Dolgozik a fűrész: kortárs zene a Hajón

2013. október 28.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Zenélő fűrész az A38 Hajó frissen indult komolyzenei sorozata, melynek célkitűzése, hogy bemutassa a hazai kortárs zene fiatal és középgenerációját

Dolgozik a  fűrész: kortárs zene a Hajón

Az A38 Hajó az elmúlt években - Dunára néző - Kiállítótermének 2010-es megnyitása óta az itt megszokott műfajok bemutatása mellett erőteljes kísérletezésbe kezdett, és fontos helyszínévé vált a budapest komolyzenei életnek. Ennek látványos megvalósulása a Zenélő fűrész kortárs kamarazenei sorozat, aminek különlegessége, hogy a nem mindennapi helyszínen a koncertek egyedülálló szcenírozást is kapnak, ugyanis a fellépésekről televíziós felvétel is készül.

2013. október 28., hétfő 20.00. Szentpáli Roland és Romhányi Áron szerzői estje

Műsor:

Szentpáli Roland: Ballada (8')
Romhányi Áron: Collision Course (10')
Romhányi Áron: Dilemma (10')
Romhányi Áron: Diagonals (10')
Szentpáli Roland: Fantasy (20')

Közreműködnek:

Komjáti Lilla: hegedű
Revóczky Ottilia: hegedű
Géczi Teodóra: cselló
Szabó Anna: cselló
Szentpali Roland: tuba
Romhányi Áron: billentyűsök

Szentpáli Roland 1977. május 8-án született Nyíregyházán. Zeneiskolai tanulmányait 12 éves korában kezdte el a Nyíregyházi Zeneiskolában, tanára Lukács Sándor volt. 1991-1995 között a Bartók Béla Zenemüvészeti Szakközépiskola és Gimnázium (Budapest) hallgatója, ahol Bazsinka József és Adamik Gábor tubamüvészek a tanárai. 1995-töl a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (Budapest) hallgatója.

1993-ban Roger Bobo, a Pro Harmonia Mundi Alapítvány és a Yamaha cég hangszert adományozott részére, melyet Amszterdamban vett át, egy ünnepi koncert keretében. 1993-ban a IV.Országos Rézfúvós és Ütős Versenyen (Miskolc) I. helyezett és nagydíjas. 1994-ben elnyerte a Bartók Béla Ifjúsági Szimfonikus Zenekari Alapitvány Kuratóriumának Bartók Béla Ifjúsági Szimfonikus Zenekari Díját. Alapító tagja a Brummadza Tubakvartettnek. 1997 novemberében Franciaországban nemzetközi tubaversenyen második helyezett lett. 1998. decemberében Nyíregyháza város díja kitüntetésben részesült, és megkapta az Artisjust Zenei Alapítvány díját.

1999 februárban a gdanski nemzetközi rézfúvós verseny első helyezettje, áprilisban a Donald Beyer tubaverseny győztese, szintén áprilisban Münchenben az EBBA által rendezett rézfúvós versenyen a legjobb tubás, és az összesített verseny II. helyezettje. Ugyanebben az évben novemberben a londoni Royal Cafe Covent Garden művészeivel lépett fel, decemberben pedig megnyerte az ausztráliai Sydney Tubamania nemzetközi meghívásos versenyt.

 


Romhányi Áron 1974-ben született Székesfehérváron. Zenei tanulmányait a székesfehérvári Polifon Zeneoktatói Munkaközösségben kezdte, majd az ELTE Angol BTK után elvégezte az LFZE jazz zongora szakát. Munkássága széles spektrumot jár be a popzenétől a jazzen át a kortárs kamarazenéig. Országosan a United zenekar által ismeri leginkább a nagyközönség, ahol zenekari tagként és zeneszerzőként is több ismert slágert jegyez. Dzsessztriójával, illetve Loop Doctors (jazz-elektronika) zenekarral több lemezt jelentetett meg itthon és külföldön, melyeken kizárólag saját kompozíciókat adnak elő. A Loop Doctors High Voltage című lemeze Fongram-díjas lett, és a Romhányi Áron Trio West Road Horizon című lemezét Fonogram-díjra jelölték az Év jazzlemeze kategóriában. Szentpáli Rolanddal közös lemezük, a Parallels az Egyesült Államokban is megjelent, és a lemez anyagát számos országban előadták.

A Zenélő fűrész, az A38 Hajó kortárszenei sorozatának következő állomásai

2013. november 19., kedd 20h

Zombola Péter és Beischer-Matyó Tamás szerzői estje

2013. december 17., kedd 20h

Meskó Ilona és Horváth Márton Levente szerzői estje

2014. február 18., kedd 20h

Horváth balázs és Dinyés Dániel szerzői estje

2014. március 18., kedd 20h

Gyöngyösi Levente és Derecskei András szerzői estje



 

 

Szólj hozzá!


Androidharkályokat engednek szabadon Budapesten!

Androidharkályokat engednek szabadon Budapesten!

A PLACCC Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretein belül Budapestre érkezett Marco Barotti olasz hangtervező audio-vizuális installációja, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Mi a közös Liszt Ferencben és a világhírű ütős formációban?

Ha mélyen áttúrjuk a dolgot, biztosan találnák sokféle megállapítást, most kivételesen arra gondoltunk, hogy Liszttel indul és dobshow-val zárul a Koreai Kulturális Fesztivál.

Sokáig tartott megírni, bazi hosszú is lett, de megéri elolvasni: Zerge Sziget-kisregénye

Zergéről annyit tudnotok kell, hogy fekete öves szigetes: kevés olyan megszállottról tudunk, aki AZÓTA KINT VAN, AMIÓTA LÉTEZIK. Mármint nem a Hajógyári, hanem a fesztivál. Ez alatt a száznegyven év alatt rengeteg szervezővel/fellépővel/látogatóval és megannyi feltűnő, eltűnő helyszínnel, színpaddal, no meg számos...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek
BACH 333
BACH 333
Budapest 
BACH 333
BACH 333
Budapest 
BACH 333
BACH 333
Budapest 
Charlie
Charlie
Budapest 
BOOM BOOM
BOOM BOOM
Budapest