Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron

2015/06/02  ·   Ajánló   ·  Görögh Atus

A hőskorban alakultak, bulizni akartak, azután egyesületet alakítottak, művészeteket támogattak, és napjainkban a solymári kulturális élet megkerülhetetlen résztvevőivé váltak.

Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron

Csomai Zoltán a Tancus Saurus zenekar tagjaival, azzal kereste meg a művelődési házat 1990­ben, hogy rock­clubbot szeretnének alapítani. És elindult a klubélet, Zenélő Rinocérosz néven. Az R.C. egyre népszerűbb lett sokan látogatták a környékbeli településekből is, főként a koncertek alkalmával, a „furcsán” kinéző fiatalokat, nem nézte mindenki jó szemmel.

A klub felvette KUD­A.R.C. nevet, azt gondolták a fiatalok, a klubot bármikor bezárhatják, így vicces ha ez a neve– mesél a kezdeti időkről Bames, akinek Straub István a becsületes neve, és már jó ideje a klub vezetője. Ő az, aki beszéli a fiatalok nyelvét, megtalálja a hangot a művelődési házzal, a község vezetőihez is vannak szálai és mindemellett ügyes szervező. Gyakorlatilag nehéz neki nemet mondani – és ez egyben sikerének egyik titka is.

Nos, a klubot tényleg nem zárták be, sőt a művelődési ház folyamatosan fejlesztette, mert ez gyakorlatilag az egyetlen hely, ahol a solymári fiatalok szervezett keretek között szórakozhatnak. A klub éltető eleme az önkéntesség, ami már a kezdetekkor is megmutatkozott. Saját videó­magnóikon vetítettek filmeket, maguk hozták a zenét, szerveztek baráti zenekarokat, együtt jártak koncertekre, nyaralni, focizni. Az egyesület jelenleg 28 tagból áll, de összességében több száz fiatalt érintenek rendezvényeik.

A klub új lendületet kapott 2000-­ben Varga Zsolt igazgató érkezésével, aki fantáziát látott az önszerveződő közösségben. Főállású művelődésszervezőre bízta a klub menedzselését. A művelődési ház támogatta a pince teljes felújítását, amit a klubtagok végeztek.

Elindult a KUD­ART galéria, ahol pályakezdő, profi és amatőr művészek kaptak bemutatkozási lehetőséget. A helyi és a klubhoz közel álló művészek közötti baráti viszony eredménye lett a KUD-ART Művészbarát kör

A pinceklub atmoszférája megtetszett Márkus Tibor jazz­zongoristának, így a Little Jazz Pub rendezvényeinek is a klub ad otthont.

A művelődési házzal közösen, számos sikeres programot szerveztek, ezek közül kiemelkednek az Ifjúsági napok If-you, Egy nap érted 2006-2011-ig, ezeken a találkozókon különböző szakmai és civil szervezetek segítettek az érdeklődő fiataloknak. Népszerű programsorozatai az Art­udvar, a Blues kocsma és a Folk pince is.

Az egyesület 2000 óta folyamatosan részt vesz a solymári búcsún, az első években a Reding Itell Rock Blues fesztivállal, majd kézműves udvarokkal és sok más rendezvénnyel. Idén chillout pincét szerveznek, ahol a nyugalmat árasztó zene mellet ismert magyar rövid filmekkel és alkotóikkal lehet megismerkedni. Európa egyik legnagyobb kulturális seregszemléjén, a Sziget Fesztiválon 2004-­től van jelen az egyesület, a Civil Sziget egyik leglátogatottabb sátrával büszkélkedhetett a KUD­ARC.  (A KUD­A.R.C. és a Chilis Pilis által 2012 óta szervezett páratlan Chili fesztivál feltette Solymárt, Magyarország csípős térképére.)

A 25. évfordulót június 6­-án ünnepelik egy szórakoztató fesztivállal a Művelődési házban. Az udvari nagyszínpadon számos, a klub történetében tevékenyen résztvevő zenekar és előadóművész lép fel, ez alkalomra újra összeállt az alapító a Tancus Saurus és az MWS, Both Miklós, Babicsek Bernát és Barátai, Meztelen diplomaták, AS WE PROMISED, Egy húron pendülők, DAMAGE INC. és Waszlavik és Barátai.

Plusz meglepetésprogramokkal is várnak mindenkit...

 

 

 

 

 


Képtár

  • Egy zenélő rinóval kezdődött: 25 éves a Rock­club Solymáron kép 43245
 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek