Ezer mécsest gyújtanak Szentendrén a Duna-parton

2020/06/22  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Régi hagyomány újjáélesztésével emlékezik meg Szent Iván napjáról Szentendre dalmát közössége július 27-én.

Fotó: David Dibert (Pexels)

Az Ivan Dan – a szentendrei dalmátok nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe – a keresztény világ régi tradícióját őrzi. Ezen a napon tartotta régen a Templom-dombon álló, középkori eredetű, szentendrei Keresztelő Szent János templom a búcsúját. A járvány miatt a Daru-piaci tradicionális Ivan Dan-rendezvény elmarad, a dalmát közösség azonban egy régi hagyomány újjáélesztésével ünnepel.

Itáliában a koronavírus járvány idején tartott erkélykoncertek mintájára zene és ének fog szólni felváltva kertekből, udvarokból. Két délszláv zenét játszó zenekar, a Babra és a Vigad szól majd élőben, a Musica Beata kórus éneke a zeneiskola erkélyéről csendül fel.

Számos vendéglő éjjel is nyitva lesz és teraszaikra várják a vendégeket. A Duna-korzón felállított hat sátorban olívát, levendulát, szentendrei dalmát sütiket és frissen készített bagóca lepényt és fritulét, valamint hajóskenyeret kínálnak majd a sétálóknak, akiktől azt kérik, az esti sétára lámpást (nem elektromos világítású) is vigyenek magukkal, hogy a sok kis fény együttes hatásaként lélekmozdító látvánnyá válhassék ez az este. (S ha úgy érzik, hogy nemzetiségi önkormányzat méltó a támogatásra egy-egy mécses árával adományozhatnak kitett perselyeikbe is.)

A mécsesek meggyújtása este 9 után, sötétedéskor Borsódy László trombitaművész hangszeréből megszólaló első hangokra kezdődik el.

Ez sem lenne rossz aláfestő zene...:

 

(szentendre.hu)

 

 

Szentendre, Ivan dan, dalmát közösség, mécsesek, séta

 

 

Szólj hozzá!


Április 3. kapós dátum – ekkor lesz az elhalasztott Grammy-gála is

Április 3. kapós dátum – ekkor lesz az elhalasztott...

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a nagy nyilvános események vagy csúsznak, vagy törlik őket, esetleg közönség nélkül rendezik meg: a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Michael Jackson rajongott érte, Kurt Cobain zseninek tartotta, Daniel Radcliffe megformálja: film készül Weird Al Yankovicról

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek egykori sztárja alakítja egy készülő életrajzi filmben a humoros szerzeményeiről, zenei paródiáiról híres Weird Al Yankovicot. A Grammy-díjas zenészről a Roku streamingszolgáltó rendelte meg a filmet, amely a vállalkozás első saját gyártású életrajzi produkciója lesz, és csak a Roku...

Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).
Új koncertek