Civilben építész: új MÏUS–album

2016/04/07  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Április 1-én a berlini Sonar Kollektív kiadásában jelent meg a mïus 3. albuma, Eigengrau címmel. A lemez az eddigi megszokott, popos vonalat hátrahagyva súlyosabb megoldások felé fordul, több énekest, több ötletet és több stílust vonultat fel, mint eddig.

Civilben építész: új MÏUS–album

A budapesti székhelyű mïus Álmos Gergely személyes zenei projektje. A civilben építészként és hollywood-i filmekben díszlettervezőként dolgozó Gergő 2011-ben Horányi Juli énekesnővel hozta létre a mïus-t, kinek tavalyi kilépése után kezdett formát önteni egy új, teljesen más stílusokat körbejáró lemez ötlete.

Az Eigengrau egy 1 éves munkafolyamat eredménye, melynek alapötletei a Martian című Ridley Scott film rajzasztala felett születtek meg, és amiket Gergő előbb házi stúdiójában bontott ki, majd hosszas keresgélés után különböző énekesnőkkel vett fel. Az album végső hangzását a Moderat, Todd Terje, Atoms For Peace, Caribou, Four Tet keveréséért is felelős, berlini Calyx Mastering segítségével nyerte el.

A lemezre már megjelenése előtt felfigyelt több külföldi kiadó, melyek közül végül a mïus zenéjéhez legközelebb álló, berlini Sonar Kollektiv lett a befutó (Jazzanova, Âme, Nuspirit Helsinki, Radio Citizen, 4hero).

A lemezről időközben két single jelent meg, előbb a Hegyi Dóri énekével felvett Delusional (az ebből készült Pitto Remix azóta már az Ibiza Global Radio slágerlistáját is megmászta), majd a sötétebb tónusokkal játszó Broken Words, amit Gergő a Kaliforniában élő Laura Hahn-nal skype-on, email-ben és chat-en hozott össze (a dal bekerült a Bandcamp heti válogatásába is).

Az alapvetően férfihangokra írt vagy instrumentálisnak szánt dalok időközben jelentősen átalakultak, és Jónás Vera és a lengyel Kasia Kowalczyk (Coals) beszállásával nyertek végső formát.

Az electronica minden irányába elkóborló lemez a különböző énekesek, instrumentumok, stílusok ellenére is egységes világot képes létrehozni, amit koncerten az Attaray Visual képi világa tesz
még teljesebbé.

Élőben a teljes zenekarrá bővülő mïus-sal Jónás Vera, Hegyi Dóri és Kasia Kowalczyk is fellép (legközelebb a Volkova Sisters-szel az A38-on április 14-én.

Fotó: Fekete Csaba


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek