Év koncertje - szavazás

Civilben építész: új MÏUS–album

2016. április 07.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Április 1-én a berlini Sonar Kollektív kiadásában jelent meg a mïus 3. albuma, Eigengrau címmel. A lemez az eddigi megszokott, popos vonalat hátrahagyva súlyosabb megoldások felé fordul, több énekest, több ötletet és több stílust vonultat fel, mint eddig.

Civilben építész: új MÏUS–album

A budapesti székhelyű mïus Álmos Gergely személyes zenei projektje. A civilben építészként és hollywood-i filmekben díszlettervezőként dolgozó Gergő 2011-ben Horányi Juli énekesnővel hozta létre a mïus-t, kinek tavalyi kilépése után kezdett formát önteni egy új, teljesen más stílusokat körbejáró lemez ötlete.

Az Eigengrau egy 1 éves munkafolyamat eredménye, melynek alapötletei a Martian című Ridley Scott film rajzasztala felett születtek meg, és amiket Gergő előbb házi stúdiójában bontott ki, majd hosszas keresgélés után különböző énekesnőkkel vett fel. Az album végső hangzását a Moderat, Todd Terje, Atoms For Peace, Caribou, Four Tet keveréséért is felelős, berlini Calyx Mastering segítségével nyerte el.

A lemezre már megjelenése előtt felfigyelt több külföldi kiadó, melyek közül végül a mïus zenéjéhez legközelebb álló, berlini Sonar Kollektiv lett a befutó (Jazzanova, Âme, Nuspirit Helsinki, Radio Citizen, 4hero).

A lemezről időközben két single jelent meg, előbb a Hegyi Dóri énekével felvett Delusional (az ebből készült Pitto Remix azóta már az Ibiza Global Radio slágerlistáját is megmászta), majd a sötétebb tónusokkal játszó Broken Words, amit Gergő a Kaliforniában élő Laura Hahn-nal skype-on, email-ben és chat-en hozott össze (a dal bekerült a Bandcamp heti válogatásába is).

Az alapvetően férfihangokra írt vagy instrumentálisnak szánt dalok időközben jelentősen átalakultak, és Jónás Vera és a lengyel Kasia Kowalczyk (Coals) beszállásával nyertek végső formát.

Az electronica minden irányába elkóborló lemez a különböző énekesek, instrumentumok, stílusok ellenére is egységes világot képes létrehozni, amit koncerten az Attaray Visual képi világa tesz
még teljesebbé.

Élőben a teljes zenekarrá bővülő mïus-sal Jónás Vera, Hegyi Dóri és Kasia Kowalczyk is fellép (legközelebb a Volkova Sisters-szel az A38-on április 14-én.

Fotó: Fekete Csaba


 

 

Szólj hozzá!


Ági 60  – meg a resztli

Ági 60 – meg a resztli

Lehet, hogy igazából nem is ez a koncert címe, merthogy az „igazi” Ági 60 koncert kicsit több mint két éve volt az egykori Fáklya művházban,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem, a Sex Pistols énekese nem halt meg

Hacsak abba nem lehet belehalni, hogy az emberről "deadly" hoaxot gyártanak... Ez történt ugyanis John Lydonnal, aka Johnny Rotten.

Bazinagy emlékbuli lesz Őriszentpéteren: fellép az Omega és a Creedence Clearwater Revival (?)

Egy Facebook-bejegyzésből tudtuk meg, hogy Woodstock 50. évfordulójára Őriszentpéteren egy megabulival készülnek augusztus 17-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek