Egy magyar faluból a világ zenei színpadára

2013. december 05.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Egy ezerfős magyar faluban töltötte gyerekkorát, ma már New York az otthona, ahol az egyik legkeresettebb ütőhangszeresnek számít. Németh Ferenc – Ferenc Nemeth – december 18-án a legmagasabban jegyzett amerikai dzsesszmuzsikusokkal érkezik a Művészetek Palotájába.

Egy magyar faluból a világ zenei színpadára

Németh Ferenc élettörténetét olvasva elhihetjük, az amerikai álom tényleg valóssággá válhat. Keszthelyen született, Zalacsányban nevelkedett, ahol három éves korában már odaült édesapja dobjához. Zeneiskolába másodikosként kezdett járni, és már ekkor sem volt kérdés számára, hogy zenélni akar. Tizennégy évesen Győrbe költözött, hogy klasszikus ütőzést tanuljon a Richter János Konzervatóriumban, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán szerezte. Ekkora már Magyarország legígéretesebb dobosának tartották. 1999-ben Bostonba költözött, ugyanis elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját. A kétéves képzés után az Egyesült Államok legjelentősebb dzsesszoktatási intézményei következtek, master tanulmányait a New England Konzervatóriumban kezdte, majd - első magyarként és egyetlen dobosként – a Thelonius Monk Institute-on fejezte be. 2003-ben költözött New Yorkba, ahol azonnal koncertezni kezdett. Ekkor már a legjobb amerikai dzsesszzenészek hívták vendégszerepelni. Olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Abercrombie vagy Jonathan Kreisberg. Mára a világ minden táján keresett és elismert előadó, aki szüntelenül a dzsesszdobolás határait feszegeti és tágítja.

A Művészetek Palotájába zenésztársaival érkezik, akik Ferit nemcsak megbízható kollégának, hanem barátjuknak is tartják. Lionel Loueke gitárossal még a Berklee College of Musicon ismerkedtek meg az ezredfordulón; együttműködői halmazaik metszetébe tartozik Herbie Hancock és Terence Blanchard. Kenny Werner - Joe Lovano kedvelt zongoristája - saját zenekarában is alkalmazza a magyar dobost, akinek legújabb lemezén is ő szolgáltatja a ritmusokat. Szaxofonosként a világklasszis Chris Potter csatlakozik hozzájuk.

A koncerten Németh Ferenc 2012-ben megjelent Triumph című albumának anyagát mutatják be a budapesti közönségnek. A lemez tavaly a legjobb ötvenbe került a CMJ éves Jazz toplistáján, de a megjelenése körüli időszakban az Emusic és az Amazon eladási listáin is a legjobbak között volt.

Az album egyik érdekessége, hogy a szaxofon, gitár, dob és zongora kvartettben nincs bőgős. A kompozíciók szvitszerűen követik egymást, s nemcsak zenei, de egyfajta emocionális utazásra hívják a hallgatóságot. A koncepcióról egy korábbi interjújában Ferenc így nyilatkozott:„Át akartam venni a klasszikus zenéből, hogy a zene úgy hasson, mint egy szimfónia. Ezért nem számcímekben, hanem tételekben gondolkodtam. Egységes íve van az egésznek az elejétől a végéig, elsőtől a tizenkettedikig, de ezen belül négy tételenként kisebb egységek is észrevehetők.” Emellett a Triumph egyfajta összegzésnek is tekinthető, hiszen Németh Ferenc első 36 évének életérzései és tapasztalatai inspirálták, egy zenészé, aki tehetsége és kitartása révén egy ezerfős magyar faluból érkezve vált New Yorkban az egyik legkeresettebb dzsesszdobossá. 

 

Jazzműhely
Ferenc Nemeth Quartet feat. Gregory Tardy, Kenny Werner, Lionel Loueke
Vendég: Chris Potter

2013. december 18. 19:30 - 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködik: Németh Ferenc - dob, ütőhangszerek, Gregory Tardy - szoprán- és tenorszaxofon, Kenny Werner - zongora, Fender Rhodes, Lionel Loueke - gitár, ének, Chris Potter – tenorszaxofon


 

 

Szólj hozzá!


Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Bejelentette első fellépőit a Szegedi Ifjúsági Napok: a Tisza-parton lép fel jövőre az újlemezes Clean Bandit.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Öt év után visszavonul a Budapest Voices

Az eddigi legsikeresebb a capella formáció a Budapest Voices 5 évnyi alkotómunka és koncertözön után, januári dupla bulijukat követően saját döntés alapján határozatlan időre elcsendesül. A miértre egy Facebook posztban adták meg a választ.

Sting bejelentette: pályafutása legnagyobb slágereivel visszatér Budapestre júliusban!

Sting menedzsmentje ma bejelentette hogy Sting: My Songs elnevezésű turnéjak eretében Budapesten is koncertet ad.. A néhány különleges fesztiválfellépésből és önálló koncertekből álló sorozat magyarországi epizódja 2019. július 2-án lesz az Arénában.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek