Csajok, hölgyek, lányok, bigék: a nő örök! Interjú Gerner Csabával

2013/04/02  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Április 3-án ismét a Roham Bár ad otthont a kortárs művészetet kedvelő közönségnek, ahol Tallér Edina, Kupa Julcsi, Gerner Csaba, Czutor Zoltán és Fekete János Jammal közreműködésével boncolgatjuk tovább a női kontra férfi lélek rejtelmeit. Ennek apropóján hívtam egy kis beszélgetésre Gerner Csabát, aki musical szerepei mellett a kortárs művészet igazi megszállottja.

Csajok, hölgyek, lányok, bigék: a nő örök! Interjú Gerner Csabával

Immáron második alkalommal álltok színpadra ebben a formációban, és a téma is maradt. Lesz változás a prózai vagy a zenei részt tekintve?

Minden téren lesz változás, a lányoknál előkerülnek új szövegek, Zoli új dallal készül, én pedig mindkettővel. Egyelőre formálódik az est anyaga, de igazából kedden (egy nappal az előadás előtt) áll véglegesen össze Edina szerkesztésének köszönhetően.

Egy előadással a hátatok mögött, mennyire ítéled sikeresnek ezt a kezdeményezést?

Egyrészről azért tartom nagyon sikeresnek, mert mindannyian elhivatottságból csináljuk, vagyis ennek a dolognak nem az a lényege, hogy minél több pénzt keressünk, hanem az, hogy üzenetet hordoz, és persze, mind a négyen nagyon szeretjük. Vagyis öten, mert Jammal, aki beatboxol a háttérben és nem sokat beszél, viszont rendkívül hasznos tagja a társulatnak, és a legutóbbi est után, mikor beszélgettünk, elárulta, hogy nagyon élvezte az egész műsort ott fenn a színpadon. Tehát igazából számunkra az az értéke a dolognak, ha olyan embereknek tudjuk eljátszani a dalokat és előadni a szöveget, akiket ez érdekel. nekem már az is óriási öröm és siker, hogy van olyan ember, akit érdekel maga az irodalom. S persze nem titkolt célunk, hogy ez által kicsit népszerűsítsük az irodalmat, azon belül is a kortárs irodalmat. De fontos, hogy legyen benne zene, legyen benne aktualitás, hisz akárhogy is nézzük ezeket a dalokat, kortárs zenének hívhatjuk, hisz ezek a mai popkultúra részei, ugyanakkor hordoznak egyfajta mélységet is magukban. Gondolok itt például Czutor Zoli dalszövegeire, melyek első hallásra egyszerűnek tűnhetnek, de mindegyiknek megvan a maga története, amit mi igyekszünk megmutatni. Az én dalszövegeim pedig elsősorban versnek íródtak, vagy inkább slames dolognak készültek, aminek a zenei formanyelve ebben az estben a rap. De most úgy készülünk, hogy az egyik dalt nem rapként fogom előadni, hanem egy laza bluesos soulos kíséret mellett énekelem, mert elbírja ezt is, illetve az is előfordulhat, hogy az egyik dal szövegét, ami én írtam, ezúttal versben fogom előadni. Ez egy ilyen "átjáróház" a műfajok között, és az a jó, hogy megtehetjük, mert nincsenek kötöttségeink, hiszen a saját estünkről van szó, amelynek talán ez a különlegessége, és ez benne az élvezetes, hogy ez egy pillanatnyi műfaj. Csomó dolog ott születik meg a próbán, ott beszéljük meg mit és hogyan csináljunk, és ettől válik egyedivé.

Ha már pillanatnyi műfaj, mi alapján válogatjátok össze az éppen aktuális szöveget, illetve a zenét?

A szövegek összeválogatása főként Edinán múlik, hisz neki eredetileg is ez a foglalkozása, tehát azt az alap dramaturgiai szöveget, amire felépül az est, ő férceli össze, ebből jön létre egy tényleg nagyon laza dramaturgiai láncolat, amelynek az íve szemmel látható és követhető. Edina ismeri a prózákat, figyel, válogat, illetve a Zoli is elküldi neki a saját műveit, melyeket aztán beszerkeszt a műsorba.

Rólad köztudott, hogy elsősorban színészként szerepelsz, Zoli és Jammal a Belmondo zenekarban tevékenykednek. Mit kell, mit érdemes tudnunk a két női főszereplőről?

Elsősorban azt, hogy mindketten kortárs írók. Kupa Julcsi, amellett, hogy tanul, fiatal kora ellenére kortárs körökben elismert írónő. Nagyon sokat "slammel". A Slam Poetry mostanában népszerű műfaj Magyarországon is, aminek én nagyon örülök, mert ez is egy kicsit bevonzza a fiatalokat az irodalom körébe. Ez lehetőséget ad arra, hogy azok az emberek, akik bemennek egy ilyen estre, előbb-utóbb betérnek majd egy irodalmi estre is, vagy esetleg könyvet vesznek a kezükbe. Mert ezek az emberek – köztük Julcsi is–olvasott, művelt és a világra egészen másként tekintő, vagy nagyon nyitott szemmel tekintő fiatalemberek. Tallér Edina végzettségét tekintve kulturális szakújságíró, ami pillanatnyilag sajnos nem a leggyümölcsözőbb szakma az újságíráson belül sem. Másrészt színházesztétikát, dramaturgiát is tanult, de ami a legfontosabb, hogy 2010-ben jelent meg első saját kötete A húsevő címmel, illetve az idei könyvhéten kerül boltokba legújabb kötete, amelynek van egy apró zenei vonatkozása is, mivel a könyv címe (Lehetek én is) eredetileg egy Vad Fruttik dal címe is. Emellett drámákat, musicaleket ír (természetesen a prózai részt), melyeket nagy sikerrel játszanak. Tervezünk például a közeljövőben egy olyan előadást, ahol Zoli megcsillogtathatja színészi képességeit prózai téren, és amit én magam rendezek.

Válogatott egy csapat vagytok, ha szabad így fogalmaznom. hogy találtatok egymásra?

Edina az én életem társa, tehát őt nem nagyon kellett kutatni. Julcsit már régebbről ismerjük. Edinával együtt jártak egy írószemináriumra és ott ismerkedtek meg. A Zolival valamikor "tizeniksz" éve találkoztam először Szegeden, aztán később egy véletlen folytán itt futottunk össze Pesten, és kezdtünk el beszélgetni. Persze rögtön megvolt a közös hang, és aztán már szinte magától jött minden. Az est kitalálása, a téma, a közös szereplések. Most úgy tervezzük, hogy ennek az estnek lesz majd folytatása is más témában. Jelenleg ugye az elsődleges téma a nő, férfi, szex, szerelem, szexualitás, leginkább a női oldalról megközelítve. De megpróbálunk majd olyan témákat is körbejárni, ami szintén ilyen ellentétes, vagy két szemszögből lehet párhuzamba állítani a dolgokat. Vannak már ötletek, mint például a gazdagság kontra szegénység, akár lelki, akár anyagi értelemben, de egyelőre nincs még konkrétum. Ami biztos, hogy egy sorozatot tervezünk.

Ez így kicsit komolyabban hangzik. Ettől függetlenül marad a humor az előadásokon?

Természetesen marad, hiszen úgy gondoljuk, a humor fontos része az életnek, és persze ennek segítségével talán szerethetővé válik az irodalom a közönség számára is. Én amúgy sem szeretem a fekete dolgokat, mert az élet sem fekete, és amikor valami abból a szemszögből van megközelítve, hogy mennyire sötét, mennyire rossz, az hazug, és számomra nem elfogadható. Persze vannak ilyan periódusok vagy kiragadott pillanatok, de humor nélkül nem lehet élni! Arról nem is beszélve, hogy az embereket legjobban a humoron keresztül lehet egymáshoz és az irodalomhoz is közel hozni. A kortárs irodalom sem unalmas, egy élő lüktető, fiatal formanyelvű műfaj. Akárcsak a mai kortárs zene, ahol szintén fontos szerepet kap a humor.

Tervezitek, hogy vidékre is elviszitek a műsort? Esetleg fesztiválok?

Igen, anélkül, hogy elkezdeném sorolni a városokat, szeretnénk minél több helyen megjelenni, és, hála Istennek, úgy tűnik, igény is van rá. Számos megkeresés érkezett, folyamatosan egyeztetünk, és reméljük, hogy a fesztiválok műsortervében is helyet kaphatunk.

Zárásként egyéni tervek? Szerepek, rendezés, zene?

Mindhárom! A musical és az irodalmi estek mellett április 11-én egy új darab bemutatója is lesz a Bethlen Téri Színházban, ahol Xantus Barbara lesz a partnerem. A Kávécsarnok című darabban Szép Ernő és Molnár Ferenc zseniális egyfelvonásosait dolgozta fel Szurdi Miklós. A téma itt is a férfi-nő kapcsolat, azonban picit visszaugrunk az időben az 1900-as évek elejére. A rendezésről már esett szó, ami viszont újdonság, egy saját zenekar létrehozása. Még alakulóban a csapat, de ami biztos, hogy saját szerzeményekkel szeretnénk bemutatkozni, stílusát tekintve pedig inkább a zúzósabb kategóriába sorolható. Ha minden igaz, nyár elején már hallatjuk hangunkat!

S aki kedvet kapott egy humorban és zenében gazdag irodalmi estre, annak szívből ajánlom szerdán a Lesz, volt, van... mindig egy nő című előadást! Aki egyszer betéved, örökre ott ragad! Személyes tapasztalat...:)


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek