Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten!

2012. október 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Már megszokhattátok, hogy rendszeresen jelentkezünk a BB háza tájáról érkező hírekkel. Most, bár külön kiemeljük, nem is annyira az ötéves évfordulót megünneplő koncert keltette fel a figyelmünket, még csak az új cigányzenére építkező műsor sem, hanem egy új budapesti szórakozóhely, amely a zenekar nevét viseli. Meg egy könyv. És egy DVD. Zajlik az életük...

Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten!

Ez a helyszín pedig nem más, mint a közismert New Orleans Klub helyén nyíló Budapest Bár, amelynek programjairól október végétől a zenekart szervező csapat gondoskodik.

Az új műsorral, amellyel 2012. október 24-én a hely debütál, ismét egy eltűnőben lévő hagyomány feltámasztására törekednek. Ezúttal arra vállalkoznak, hogy egy megfakult fényű műfajt, a cigányzenét fogalmazzák újra és keltsék életre. Különleges műsoruk művészi alternatívát nyújt a hazai éttermek cigányzenei kínálatához képest, ugyanakkor betekintést ad a magyar cigányzene híres alakjainak életébe is. Mulatságos és tanulságos történetek kelnek életre, hagyományos és ínyenc fogások kíséretében. A Budapest Bár kitűnő muzsikusai a cigányzene inspirálta klasszikusokból, híres cigánydallamokból, a cigányzenészek szórakoztató repertoárjából válogatnak – a tőlük megszokott színvonalon és igényességgel.

A Budapest Bár dobosa, a kitűnő humorú Kisvári Ferenc új oldaláról mutatkozik be: ővé lesz a konfereanszié szerepe, aki bevezeti és elkalauzolja a nézőket a cigányzenészek izgalmas, színes világába. A zenekar kibővül egy nagyszerű zenésszel: Farkas Robi édesapja, a kitűnő brácsás, Farkas István is csatlakozik a fiúkhoz.  István, a Száztagú Cigányzenekar korábbi szólamvezetője, évtizedek óta muzsikál szállodákban, éttermekben – ismert és elismert muzsikus. Köztudott, hogy a zenészcsaládokban hagyomány a zenei tudás és a zene szeretete, így Robi is édesapjának köszönheti pályája elindulását.

Az estéhez illő menüt a zenekar Rózsikája – a cimbalmos Farkas Misi és a bőgős Farkas Ricsi édesanyja – állítja össze Dobos Attilával, a Budapest Bár gasztronómiai vezetőjével olyan ételekből, amelyeket a Budapest Bár tagjai már többször leteszteltek. Rózsi lecsója után egy igazi gourmet is háromszor tunkolja ki a fazekat, Attilával pedig a profizmus is beköltözik a háziasszony konyhájába! Rózsi nemcsak kitűnően főz, hanem bölcsességével, sajátos világlátásával és kirobbanó életkedvével mindenkit lefegyverez. A Budapest Bár tagjai a próbák alatt az ő lakásában, az ő főztjének köszönhetően váltak közösséggé. A cigány „baróságokból” összeállított menüsorban olyan különlegességeket kóstolhatnak meg a vendégek, mint a bodag fokhagymás tejföllel, csávófogóleves, lecsós nokedli, rücsköshús, vagy a töltöttdagadó.

 "Régebben a Misiék lakásában próbáltunk, a Blaha mögött egy bérházban, a harmadik emeleten. A szobában ott áll a cimbalom, a bőgő, a zongora, a lakásban zenél egy cigányzenekar, zeng az egész omladozó gangosház. Ezalatt a Misiék anyukája, Rózsi irgalmatlan finomságokat főz, és mikor odamegyünk próbálni, akkor nagyon jókat kajálunk, beszélgetünk, iszunk, közben szól a szobában a zene, cserélődnek az emberek. …Igazán kellemes időtöltés, kicsit olyan, mint egy szerb film, megy az élet, kaja, pia, muzsika, és közben izgalmas, kreatív dolgok születnek a szobában." (KISS TIBI)

"Anyu egy mamma feeling. Igaz, hogy egyidősek a Lovasival, mégis úgy jön be hozzánk a Lovi, mintha anyu az anyja lenne. Mindenkiről minden pletykát tudott, a legbelsőbb gondolataikat, a legféltettebb titkaikat beszélték meg vele.  Azok a próbák annyira jók voltak! Mindenkinek volt egy gyerekkori anyafilm-jelenete, ami visszajött: anyu főz kint, mi meg játszunk bent, néha kimegyünk, eszünk, ő meg helyrerak mindenkit nagy hangon, a maga természetességével." (FARKAS MISI)

(Részletek a hamarosan megjelenő Budapest Bár – Öröm zene című riportkönyvből (szerk: Vajay Zsófia és Bombera Krisztina).

További BB-hír, hogy megjelent a társulat második dvd-e HOPPÁ! KONCERTSZÍNHÁZ címmel. A HOPPÁ! című előadást a Magyar Televízió 2012. áprilisában rögzítette. A DVD-re extraként felkerültek a koncerten elhangzott ráadás számok is, valamint egy paródia, amelynek előadója Frenk, a Budapest Bár énekese. Frenk a rövidfilmben megcsillogtatja színészi képességeit: tolmácsolásában előkerülnek a tagokra legjellemzőbb gesztusok, stílusok, manírok, jó adag iróniával fűszerezve.


Képtár

  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7356
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7357
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7359
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7360
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7361
 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: immáron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a magyar rapelőadók krémjét. Most ismét időszerű volt.

Soha ne használj paprikaspray-t egy emberekkel tömött helyen viccből (sem)!

A hatósági feltételezések szerint paprikaspray-t fújó fiatalkorú, valamint további hét személy ellen indult ügyészi vizsgálat Olaszországban a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén egy koncerten szombatra virradó éjszaka kirobbant pánik okozásáért, amely hat ember halálához vezetett – jelentette az olasz sajtó...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek