Billy Talent lemezbemutató az A38-on

2012/10/26  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Nagyszabású, felejthetetlen riffek, eszméletlen vokálok, igazi tombolós punkrock-himnuszok – a kanadai punkrock-együttes, a Billy Talent idén szeptemberben jelentette meg negyedik nagylemezét, s egy nagyszabású turné keretén belül az A38 Hajón is bemutatja 2013. február 5-én.

Billy Talent

Húsz év, egy kényszerű névváltoztatás, öt nagylemez, eszméletlen mennyiségű koncert és világ körüli turné után a négy egykori diák még mindig együtt játszik, ugyanolyan letaglózó lendülettel, mint egykor. A Billy Talent tíz év után befutott, és tíz éve a csúcson van.

Honnan jöttek?

A kilencvenes évek elején (1993) négy gimnazista (Ben Kowalewicz, Jon Gallant, Aaron Solowoniuk és Ian D’Sa) összeállt egy Toronto melletti város, Mississauga egyik katolikus iskolájában, és a frissen alapított gimizenekar egy évtizedes próbálkozás után Kanada egyik legsikeresebb és legjobb punk-rock csapatává vált.

Ki volt Billy Tal(l)ent?

Az elnevezést a népszerű kanadai zenész és költő-író, Michael Turner áldokumentum-regénye, a Hard Core Logo képzeletbeli zenekarának szintén képzeletbeli gitárosától vették (bár ő két L-lel írja a nevét...). Eredetileg ugyan Pezz néven alakították meg az együttest, de egy régebben létező, ugyanazt a nevet viselő  amerikai zenekar többezer dolláros perrel fenyegette meg őket a névbitorlásért, mire a fiúk 1999-ben átnevezték magukat Billy Talentre.

Mivel lógnak ki a hasonló bandák közül?

A punktól merőben idegen módon félelmetesen tiszta vokálokkal, a többszólamú énekekkel. Ettől persze még nem szakítottak teljesen a punkkal, és a Billy Talent rövid, velős, míves punk-rock himnuszai az elmúlt évtizedben hatalmas sikert hoztak a zenekarnak. A Billy Talent egyébként óramű pontossággal, háromévente jelenteti meg lemezeit (az első hármat csak sorszámmal ellátva), és mindegyik lemezhez legalább másfél éves monstre turnét kapcsol. Az igazi hírnevet ezek az átlagosan százötven-kétszáz állomásos gigaturnék hozták meg: a Billy Talent kétségkívül az egyik legjobb, de mindenképp leglelkesebb koncertzenekar.(Hogy az együttes mit tud a színpadon, arról két éve a Szigeten is meggyőződhetett a magyar közönség.)

Mit lehet tudni az új albumról?

A 2012 szeptember elején megjelent új nagylemez - ami, szakítva a hagyományokkal, immár nem névtelen, hanem igenis van címe, méghozzá elég beszédes: Dead Silence-  érett, komoly darab, ez már a borítóján is látszik, ami a neves ausztrál grafikus, Ken Taylor munkája. Tömören fogalmazva: egy teljes fegyverzetben előttünk álló zenekar műve. A Billy Talent egész eddigi létezése a függetlenségről szólt, amit ez az album tetőz be: felvételeihez a négy tag saját stúdiót épített, a produceri munkát kizárólag a gitáros, Ian D'Sa végezte, és a munka igazi, izgalmas, közönségcsigázó valóságshow volt: a Billy Talent honlapján és YouTube-csatornáján irgalmatlan mennyiségű interjút, benyomást, „working notes”-t, miniklipet és életképet tett közzé, így a rajongók szinte élő egyenesben követhették a stúdiómunkát. Aztán jöttek a videóklipek, legutóbb a pár napja megjelent Surprise Surprise, melyekből azonnal kitűnik, hogy a Billy Talentnek érdemes volt saját kezébe venni az irányítást.

 

 


Képtár

  • Billy Talent lemezbemutató az A38-on kép 7436
  • Billy Talent lemezbemutató az A38-on kép 7438
  • Billy Talent lemezbemutató az A38-on kép 7439
  • Billy Talent lemezbemutató az A38-on kép 7440
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek