 35 év rock and roll

2018/06/24  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Idén ünnepli 35. születésnapját a győri AURORA zenekar. A punk rockerek tavalyi “Előre k*rvák gengszterek” lemez 25. születésnapja alkalmából tartott koncertjének nagy sikerére való tekintettel július 29-én, pénteken újból elfoglalják a Barba Negra Track színpadát, ahol közel 2 órás program keretében mutatják be klasszikussá érett szerzeményeiket, nagy részben megtartva a tavalyi jubileumi koncert dalainak többségét.

Aurora - Budapesten a 35 év rock and roll

A zenekar még 1983-ban alakult győrben, és első koncertjüket Terrorists néven adták, de sajnos az akkori vezetésnek ez rögtön szemet szúrt, így többet nem játszhattak ezen a néven. Ekkor jött a képbe az Auróra Cirkáló név, amellyel már a hatalomnak sem volt baja, és amely az első demók megjelenésekor rövidült le Aurórára.

Rendszerellenes szövegeik miatt hamar betiltották a zenekart. Ekkortájt már csak álnéven koncertezhettek Magyarországon és több rendőrhatósági figyelmeztetést is kaptak. Az 1980-as években igen aktív volt az osztrák punk színtér, és ott hamar ismertté vált az Aurora neve, mivel többet koncerteztek ott, mint Magyarországon, 1988-ban még németországi turnéra is hívták őket. Az első kislemezüket, "Aurora" néven adták ki Nyugat-Németországban az Empty Recordsnál 1989-ben. A dalcímek angolul szerepelnek a borítón. Ezt a kislemezt 1991-ben a Fekete Lyuk Hangja adta ki kazettán "1988" néven, magyar dalcímekkel. A kislemezt ezen turné bevételeiből finanszírozták. Jellemzően előbb jelent meg Ausztriában, mint hazánkban.

A rendszerváltás után az addig mellőzött zenekarok is visszatérhettek a hazai klubokba, így az Aurora a szovjet csapatok kivonulása „alkalmából” egy remekül időzített nagylemezt jelent meg, Viszlát Iván! címmel (1989). Ez a 20 000 feletti eladott lemezszámával korának legkelendőbb közép-európai punk-rock albumának számított. Hasonlóan népszerű lett a következő, jóval kiforrottabb konceptalbum, az Előre kurvák, gengszterek 1992-ben. Ennek címadó dala egyfajta "Aurora-himnusz"-ként ismert.

Az együttes tagjainak barátsága Pusztai Zoltán költővel a '80-as évek közepén alakult ki, azóta ő írja minden szövegüket (ő a Moby Dick és a Hungarica együttes szövegírója is), kivéve a "Keserű cukor" lemezt, amelynek szövegeinek szerzője Cselák.

A közönséget a Guns N’ Roses klasszikusaival (valamint saját dalaikkal) melegíti be a HOLLYWOOD ROSE, akik idén a 15 éves jubileumi turnéjukra indultak, a legnagyobb slágerek mellett pedig pár különleges tétel is helyet kap ezen az estén.

Aurora, koncert, Barba Negra Track, Hollywood Rose, rockzene

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek