Egy magyar faluból a világ zenei színpadára

2013. december 05.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Egy ezerfős magyar faluban töltötte gyerekkorát, ma már New York az otthona, ahol az egyik legkeresettebb ütőhangszeresnek számít. Németh Ferenc – Ferenc Nemeth – december 18-án a legmagasabban jegyzett amerikai dzsesszmuzsikusokkal érkezik a Művészetek Palotájába.

Egy magyar faluból a világ zenei színpadára

Németh Ferenc élettörténetét olvasva elhihetjük, az amerikai álom tényleg valóssággá válhat. Keszthelyen született, Zalacsányban nevelkedett, ahol három éves korában már odaült édesapja dobjához. Zeneiskolába másodikosként kezdett járni, és már ekkor sem volt kérdés számára, hogy zenélni akar. Tizennégy évesen Győrbe költözött, hogy klasszikus ütőzést tanuljon a Richter János Konzervatóriumban, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán szerezte. Ekkora már Magyarország legígéretesebb dobosának tartották. 1999-ben Bostonba költözött, ugyanis elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját. A kétéves képzés után az Egyesült Államok legjelentősebb dzsesszoktatási intézményei következtek, master tanulmányait a New England Konzervatóriumban kezdte, majd - első magyarként és egyetlen dobosként – a Thelonius Monk Institute-on fejezte be. 2003-ben költözött New Yorkba, ahol azonnal koncertezni kezdett. Ekkor már a legjobb amerikai dzsesszzenészek hívták vendégszerepelni. Olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Abercrombie vagy Jonathan Kreisberg. Mára a világ minden táján keresett és elismert előadó, aki szüntelenül a dzsesszdobolás határait feszegeti és tágítja.

A Művészetek Palotájába zenésztársaival érkezik, akik Ferit nemcsak megbízható kollégának, hanem barátjuknak is tartják. Lionel Loueke gitárossal még a Berklee College of Musicon ismerkedtek meg az ezredfordulón; együttműködői halmazaik metszetébe tartozik Herbie Hancock és Terence Blanchard. Kenny Werner - Joe Lovano kedvelt zongoristája - saját zenekarában is alkalmazza a magyar dobost, akinek legújabb lemezén is ő szolgáltatja a ritmusokat. Szaxofonosként a világklasszis Chris Potter csatlakozik hozzájuk.

A koncerten Németh Ferenc 2012-ben megjelent Triumph című albumának anyagát mutatják be a budapesti közönségnek. A lemez tavaly a legjobb ötvenbe került a CMJ éves Jazz toplistáján, de a megjelenése körüli időszakban az Emusic és az Amazon eladási listáin is a legjobbak között volt.

Az album egyik érdekessége, hogy a szaxofon, gitár, dob és zongora kvartettben nincs bőgős. A kompozíciók szvitszerűen követik egymást, s nemcsak zenei, de egyfajta emocionális utazásra hívják a hallgatóságot. A koncepcióról egy korábbi interjújában Ferenc így nyilatkozott:„Át akartam venni a klasszikus zenéből, hogy a zene úgy hasson, mint egy szimfónia. Ezért nem számcímekben, hanem tételekben gondolkodtam. Egységes íve van az egésznek az elejétől a végéig, elsőtől a tizenkettedikig, de ezen belül négy tételenként kisebb egységek is észrevehetők.” Emellett a Triumph egyfajta összegzésnek is tekinthető, hiszen Németh Ferenc első 36 évének életérzései és tapasztalatai inspirálták, egy zenészé, aki tehetsége és kitartása révén egy ezerfős magyar faluból érkezve vált New Yorkban az egyik legkeresettebb dzsesszdobossá. 

 

Jazzműhely
Ferenc Nemeth Quartet feat. Gregory Tardy, Kenny Werner, Lionel Loueke
Vendég: Chris Potter

2013. december 18. 19:30 - 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködik: Németh Ferenc - dob, ütőhangszerek, Gregory Tardy - szoprán- és tenorszaxofon, Kenny Werner - zongora, Fender Rhodes, Lionel Loueke - gitár, ének, Chris Potter – tenorszaxofon


 

 

Szólj hozzá!


Új helyszín a Balaton Soundon: The Club

Új helyszín a Balaton Soundon: The Club

Az underground DJ-világ bázisai idén is felépülnek a Balaton Soundon: ismét jelentkezik a népszerű ELROW, és új helyszíne lesz a szcéna...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Itt az ország legnagyobb könnyűzenei flashmobjának dallistája!

Szeptember 7-én kecskeméten rendezik meg Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobját, ahol a 2018-as szegedi SzegedRocks-hoz hasonlóan több száz zenész fogja egyszerre eljátszani a szervezők által kiválasztott zeneszámokat. Hazánk legnagyobb rockzenekarába már elindult a jelentkezés.

Olaszország lesz a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál díszvendége

Március utolsó hétvégéjén Kecskeméten ismét megrendezik a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivált.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek