Beatles-buli a Toldiban

2012. október 12.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Egy minden bizonnyal nehéz nap éjszakáján kifulladásig tartó buliba invitál a Toldi mozi és a Budapest Film Kft. Az utóbbi a George Harrison: Living in the Material World című filmet vetíti, az előbbi pedig a talp alá valót szolgáltatja hajnalig.

Toldi buli

Martin Scorsese kétszeres Emmy-díjas alkotása ritka és soha nem látott felvételeken keresztül mutatja be George Harrison életét, karrierjének és magánéletének örömteli vagy éppen fájdalmas pillanatait. A filmet Magyarországon először október 27-én láthatja a nagyközönség ezzel a különleges Beatles-bulival felturbózva.

Program:
18:30 George Harrison: Living in the Material World filmvetítés
22:00 Beatles kifulladásig.
Akik a bulit garantálják: Le Hjärta, Hó Márton és a Jégkorszak, 40 days, Slow&Vanis, Psycho Galore

George Harrison minden idők leghíresebb és legnépszerűbb együttese, a Beatles tagjaként vált ismertté világszerte. Mindenhol járt és mindenkivel találkozott, aki számított. Olyan hírnevet és vagyont szerzett magának, amiről a legtöbben csak álmodnak, de huszonkét éves korában ráébredt, hogy az anyagi siker nem elégíti ki – valami hiányzott. Ravi Shankarral ápolt barátsága által és indiai utazásai során elmerült a szubkontinens zenéjében és filozófiájában, a meditáció és a spiritualitás vált élete mozgatórugójává. Ritka és soha nem látott felvételeket felhasználva gyerekkoráról, a Beatlesben töltött évekről, szólókarrierjének fény- és mélypontjait érintve, magánéletének örömteli és fájdalmas pillanatait is megmutatva, az Oscar-díjas Martin Scorsese filmje végigköveti George Harrison életének ívét 1943-tól 2001-ig.

„Minél közelebbről láttam életét és karrierjét, annál jobban megfogott, ahogyan megbírkózott a hullámhegyekkel és –völgyekkel és ahogyan tanult belőlük. Úgy vélem, idővel megértette a siker és a kudarc tiszavirág természetét” - mondja Scorsese.

Eposzi jellege ellenére a film mélyen személyes. Ringo Starr, Eric Clapton, Paul McCartney, Yoko Ono, Olivia és Dhani Harrison és sokan mások nyíltan beszélnek George tehetségéről, az ellentmondásokról és az együtt töltött időről. Ahogy Olivia Harrison fogalmaz: „Megvolt a saját karmája, tudta, min kell dolgoznia. Nem tért le erről az útról, nem romlott el, egyszerre volt jó és rossz és szerető és dühös.”

„George újító szellem volt. Kiemelt bizonyos elemeket az R&B-ból, a rockból és a rockabillyből, és valami egészen egyedit hozott létre” – állítja Eric Clapton. Elmélyült zenei kísérletezéseinek sorából a Beatles szólógitárosaként töltött időszak kitűnik. A „Within You, Without You”, a „While My Guitar Gently Weeps”, a „Something”, a „Here Comes the Sun” és további nagy sikerű dalok által bevezette a spiritualitást és az indiai ritmusokat a popzenébe."

George Harrison bátor volt, valódi lázadó. Szóló platinalemeze, a „My Sweet Lord” című dalt is tartalmazó „All Things Must Pass” triplaalbumként jelent meg. Megszervezte az első szuperkoncertet Bangladesh megsegítésére. Megalapította a Handmade Films céget, mely kulcsszerepet játszott a brit filmipar nyolcvanas évekbeli feltámasztásában. Harminc évet töltött Anglia egyik legszebb kastélya, a Friar Park helyreállításával, melyet nem habozott fedezetként felajánlani barátai, a Monty Python csoport Brian élete című filmjéhez. Szakmai, személyes és spirituális életének minden aspektusában a saját útját járta, egészen az utolsó órákig. Ahogy barátja, John Lennon mondta róla: „George maga nem egy titokzatos figura. A benne levő rejtély viszont hatalmas. Nézni, ahogy feltárulkozik, lépésről lépésre – ez az, ami olyan átkozottul érdekes.”

George Harrison 2011-ben hunyt el, tüdőrákban. Állapotán bizonyára nem sokat javított, hogy egy elmebeteg 1999-ben otthonában megkéselte. Hamvait -saját kívánságára - a Gangeszba szórták.


Képtár

  • Beatles-buli a Toldiban kép 7197
  • Beatles-buli a Toldiban kép 7199
  • Beatles-buli a Toldiban kép 7200
  • Beatles-buli a Toldiban kép 7201
  • Beatles-buli a Toldiban kép 7202
 

 

Szólj hozzá!


A Kiscelli Múzeum Nagy Gyula emlékének ajánlja a Fekete-Lyuk-kiállítást

A Kiscelli Múzeum Nagy Gyula emlékének ajánlja a...

Szomorú aktualitást ad ennek a tárlatnak, hogy a "Big Boss" a közelmúltban hunyt el, már nem érhette meg a megnyitót.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Aretha Franklin emlére énekel a Harlem Gospel Choir Budapesten

Az afro-amerikai zene nagykövetei december 2-án Aretha Franklin nagysága előtt tisztelegnek és a zenei irodalom legszebb dalaiból válogatnak a MoM sportban.

Terence Hill titokban ismét nálunk járt

Arról már beszámoltunk, hogy a világsztár február 16-án ismét Magyarországra érkezik a Guido & Maurizio De Angelis koncert egyik sztárvendégeként. Azt is megírtuk, hogy kisorsolnak egy buggyt. Az új infó az, hogy a jótékonysági aukció ajánlását is elvállalta Terence Hill, melynek során titokban ismét hazánkban járt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek