Bob Dylan Kassán játszik!

2014/03/04  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A zenei ikon aktuális turnéja a jelen állás szerint nem érinti Magyarországot, de június 27-én könnyen elcsíphetjük: ezen a napon ugyanis a szomszédos Szlovákiában, a kassai Steel Arénában lép majd fel a rocktörténet egyik legnagyobb alakja.

Bob Dylan Kassán játszik!

Több mint 50 éves pályafutása alatt Bob Dylan mindent elért, amiről egy zenész álmodhat: nemrég maga Barack Obama tüntette ki a számtalan slágert szerző amerikai énekest. Dylant azonban nem a kitüntetések, hanem a rajongókkal való találkozás élménye teszi igazán boldoggá, így a mai napig szinte folyamatosan úton van.

A kortárs zene igazi zsenije ő, egy költő gitárral a kezében, aki zenéjével és dalszövegeivel művészek és átlagemberek tömegeire volt hatással, sőt: sokak szerint új értelmet adott a könnyűzenének. A 72 éves amerikai énekes több mint 50 éve van a pályán, és ez idő alatt 35 albumot készített. Pályafutása kezdetén Dylan egészen új hangot hozott a zenébe, és ezzel egyszer és mindenkorra megváltoztatta a rock and roll zenét.

Míg a legtöbb előadó slágerlista-kompatibilis dalokat próbált írni, Dylan valóságos himnuszokat alkotott, amelyeket generációk dúdolnak mind a mai napig. Blowin' In The Wind, Masters Of War, Like A Rolling Stone, Knockin' On Heaven's Door, Mr. Tambourine Man, Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Hurricane, Make You Feel My Love, I Shall Be Released, Tangled Up In Blue – felsorolni is nehéz lenne Dylan összes időtlen dalát.

Az évtizedek alatt szinte minden stílus felbukkant zenéjében: blues, folk, pop, jazz, swing, gospel és rockabilly elemek egyaránt felfedezhetők. Legnagyobb fegyvere mégis a szavakban rejlik:

„A rock'n'roll zene lényege számomra, hogy ezt a dolgot nem lehet félvállról véve csinálni. Ezt már akkor tudtam, amikor amerikai folkzenével kezdtem foglalkozni, hiszen az egy komolyabb műfajnak számított. A dalok csordultig tele vannak igazi, mély hangulatokkal: kétségbeeséssel, szomorúsággal, vagy éppen a diadal és az eltökéltség érzésével.”

Dylan összesen 11 Grammy, Golden Globe és Academy Award díjat kapott, és beiktatták a rock and roll legmeghatározóbb személyei közé is a műfaj dicsőség csarnokába, vagyis a Rock and Roll Hall Of Fame-be. Dylant Barack Obama amerikai elnök a „történelem egyik legnagyobb amerikai zenészének” nevezte, és 2012-ben kitüntette a legmagasabb, civileknek adható elismeréssel, az Elnöki Szabadságéremmel. Nemrég a Francia Becsületrendet is megkapta, a Rolling Stone magazin pedig az első helyre tette egyik szerzeményét a „Minden idők 500 legnagyobb dalá”-t tartalmazó listáján. Talán nem meglepő, hogy a Like A Rolling Stone volt a befutó...

Dylan saját bevallása szerint 1988 óta megállás nélkül turnézik, ezért az aktuális koncertkörút címe  nemes egyszerűséggel Never Ending Tour (Soha véget nem érő turné) lett. Bob és zenekara június 27-én érkezik régiónkba: a szlovákiai Kassán láthatjuk ezen a napon, a Steel Arénában. A koncertet szervező Vagaboond.com ügynökséget képviselő Michal Očovan nyilatkozata szerint a Steel Arénában várhatóan a több dalt is elhangzik majd a legutóbbi, Tempest című lemezről, mely 2012-ben jelent meg.

A Vagaboond.com bemutatja: Never Ending Tour 2014 – Bob Dylan koncert
2014. június 27., péntek 20 óra
Steel Aréna, Kassa (Košice), Szlovákia

A szlovákiai koncertre ülő- és állójegyek, valamint VIP belépők egyaránt kaphatók, melyeket az interneten, vagy akár a legnagyobb hazai jegyirodákban is megvásárolhatjuk, Kassát (Košice) pedig akár autóval, akár a MÁV-Start Hernád és Rákóczi EuroCity vonataival, illetve privát busztársaságok járműveivel is néhány óra alatt elérhetjük.

További információkat találunk a http://visitkosice.eu/hu oldalon.


 


Képtár

  • Bob Dylan Kassán játszik! kép 27011
  • Bob Dylan Kassán játszik! kép 27012
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek