Csak egy tánc volt – de százerek ragadtak tollat annak idején Szécsi Pál miatt

2023/12/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Az egykori Népstadiont, azaz a Puskás Ferenc Arénát manapság két esemény tuti, hogy púposra tudja tölteni: ha Szoboszlaiék itt játsszák mondjuk az EB selejtezőt, illetve, ha Azahriah hirdet ide koncertet, akár hármat is egymás után... De vajon ki lett volna képes ilyen teljesítményre a Táncdalfesztivál nagy korosztályából?

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán (1972.)

Szécsi Pál biztosan.

Sokak szerint „minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója” volt. Dalait milliók hallgatták, az 1967-es Táncdalfesztiválon a közönség repítette a dobogóra, innen szinte megállíthatatlan volt népszerűségének szárnyalása. A Táncdalfesztivál amúgy is a legnézettebb műsor volt a 60-as években, mintegy hárommillió nézőt ültetett a tévé elé egy-egy adás. Beszédes szám az is, hogy például a '67-es fesztiválon, ahol Szécsi Pál énekelte magát a közönség szívébe, majd’ 650.000 levél (!) érkezett a műsor szerkesztőségébe, szavazatként egy-egy előadóra. Óriási szám – és ez nem a fotelből elindított sms volt, hanem minden egyes szavazattal elbattyogott a rajongó a postára, hogy feladja voksát kedvenc énekesére. Szécsi Pál többszázezer szavazatot kaphatott, hisz’ közönségszavazattal került a legjobbak közé. A dalversenyben a "Csak egy tánc volt" című számért a Vadas Tamás és Varga Kálmán alkotta szerzőpáros vehette át az ezüst érmet. (Szécsi Pál másik dala az "Édes öregem" volt.)

Sajnos csak ilyen minőségben találtuk meg a felvételt – bár van egy MI által feljavított verzió, de szerintünk az szörnyű... :) Aki többet akar tudni az 1967-es táncdalversenyről, itt biztos talál még infót.

De a kor sztárjai nem csak a mikrofon mögött állva voltak rendkívül népszerűek. Az évenként megrendezett színészek-újságírók focirangadón, az azóta feledésbe merült SZÚR-on népstadionnyi tömeg gyűlt össze, és a színész csapatban erős volt a korabeli táncdalénekesek jelenléte. 1974. év elején még arról cikkeztek például, hogy a Koós-Aradszky-Szécsi csatársorral állnak ki az újságírók ellen. Ma már tudjuk, hogy ez nem történhetett meg, Szécsi öngyilkossága miatt.

Az tehát biztos, hogy Szécsi és a művészcsapat 70.000 embert tudott összetrombitálni a Népstadionba egy focimeccsre.

De vajon Szécsi Pál egymaga megtöltött volna-e egy Arénát a dalaival?

„Persze, ezt már sosem tudjuk meg. De ki más lett volna képes több tízezer rajongót vonzani, ha nem ő... Többmillió rajongója volt az országban és imádták a nők”  – mondta Miller Zoltán.

2024. március 10-én, Szécsi Pál születésének 80. évfordulója alkalmából a Budapest Arénában csendülnek majd fel az énekes legismertebb dalai Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes és Serbán Attila előadásában.

Szerintük Szécsi akkora sztár volt saját korában, hogy komoly tömegeket tudott volna megszólítani egy-egy nagykoncerten.

Nagy Sándor szerint ráadásul Szécsi anélkül volt hatalmas sztár itthon, hogy ezen menedzserek sora dolgozott volna: egyszerűen csak megjelent, és énekelt...

Serbán Attilának a nagymamája mutatta meg a Szécsi dalokat.

„Olyan lelkesedéssel beszélt a nagyi Szécsi Pálról, hogy nem volt kérdés számomra, hogy ő volt a kor legnagyobb énekese."

"Ha ma élne, azzal a visszahúzódó, befele forduló attitűddel nehezebben tudna érvényesülni, de ha lett volna alkalma az ő korában nagykoncertet adni, biztos megtöltötte volna - akár többször is - a Népstadiont” – tette hozzá Pál Dénes.

Szécsi Pál nyomasztó lelki teherrel és feldolgozhatatlan élményekkel futott neki az életnek, s az a nagyjából egy évtized, amellyel örökre beírta magát a magyar könnyűzene történetébe sem volt mentes a tragédiáktól és a hullámvölgyektől. De micsoda dalokat kaptunk tőle! Ezeket hallhatjuk majd újra március 10-én az Arénában. S annak, aki azt mondja, senki más nem tudja úgy elénekelni a Szécsi Pál-dalokat, mint ő maga, azt üzenjük: igaza van. Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes és Serbán Attila úgy fogják előadni ezeket, mint Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes és Serbán Attila. Szécsi Pál ezen az estén a dalaiban él tovább, őt ünneplik majd az előadók, a Magyarul Szeretjük! zenekar – és az Aréna sorait megtöltő közönség. Énekelni szabad! :)

 

Szécsi Pál, Aréna, Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes, Serbán Attila

 

 

Szólj hozzá!


Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek