Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten!

2012. október 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Már megszokhattátok, hogy rendszeresen jelentkezünk a BB háza tájáról érkező hírekkel. Most, bár külön kiemeljük, nem is annyira az ötéves évfordulót megünneplő koncert keltette fel a figyelmünket, még csak az új cigányzenére építkező műsor sem, hanem egy új budapesti szórakozóhely, amely a zenekar nevét viseli. Meg egy könyv. És egy DVD. Zajlik az életük...

Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten!

Ez a helyszín pedig nem más, mint a közismert New Orleans Klub helyén nyíló Budapest Bár, amelynek programjairól október végétől a zenekart szervező csapat gondoskodik.

Az új műsorral, amellyel 2012. október 24-én a hely debütál, ismét egy eltűnőben lévő hagyomány feltámasztására törekednek. Ezúttal arra vállalkoznak, hogy egy megfakult fényű műfajt, a cigányzenét fogalmazzák újra és keltsék életre. Különleges műsoruk művészi alternatívát nyújt a hazai éttermek cigányzenei kínálatához képest, ugyanakkor betekintést ad a magyar cigányzene híres alakjainak életébe is. Mulatságos és tanulságos történetek kelnek életre, hagyományos és ínyenc fogások kíséretében. A Budapest Bár kitűnő muzsikusai a cigányzene inspirálta klasszikusokból, híres cigánydallamokból, a cigányzenészek szórakoztató repertoárjából válogatnak – a tőlük megszokott színvonalon és igényességgel.

A Budapest Bár dobosa, a kitűnő humorú Kisvári Ferenc új oldaláról mutatkozik be: ővé lesz a konfereanszié szerepe, aki bevezeti és elkalauzolja a nézőket a cigányzenészek izgalmas, színes világába. A zenekar kibővül egy nagyszerű zenésszel: Farkas Robi édesapja, a kitűnő brácsás, Farkas István is csatlakozik a fiúkhoz.  István, a Száztagú Cigányzenekar korábbi szólamvezetője, évtizedek óta muzsikál szállodákban, éttermekben – ismert és elismert muzsikus. Köztudott, hogy a zenészcsaládokban hagyomány a zenei tudás és a zene szeretete, így Robi is édesapjának köszönheti pályája elindulását.

Az estéhez illő menüt a zenekar Rózsikája – a cimbalmos Farkas Misi és a bőgős Farkas Ricsi édesanyja – állítja össze Dobos Attilával, a Budapest Bár gasztronómiai vezetőjével olyan ételekből, amelyeket a Budapest Bár tagjai már többször leteszteltek. Rózsi lecsója után egy igazi gourmet is háromszor tunkolja ki a fazekat, Attilával pedig a profizmus is beköltözik a háziasszony konyhájába! Rózsi nemcsak kitűnően főz, hanem bölcsességével, sajátos világlátásával és kirobbanó életkedvével mindenkit lefegyverez. A Budapest Bár tagjai a próbák alatt az ő lakásában, az ő főztjének köszönhetően váltak közösséggé. A cigány „baróságokból” összeállított menüsorban olyan különlegességeket kóstolhatnak meg a vendégek, mint a bodag fokhagymás tejföllel, csávófogóleves, lecsós nokedli, rücsköshús, vagy a töltöttdagadó.

 "Régebben a Misiék lakásában próbáltunk, a Blaha mögött egy bérházban, a harmadik emeleten. A szobában ott áll a cimbalom, a bőgő, a zongora, a lakásban zenél egy cigányzenekar, zeng az egész omladozó gangosház. Ezalatt a Misiék anyukája, Rózsi irgalmatlan finomságokat főz, és mikor odamegyünk próbálni, akkor nagyon jókat kajálunk, beszélgetünk, iszunk, közben szól a szobában a zene, cserélődnek az emberek. …Igazán kellemes időtöltés, kicsit olyan, mint egy szerb film, megy az élet, kaja, pia, muzsika, és közben izgalmas, kreatív dolgok születnek a szobában." (KISS TIBI)

"Anyu egy mamma feeling. Igaz, hogy egyidősek a Lovasival, mégis úgy jön be hozzánk a Lovi, mintha anyu az anyja lenne. Mindenkiről minden pletykát tudott, a legbelsőbb gondolataikat, a legféltettebb titkaikat beszélték meg vele.  Azok a próbák annyira jók voltak! Mindenkinek volt egy gyerekkori anyafilm-jelenete, ami visszajött: anyu főz kint, mi meg játszunk bent, néha kimegyünk, eszünk, ő meg helyrerak mindenkit nagy hangon, a maga természetességével." (FARKAS MISI)

(Részletek a hamarosan megjelenő Budapest Bár – Öröm zene című riportkönyvből (szerk: Vajay Zsófia és Bombera Krisztina).

További BB-hír, hogy megjelent a társulat második dvd-e HOPPÁ! KONCERTSZÍNHÁZ címmel. A HOPPÁ! című előadást a Magyar Televízió 2012. áprilisában rögzítette. A DVD-re extraként felkerültek a koncerten elhangzott ráadás számok is, valamint egy paródia, amelynek előadója Frenk, a Budapest Bár énekese. Frenk a rövidfilmben megcsillogtatja színészi képességeit: tolmácsolásában előkerülnek a tagokra legjellemzőbb gesztusok, stílusok, manírok, jó adag iróniával fűszerezve.


Képtár

  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7356
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7357
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7359
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7360
  • Budapest Bár-híradó: új hely nyílik Pesten! kép 7361
 

 

Szólj hozzá!


Jamie Winchester és Hrutka Róbert újra egy színpadon!

Jamie Winchester és Hrutka Róbert újra egy színpadon!

Közkívánatra újra együtt koncertezik a nyerő páros, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, ráadásul a megannyi telt házat megélt Wood & Strings...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Soltész Rezső ajánlja: HIFI SHOW és PROFI FOTO Kiállítás 2018

VISSZA A GYÖKEREKHEZ! – ezzel a közhellyel harangozzuk be a sorrendben 19. Szórakoztatóelektronikai, és az immár társkiállítássá érett 3. Profi Foto kiállítást, melyek idén a Hilton Budapest City hotelben kerülnek megrendezésre.

A Tom's Diner étlapján van Suzanne Vega menü is! Vajon vega?

A Vasárnapi Hírek interjút közölt Suzanne Vegával. Ebben a beszélgetésben emlegették Tom híres éttermét.

44 éves korában váratlanul elhunyt az All That Remains gitárosa, Oli Herbert

A massachusettsi heavy metal együttes, az All That Remains szerdán jelentette be, hogy gitárosuk, Oli Herbert 44 évesen elhunyt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek