Egy nehéz nap éjszakája The Bits módra - beszélgetősdivel egybekötött nagyon ajánló

2014/01/14  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A Beatles örök! Még akkor is, ha manapság a fiatalok a különböző szórakozóhelyeken leginkább gépzenére ropják. Pedig sokszor a „gépzenei” dalnak igencsak híres zenekarok/előadók, még annál is híresebb művei szolgáltatnak alapot. Már csak ezért is érdemes néha az eredeti változatot meghallgatni.

Egy nehéz nap éjszakája The Bits módra - beszélgetősdivel egybekötött nagyon ajánló

A The Bits zenekar még csupán egyéves szülinapját fogja ünnepelni tavasszal, de máris kimondható, hogy kis hazánk legnépszerűbb Beatles tribute csapatáról van szó. A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (billentyű, gitár, ének), Bakó Balázs (dob, ének), Bárth János (gitár, ének) és Kasléder Albert (basszusgitár, ének) a legendás előd iránti mérhetetlen tiszteletnek és rajongásnak köszönhetik, hogy egymásra találtak, ráadásul szép lassan elválaszthatatlan barátokká is váltak. Múltról, jelenről, jövőről és egy nagyszabású koncertsorozatról beszélgettem Zsoltival, a csapat alapítótagjával és szószólójával.

Muzikum, február 8. Mit is ünnepeltek akkor?

2014-ben lesz ötven éve, hogy a Beatles kiadta az A Hard Day's Night (Egy nehéz nap éjszakája) című albumot, és ezt szeretnénk megünnepelni egy rendhagyó koncerttel, ami azt jelenti, hogy az eredeti albumot teljes egészében eljátsszuk. Ehhez a bulihoz készítettünk egy videót is, amiben természetesen a címadó dalt adjuk elő egy belvárosi háztetőn. A koncert persze nem egy alkalmas, az ország számos részén és remélhetőleg a határon túlon is elő fogjuk adni az általunk A Hard Day's Night LIVE-ra keresztelt műsort.

 

Mi volt a klip koncepciója?

Ez egy úgynevezett imageklip, nem volt semmi komoly terv. Rábíztuk a készítőkre, és persze, ha volt ötlet, akkor mi is beleszóltunk. Így került elő például a sör is a jelenet végén. :)

Mennyi időbe telt a forgatás?

Majdnem egy nap, de igazából az előkészületek miatt tűnhetünk fáradtabbnak a kelleténél, ugyanis a hangszereket felcipelni a tetőre nem kis munkának bizonyult. Ráadásul a készítők több erősítőt is felhozattak velünk, mondván úgy életszerűbb a dolog. Mire beesteledett, tényleg úgy éreztük magunkat, mint egy nehéz nap éjszakáján.

Most lesz egy éves a The Bits. Hogy találtatok egymásra?

Én nyolc évig játszottam Beatlest egy másik zenekarban, és egyébként is imádom, az életem része, ezért úgy gondoltam, folytatni kell. Hála Istennek, megtaláltam azokat az embereket, akikkel el tudtam képzelni. Balit (Bakó Balázs) ismertem már régebbről, játszottunk együtt különböző formációkban, úgy éreztem, ő az a dobos, aki nekem kell. Nem elég, hogy kiválóan énekel, ráadásul még – ahogy szoktuk mondani – "angolul" dobol, és ez rettentő nagy előny. Jánost Kapolcson a Művészetek Völgyében ismertem meg egy Beatles-est kapcsán a saját zenekarával, a Blue Spottal, és olyan erő volt a játékában, ami egyből megfogott. Albertet egy közös ismerősünk ajánlotta, korábban ő is egy Beatles dalokkal fellépő paksi zenekar tagja volt, így egyiküknek se jelentett komoly gondot a repertoár összeállítása. Igazából senkit nem kellett megerőszakolni, én felvetettem az ötletet, és mindenki azonnal igent mondott.

 Ti hová helyezitek el magatokat a Beatles tribute zenekarok sorában?

Van körülbelül 5-6 aktívnak mondható zenekar az országban, de például a Facebook alapján nekünk van eddig a legtöbb lájkolónk, ami, tekintettel arra, hogy még csak egy évesek leszünk, szerintem elég jó előjel, azzal együtt, hogy mögöttünk nincs komoly menedzsment, gyakorlatilag mindent mi csinálunk.

 Van valami komolyabb tervetek, gondolok itt lemezfelvételre, esetleg saját számokra?

Lemezt nem érdemes kiadni, hisz' a Beatlest nem lehet überelni. A mi koncepciónk az, hogy igyekszünk az eredeti verzióban eljátszani a dalokat, és reméljük, sikerül átadni valamit abból az életérzésből, ami ezekből a slágerekből árad. Ha a közönségünk úgy távozik a buliról, hogy arra a kis időre sikerült elszakadnia a hétköznapi gondoktól és felhőtlenül szórakozott, akkor már megérte. De azt is fontosnak tartom, hogy a fiatalok közül is minél többen megismerjék, netán megszeressék a Beatlest.

 Ez egyfajta küldetéstudat nálatok?

Mondhatjuk így is. Szerencsére a közönségünk korosztály alapján elég vegyes, sőt, a fiatalok képviselik magukat többen a koncertjeinken, ami nagyon jó érzés. A koncertek is sikeresek, mind hangulatban, mind nézőszámban, és hála az égnek, van még mit fejlődni. Az utcán mostanában egyre több fiatalt látok Beatles pólóban mászkálni, és ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy azért veszi fel, mert rajongó, vagy fogalma sincs mi van rajta, és csak azért vette meg, mert leárazás volt a plázában.

 Neked hogy került az életedbe ez a Beatles imádat?

Igazából nem tudnám megmondani. Édesapámnak máig megvan az A Hard Day's Night bakelit kiadása, amit sokat hallgattunk kiskoromban. Akkoriban olyan barátságosnak tűnt az egész, ráadásul a lemezjátszón lehetett szórakozni a fordulatszámmal. Ha felgyorsítottuk, akkor olyan Alvin és a mókusok hangjuk volt. Később jöttek a kazettamásolások, és így egyre több dalt sikerült beszerezni, amit aztán rongyosra hallgattam.

 Ennek kapcsán választottad a zenész pályát is?

Nem egészen. Az egész család zenei pályán mozog. Édesapám operaénekes, édesanyám hegedűtanár, és ráadásul igazgatóhelyettes volt az ötödik kerületi zeneiskolában, így egyértelmű volt, hogy én sem maradhatok ki ebből a körből. Az öcsém pedig most már három diplomás zeneakadémiát végzett hegedűművész, zeneszerző és karmester is egyben. Körülbelül ötéves lehettem, mikor nekem szegezték a kérdést a szüleim, milyen hangszert szeretnék választani. Én egyből mondtam, hogy hegedű, és azt szeretném, ha anyu tanítana. Erre kaptam egy visszautasítást, mert édesanyám szerint, ha egy szülő tanítja a saját gyermekét, abból nem sül ki semmi jó, de ha hegedülni szeretnék, akkor van másik jelölt. Viszont ő már akkor is nagyon idős, plusz nagyon szigorú tanár volt, és én féltem is tőle, ezért azt mondtam, hogy akkor inkább legyen zongora. Így megnyertem magamnak egy még idősebb és még szigorúbb zongoratanárt, akitől viszont sokat tanultam és a zongorajátékomat a klasszikus zongoristák egyből kiszúrják. A gitárral jóval később, már középiskolás koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni. Viszont az elsődleges hangszerem mindig a zongora marad.

 A család jár a koncertjeitekre?

Igen, a szüleim majd' minden fellépésen ott vannak, és tetszik nekik, amit csinálunk. Persze valószínűleg ők egy picit elfogultak, de ha valami nem úgy alakul, akkor azt finoman jelzik.

Mennyire kritikusak?

Sokszor úgy érzem, nem eléggé, és inkább azt mondják, amit hallani szeretnék. Én várnék tőlük élesebb kritikát is. És persze adok a véleményükre, mivel hozzáértők.

Visszakanyarodva az ünnepi koncertsorozatra, vannak már fix helyek, időpontok az országjáró turnét tekintve?

Igen, a legkonkrétabb a kitűzött bemutató a budapesti Muzikumban, február 8-án este. Továbbá több vidéki hellyel is felvettük a kapcsolatot és nyitottak a dologra, azonban egyelőre konkrét helyszínnel és időponttal még nem rendelkezem. Viszont azt megígérhetem, hogy a nem budapesti Beatles rajongók is találkozhatnak majd a műsorral – ami persze itt a koncert.hu-n is fent lesz –, így mindenki láthatja majd idejében, hogy hol fordul meg a zenekar. A bemutató koncert szünetében egyébként egy kvízjátékot tervezünk, amely a zenekar egyik kedves barátjának közreműködésével fog zajlani. Nem mellesleg az illető Beatles rajongó – illetve bátran mondhatom szakértőnek –, és egyben a Beatles50 blog szerzője. Érdemes lesz követni a blogot az elkövetkezendő hetekben, mert a kérdések pontosan az 50 évvel ezelőtti napok történéseire fognak épülni.

A Beatles életében rengeteg jelentős és egyben ünnepelni való pillanat létezik. Esetleg gondolkodtok már a következő hasonló rendezvényen?

Igen, a tavasz is tartogat meglepetéseket majd, de mindent szépen sorban, idejében... Most a "lemezbemutatóra" koncentrálunk. Tavasszal lesz egyéves a banda, erre az alkalomra is készülünk mindenféle jósággal, tehát érdemes minket követni akár a Facebookon, akár a zenekar weboldalán.

Azoknak, akik nem bírnak várni tavaszig, bátran ajánljuk A Hard Day's Night LIVE koncertsorozat premierjének is tekinthető bulit február 8-án a Muzikumban! Mi biztosan ott leszünk, és mindenről beszámolunk!


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek