Budapesten lép fel a világ első számú dzsesszbőgőse

2017/03/01  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas dzsesszbőgős, aki pályája során mások mellett olyan nevekkel játszott együtt mint B.B. King vagy Miles Davis.

Budapesten lép fel a világ első számú dzsesszbőgőse

A március 24. és 26. között megrendezendő fesztiválon Ron Carter Richard Galliano harmonikással lép színpadra.

Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót, Panamanhattan című, Párizsban rögzített albumuk óriási siker lett. Azóta nagyobb zenekarokkal is dolgoztak együtt, de a duó most újra egy színpadon játszik és a vadonatúj, An Evening With Ron Carter & Richard Galliano című lemezük repertoárjára alapozott műsorával látogatnak Budapestre.

Ron Carter olyan dzsesszlegendákkal állt korábban egy színpadon, mint Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, Archie Shepp, Herbie Hancock és Antonio Carlos Jobim.

A zenész 1963-ban csatlakozott Miles Davis együtteséhez, elsőként a Seven Steps to Heaven című albumon tűnt fel. Az 1960-as években a Blue Note Records által kiadott több Hancock, Williams és Shorter felvételen közreműködött, ahogyan visszatérő bőgőse volt a Sam Rivers, Freddie Hubbard, Duke Pearson, Lee Morgan, McCoy Tyner, Andrew Hill, Horace Silver lemezeknek is.

1972 óta saját szerzeményeit általa vezetett kisebb vagy nagyobb együttesekkel és kamarapartnerek társaságában is előadja, valamint rendszeresen tanít és tart mesterkurzusokat világszerte. Több zenei témájú könyv és tankönyv szerzője, számos egyetem tiszteletbeli professzora, éveken át a legendás Thelonious Monk Institute of Jazz művészeti igazgatója, jelenleg professzor emeritusa.

A Legjobb instrumentális dzsessz zenekar kategóriában 1993-ban nyert először Grammy-díjat, 1998-ban pedig a Round Midnight című film zenéjéért kapta meg újra a zenei elismerést. Azzal, hogy 2012-ben a Down Beat Jazz Hall of Fame elismeréssel tüntették ki, hivatalosan is bekerült a dzsesszlegendák közé. A francia állam nemrégiben a legmagasabb művészeknek járó állami kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

Richard Galliano harmonikaművészt is a legnagyobb szólisták választják partnerüknek, mások mellett Chet Baker, Toots Thielemans és Philip Catherine. Az argentin mester, Piazzolla tanácsára a valse-musette és más tradicionális városi népzenék felé fordult, tovább gazdagítva zenei tárházát. Daniel Humair-rel és JeanFrancois Jenny-Clarke-kal trióban, alkalmilag pedig Jan Garbarek, Martial Solal, Gary Burton és a Brussels Jazz Orchestra voltak társai, majd Piazzolla, később Nino Rota filmzeneszerző előtt is lemezzel tisztelgett. Kvartettje Gonzalo Rubalcabával, Charlie Hadennel és Mino Cineluval tovább öregbítette hírét, egyik legújabb projektje pedig Vivaldi feldolgozásokra épül.


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek