Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron

2015. június 02.  ·   Ajánló   ·  Görögh Atus

A hőskorban alakultak, bulizni akartak, azután egyesületet alakítottak, művészeteket támogattak, és napjainkban a solymári kulturális élet megkerülhetetlen résztvevőivé váltak.

Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron

Csomai Zoltán a Tancus Saurus zenekar tagjaival, azzal kereste meg a művelődési házat 1990­ben, hogy rock­clubbot szeretnének alapítani. És elindult a klubélet, Zenélő Rinocérosz néven. Az R.C. egyre népszerűbb lett sokan látogatták a környékbeli településekből is, főként a koncertek alkalmával, a „furcsán” kinéző fiatalokat, nem nézte mindenki jó szemmel.

A klub felvette KUD­A.R.C. nevet, azt gondolták a fiatalok, a klubot bármikor bezárhatják, így vicces ha ez a neve– mesél a kezdeti időkről Bames, akinek Straub István a becsületes neve, és már jó ideje a klub vezetője. Ő az, aki beszéli a fiatalok nyelvét, megtalálja a hangot a művelődési házzal, a község vezetőihez is vannak szálai és mindemellett ügyes szervező. Gyakorlatilag nehéz neki nemet mondani – és ez egyben sikerének egyik titka is.

Nos, a klubot tényleg nem zárták be, sőt a művelődési ház folyamatosan fejlesztette, mert ez gyakorlatilag az egyetlen hely, ahol a solymári fiatalok szervezett keretek között szórakozhatnak. A klub éltető eleme az önkéntesség, ami már a kezdetekkor is megmutatkozott. Saját videó­magnóikon vetítettek filmeket, maguk hozták a zenét, szerveztek baráti zenekarokat, együtt jártak koncertekre, nyaralni, focizni. Az egyesület jelenleg 28 tagból áll, de összességében több száz fiatalt érintenek rendezvényeik.

A klub új lendületet kapott 2000-­ben Varga Zsolt igazgató érkezésével, aki fantáziát látott az önszerveződő közösségben. Főállású művelődésszervezőre bízta a klub menedzselését. A művelődési ház támogatta a pince teljes felújítását, amit a klubtagok végeztek.

Elindult a KUD­ART galéria, ahol pályakezdő, profi és amatőr művészek kaptak bemutatkozási lehetőséget. A helyi és a klubhoz közel álló művészek közötti baráti viszony eredménye lett a KUD-ART Művészbarát kör

A pinceklub atmoszférája megtetszett Márkus Tibor jazz­zongoristának, így a Little Jazz Pub rendezvényeinek is a klub ad otthont.

A művelődési házzal közösen, számos sikeres programot szerveztek, ezek közül kiemelkednek az Ifjúsági napok If-you, Egy nap érted 2006-2011-ig, ezeken a találkozókon különböző szakmai és civil szervezetek segítettek az érdeklődő fiataloknak. Népszerű programsorozatai az Art­udvar, a Blues kocsma és a Folk pince is.

Az egyesület 2000 óta folyamatosan részt vesz a solymári búcsún, az első években a Reding Itell Rock Blues fesztivállal, majd kézműves udvarokkal és sok más rendezvénnyel. Idén chillout pincét szerveznek, ahol a nyugalmat árasztó zene mellet ismert magyar rövid filmekkel és alkotóikkal lehet megismerkedni. Európa egyik legnagyobb kulturális seregszemléjén, a Sziget Fesztiválon 2004-­től van jelen az egyesület, a Civil Sziget egyik leglátogatottabb sátrával büszkélkedhetett a KUD­ARC.  (A KUD­A.R.C. és a Chilis Pilis által 2012 óta szervezett páratlan Chili fesztivál feltette Solymárt, Magyarország csípős térképére.)

A 25. évfordulót június 6­-án ünnepelik egy szórakoztató fesztivállal a Művelődési házban. Az udvari nagyszínpadon számos, a klub történetében tevékenyen résztvevő zenekar és előadóművész lép fel, ez alkalomra újra összeállt az alapító a Tancus Saurus és az MWS, Both Miklós, Babicsek Bernát és Barátai, Meztelen diplomaták, AS WE PROMISED, Egy húron pendülők, DAMAGE INC. és Waszlavik és Barátai.

Plusz meglepetésprogramokkal is várnak mindenkit...

 

 

 

 

 


Képtár

  • Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron kép 43245
 

 

Szólj hozzá!


Össznépi Örömóda-éneklés lesz a Bazilikánál szombat este

Össznépi Örömóda-éneklés lesz a Bazilikánál...

Május 25-én este – vagyis az EP-választás előestéjén – kórusban éneklik majd el Budapest belvárosában az Örömódát, az Európai Unió...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ismét buli lesz a város egyik legextrémebb koncerthelyszínén, a Müpa mélygarázsában!

Június 1-jén a Müpa mélygarázsában mutatkoznak be az immáron negyedik alkalommal meghirdetett Garázsband Fesztivál nyertesei.

A hazai könnyűzene diadala: hat magyar zenekar léphet fel idén a bécsi fesztiválon

Immáron hivatalosan is bejelentették, hogy az idei Waves Vienna egyik fókuszországa Magyarország lesz.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek