Ez egy brutális nyár - Kobuci júliusi ajánló

2015/07/09  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A Kobuciban nincs megállás, ha esik, ha fúj, ha kánikula van, akkor is folyamatos a zenei kínálat. Júliusban is változatos programokkal várják a látogatókat, és a zene mellett ismét lesz táncház, valamit mozizós este, plusz az elmaradhatatlan jéghideg sör. Az alábbiakban részletesen is kivesézzük mi várható.

Ez egy brutális nyár - Kobuci júliusi ajánló

Július 11-én Báró Maszkura a Tücsökraj kíséretében szégyentelenül fogja megtáncoltatni a Pesti nőket. A 2007-ben alakult Maszkura és a Tücsökraj az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik legmagasabb művészi színvonalon zenélő bandája, mely folyamatos sikerrel koncertezik a hazai klubokban és fesztiválokon. A cilinderes Maszkura egyedi megjelenése és zenei világa adja meg a csapat jellegzetes stílusát. Az önkifejező szövegeihez tökéletes zenei alapot biztosító zenekarral közösen alkotják a dalokat. Magával ragadó zenéjük a legjobb SOUL / FUNK / HIP-HOP muzsikák hagyományain alapuló, kísérletező, szenvedélyes esztétikai álmodozás. A Maszkura és a tücsökraj eddig négy nagy- és két kislemezt jelentetett meg – ezek közül a Szégyentelent, a Kérlek, így szeress!-t és a Pesti nőket is jelölték már az év albuma díjra. Legkedveltebb felvételeik (Pesti nők, Tiszta gyümölcs, Lady Maga! stb.) folyamatosan jelen vannak az országos és a helyi rádióállomások műsorán, és több válogatáslemezre is felkerültek. 2013 októberében jelent meg a legújabb Maszkura és a tücsökraj stúdióalbum nyolc dallal, ami a Lady Maga! címet viseli.

 

Július 12-én érkezik az a csapat, akiket egy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei “supergroup”-ként mutatná be. Ők a Zűrös Banda névre hallgatnak.  Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban - a tagokat összekötő több éves barátság mellett - leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért. Básits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője és az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi jazz projekt közreműködője. Boros Attila a hazai világzene alapzenekarában,a Makámban is játszik. Bede Péter, a fiatal és népszerú szaxofonos megszámlálhatatlan folk - világzenei és jazz produkcióban muzsikál, mint pl. a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János az ír zenét játszó Fiannának volt az alapítója és jelenleg is számos szigetországi zenekarban dolgozik. A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - román, magyar, makedón, cigány, szerb - mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat.

 

Július 14-én lép színpadra Zolbert a fiatal, tehetséges szaxofonos, aki Frappé című dalával 2013-ban megnyerte a Zuglói Smooth Jazz Klub által szervezett 1. Smooth Jazz Dalverseny fődíját, majd a következő évben a VII. Jazzy Jazz Dalverseny fődíjasa lett Friendship című szerzeményével, amely a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb hangszerelésért járó különdíjat is megkapta. Szintén a tavalyi évben zenésztársaival a VeszprémFest nagyszínpadán lépett fel a világhírű The Brand New Heavies előzenekaraként. Szólókarrierjét megelőzően az elmúlt években session-zenészként rengeteg stílusban kipróbálta magát, több ismert zenekarban is játszott, többek között: Unisex (pop), UP! (pop-funk) vagy épp a Grover Washington Jr. Emlékzenekar (smooth jazz), valamint több neves hazai énekessel is dolgozott együtt, mint: Tóth Vera, Molnár Ferenc Caramel, Zséda és Király Viktor. Április 15-én jelent meg debütáló lemeze a Tom-Tom Records gondozásában, mely a “One” címet kapta. A “One” nem pusztán az elsőt jelző állomás, hanem a megszületés szinonimája, ami Zolbert számára egyúttal a zenei inspirációt, a zene megszületését is jelenti. Ebből az inspirációból ered az a 11 dal, amely helyet kapott első albumán. A dalok a populáris jazz színes palettáját idézik, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözetei, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg. Koncertjén a debütáló nagylemezének dalai mellett a legismertebb populáris jazz slágerek is helyet kapnak a szaxofonos repertoárjában.

 

Július 15-én két fellépő is lesz egy este. Axel Kowollik, német énekes-gitáros dalszerző, egy meggyőződéses kívülálló, akinek különleges hangzásvilágú folk-rock-blues dalai ábrázolják az összes ördögi tulajdonságot: magával ragadóak, ötletesek, karizmatikusak. Akusztikus koncertjeit izgalmas érzelmi váltások jellemzik, olykor romantikus álmodozás, olykor temperamentumos flörtölés vagy épp az élet igazságainak melankolikus boncolgatása. Professzionalizmusa, markáns rocker megjelenése, attraktív énekhangja és fanyar humora hamar magával ragadja a közönség figyelmét. Jelenleg „Out On The Perimeter” c. szóló albumát prezentálva vagy Chris Norman (a Smokie, angol rock együttes korábbi énekese) zenekarának tagjaként lehet őt elcsípni a világ színpadain.

Antonia Vai, a gyakran „bohém souldívának” nevezett fiatal svéd énekesnő újító és egyedi, aki tudja hogy csábítsa el közönségét, szinte felrobbantva az érzelmeket. Akusztikus soul zenéje nagy mértékben merít folk, pop, jazz elemekből megszínesítve szenvedéllyel teli vokális stílusával. Koncertjei izgalmas zenei utazást ígérnek, javarészt angol nyelvű dalaival saját világot teremtve, egy-egy állomást szimbolizálva. Antonia 2013-ban költözött Budapestre, visszatérve magyar gyökereihez. Igen rövid időn belül üstökös-szerű szárnyalásába kezdett a magyar underground szcénában - sikereit legutóbb egy, a MÜPA-ban adott különleges koncert koronázta meg.

 

Július 17-én érkezik hazánk egyik legnépszerűbb népzenei formációja a Csík zenekar. A Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt több, mint két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk elismerését jelzi a Fonogram díj, melyet 2007 elején érdemeltek ki azóta aranylemezként számon tartott „Senki nem ért semmit” című albumért világzene kategóriában. 2010-ben Príma Primissa, 2013-ban pedig Kossuth-díjjal is jutalmazták a formáció tagjait több évtizedes munkásságukért.

 

Július 18-án a magyar nemzetiségű világzenei hegedűművész és zeneszerző Lajkó Félix varázsolja el tehetségével a nagyérdeműt. A népszerű fiatalember virtuóz módon kezeli a hegedűt, emellett kiválóan játszik zongorán, és citerán is. Lajkó Félix mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, mihez nyúl, kikkel lép színpadra: a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg. A hegedűs zenei világa önálló műfajt teremt, amelyet különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít gyakorlatilag bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei együttállással. Mindezt kritikusai írták róla, de nagy valószínűséggel a művész sem tiltakozna eme szavak ellen.

 

Július 19-én a Kaukázus frontemberének Kardos-Horváth Jánosnak gyermekekhez szóló formációja a Hahó zenekar foglalja el délelőtt a Kobuci színpadát. Ahogy Ők fogalmaznak: "A Hahó Együttest 2010-ben azzal a gondolattal hoztuk létre mi, zenészként dolgozó, fiatal gyakorló apukák, hogy a gyerekekkel együtt tudjunk örülni a közös muzsikálásnak. Ehhez saját dalokat írtunk, melyek annyiban térnek el a hagyományosnak nevezhető gyerekzenéktől, hogy megtalálhatók bennük a jelenkor kihívásai: a környezetvédelem és a tágabban értelmezett ökológiai és zöld gondolkodás. A dalok szórakoztatva segítik megérteni a legkisebbek számára is a fenntartható fejlődést, a környezettudatosságot és egymás elfogadásának fontosságát. A dalok egy lemezzé álltak össze, amely Földlakó címen jelent meg még az alakulás évében, és egy kisgyermek napját kíséri végig."


Július 21-én az ifjú tehetségeké a kertszínpad. A Patent zenekar 2008 eleje óta írja funk és pop-rock alapokon hempergő számait, magyarul, bármiről, ami megfogja őket. A 2009-es házi készítésű Belépő után elkészült tavaly év végére első stúdióanyaguk, a 3 számot tartalmazó EP, a Tökélets.

 

Július 22-én érkezik a Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint duó. A rendkívüli népszerűségnek örvendő ének-gitár duó különleges színfoltja a hazai, sőt büszkén állíthatjuk az európai zenei életnek. Veronika sokszínű, helyenként hangszerszerű énekhangja és a gitáros, Gyémánt Bálint basszusokban gazdag gitárhangzása, kettejük nyughatatlan kísérletező kedvével, intuitív egymásra hangoltságával teremt komplex és izgalmas zenei élményt. A ritmusokat looper (ismétlő) effektek fűszerezik, mely segítségével a páros mozgalmas, helyenként bonyolult és izgalmas lüktetésű, organikusan építkező zenei szerkezeteket szólaltat meg.

 

Július 23-án a hegedűvirtuóz Jaron Freeman-Fox és zenekara érkezik hozzánk Kanadából. Az indiai klasszikus zene és a jazz áthatásainak nagymestere hazájában számos zenei kitüntetéssel elismert muzsikus. Egyik kritikusa szerint a koncertjein mintha egy jazz-zenésszé átváltozott Tom Waits játszana egy Mahavishnu nagyzenekarral kiegészülve.

 

Július 24-én a betyárosra veszik a figurát. Érkezik az ethno funk hazai nagyágyúja a Kerekes Band, vendégük pedig a szintén népszerű Góbé zenekar lesz. A Kerekes Bandtől megszokhattuk, hogy mindig meglepi a közönségét valami újjal. Tavaly vendégül látták Szabó Balázst, Waszlavik Gazembert, Wild Cow Sonnyt és Nóvé Somát a Kobuciban, július 24-ére pedig a kitűnő táncost, Barsi Csabát hívták meg. Barsi Csabi jókedvével, világlátásával és persze szakmai tudásával nagyban meghatározta a Kerekes Band fejlődését, hiszen vezetésével közel tíz évig tartottak közös táncházakat országszerte. A táncházak világát a zenekar aztán inkább a koncertszínpadokra cserélte, de a barátság és a magyar népi kultúra iránti közös elköteleződés megmaradt. A Kerekes Band tehát ismét egy betyáros bulira készül, amelyben az ethno funk ostor mellett végre a csizmaszár is csattogni fog. Fel a kalappal!

 

Július 28-án a Pribojszki Mátyás Band lepi el a színpadot. Pribojszki Mátyás –az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, aki szólóban, különböző formációival, valamint zenekarával a  Pribojszki Mátyás Band-del  már keresztül-kasul bejárta Európát több, mint 30 országban koncertezett és itthon is alig akad olyan klub vagy fesztivál, ahol ne lépett volna fel a csapat. Az elmúlt tíz évben 4 nagylemezt, 1 dvd-t jelentetett meg a zenekar. A 2007-ben megjelent “How many more?” c. nagylemezük aranylemez lett, valamint megkapták a Budapest Fringe Fesztivál “Különdíát” (2007), majd “Szakmai Díját” (2009). Számos sikeres itthoni és nemzetközi fellépés mellett 1997-ben Pribojszki Mátyás a németországi Szájharmonika Világbajnokságon megkapta a legmagasabb szintű minősítést, ami nemzetközileg a legnagyobb elismerés a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől, majd 12 év elteltével, 2009. októberében pedig már ő volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a Trossingeni Szájharmonika Világbajnokságon. 2011. júliusában szintén a nemzetközi zsűri tagja és fellépője az észtországi Baltic-Nordic Szájharmonika Fesztiválnak. 2014-ben is több nagy nemzetközi fesztiválon játszott a csapat, így Németországban, Finnországban és a Benelux Államokban, valamint Pribojszki Mátyás, a 2013-as Memphis-i IBC győztes Little G. Weevil vendégeként három hetes amerikai turnén is részt vett, ahol Atlantától, Lousianán és Memphisen keresztül Texason át Kansasig mintegy hét államaban adtak felejthetetlen közös koncerteket, óriási sikerrel. A Pribojszki Mátyás Band zenei stílusa egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nem szorítható, alapvetően vidám, improvizációkkal teli igényes blues zene, a dallamos jazz és a dinamikus groove keveréke, erős funky érzésekkel.

 

Július 29-én hazánk legnépszerűbb és jelenleg is aktívan munkálkodó alternatív rock zenekara a Quimby fogja biztosan megtölteni a Kobuci kertet. Huszonnégy év telt el azóta, hogy a Quimby a dunaújvárosi próbateremből kiszabadulva előbb felfalta a budapesti éjszakát, majd módszeresen elcsavarta nem csak Magyarország, de Európa fejét is. A Kiss Tibor - ének, gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Balanyi Szilárd - billentyűk, Kárpáti József - trombita, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Gerdesits Ferenc - dobok alkotta hatosfogat eddig tizennégy csapongó lemezzel hagyott kitörölhetetlen nyomott a magyar könnyűzenében, miközben az évek során kialakította saját, összetéveszthetetlen hangját. A csontramarkoló szövegek, az újragondolt sanzontól kezdve, a gitárslágereken keresztül egészen a legvadabb pszichedéliáig húzódó, megnevezhetetlen zenei univerzum és az egyszeriségre építő, színpadról lerobbanó fellépések is egyaránt kellettek ahhoz, hogy a Quimby 2015-re Magyarország elsőszámú koncertzenekarává váljon. Szinte folytonos országon belüli és nemzetközi turnék mellett, a Papp László Budapest Sportarénát megtöltő, a 2013-as Sziget nulladik napjából Csodaországot varázsoló zenekar 2014-ben jelentette meg legújabb, Kaktuszliget című albumát, mely egyben új fejezetet is jelöl a zenekar történetében. A Quimby a számvetés igénye nélkül érett be, az immár minden szempontból és többször is felnőtt együttes sosem látott elevensége pedig csak megerősít: a java még hátra van.

 

Július 31-én elrackásodik a Kobuci. Érkezik az örökmozgó Ferenczi György és zenekara a Rackajam. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock'n'roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek