Cenzúrázták a Belmondo-klipet, de az album hasítós!

2013/11/26  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Belmondo zenekar legújabb, Kooperáció címet viselő albumának beharangozó videója, a Kovács Krisztián (Fish!) közreműködésével készült Szívjuk el! október végén került fel a videómegosztó csatornára. Napok alatt több mint 6000 kattintást generált, mikor jött a hír, a videót letiltották...

Cenzúrázták a Belmondo-klipet, de az album hasítós!

Elindultak a találgatások, vajon kinek a szemét szúrta a klip. Jómagam is próbálkoztam, két tippem is akadt, de a valóság megint felülmúlta a képzeletet! Aki még nem látta volna, annak röviden összefoglalva a videó témája: két hajléktalan brutális harca egy szál eldobott cigarettáért a Népligeti forgatagban.

A két zenész által megformált karakter annyira valóságosra sikeredett, hogy az arra járó emberek a kamerák távollétében pontosan úgy bántak a két művésszel, mint általában, ha szembe találkoznak egy hasonló sorsú emberrel. A hitelesség kedvéért természetesen felhasználtak minden kelléket, ami az eszükbe jutott. Így került a képbe egy bizonyos ingyenes napilap is, amelyhez bárki könnyedén hozzájuthat a forgalmas csomópontokon, és amit - ha nem éppen a Fedél nélkül a tranzakció tárgya - nehéz sorsú honfitársainktól is megkaphatunk, némi adományért cserébe.

Épp ezért volt megdöbbentő számomra az újság reakciója, hisz a klipben tulajdonképpen elhanyagolható szerepet kapott, és arra sem tudnám azt mondani, hogy negatív. Sőt! Igaz, nem vagyok marketing szakember, sem jogász, de ha úgy nézzük, akkor még ingyen reklámnak is felfogható lenne a napilap szereplése. Szlogenként pedig bátran ajánlanám a “még az utcán is ezt olvassák”, avagy “az információ nem életmódfüggő” sorokat.

A klipet természetesen a kiadó azonnal levette a megosztóróll, és kisebb korrekciót követően a napokban ismételten elérhetővé tették, bár ugye ilyen esetekben sajnos a számláló nulláról indul. Sebaj! Minden rosszban van vmi jó! Ahogy mondani szokták, a negatív reklám a legjobb reklám! Remélem ez ebben az esetben is beigazolódik, mert a dal és a klip is megérdemli, hogy minél több emberhez eljusson!

 

Időközben a Belmondo zenekar megjelentette legújabb albumát, mely az együttműködés jegyében a Kooperatív címet kapta. A lemezen összesen 15 dal szerepel, rajta a már korábban nagy sikert aratott Emelt díjas lányok, a nyári sláger We Could Lie, illetve a letiltott videó duettje, a Szívjuk el! is. Az egy taktusra jutó vendégművészek száma ezúttal jelentősen megugrott, hiszen a hazai zenei élet legkülönbözőbb kiválóságai vállaltak komoly szerepet a dalok elkészítésében.

Mivel volt szerencsém meghallgatni a teljes anyagot, így véleményt is formálhatok. Igen változatosra sikeredett az album, igazából nem is tudnám egyetlen műfajba besorolni, de ez valószínűleg a közreműködőknek is köszönhető. A keményebb rockos hangzástól a melankolikus balladáig, az olykor talán túlságosan is szókimondó szövegeken át a szívet facsaró vallomásokig, a könnyezést kiváltó, majd elgondolkodtató, végül fülig érő mosolyt produkáló dalokig minden megtalálható, mi értelemnek és érzelemnek szükséges.

Személyes kedvencem több is akad, köztük a Bartha Timi szólójával indító - és befejező - Miért ne higgyem?, a szövegileg és zeneileg is nagyon eltalált Élni volna jó, a családi összetartás jegyében duettpartnernek is kiváló Czutor Anett és az Életrajzoló – benne Szolnoki Péter zseniális fuvolaszólójával és Mókus vokáljával -, a Hősök „megmondó embere” Eckü rap betétjével súlyosbított Amit elhiszel, az leszel, a Szekeres Andrással tökéletes összhangban és remek gitárszólamokkal megáldott Ott bújik a titokban, illetve a kocsmatúrák után hazavergődő férfiak kedvenc nótája, az Elemében van a denevér.

Van egy különleges duett is az albumon, ami nálam végleg kiütötte a nyeregből a Belmondo eddigi legnagyobb slágerét, a Mikor című szenvedős dalocskát. Szirtes Edina Mókus és Czutor Zoli szívfacsaró kettőse, a Még egyszer kellesz, még egyszer címet kapta, és véleményem szerint a Belmondo eddigi legszebb, legmeghatóbb, legérzelmesebb dala lett. Mókus egyedi hangja, a hegedűbetétek, a dalszöveg és az egész kompozíció olyannyira magával ragadó, hogy a dal végére az embernek önkéntelenül is legördül néhány könnycsepp az arcán... Ezt a szerzeményt szigorúan otthoni használatra ajánlanám! Az albumon közreműködőként szerepel még Judie Jay, a Fourtissimo, Gyurma, illetve a We Could Lie két remix verzióját megalkotó Zoohacker és Hatvani Zília is.

Habár a lemezmegmutató buli még várat magára, a Belmondo legközelebb december 14-én ad koncertet a Gozsdu Manó klubban, ahol nagy valószínűséggel néhány új dalt is meghallgathatunk majd élőben!


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek