Ezt kapta a magyar underground zenekaroktól 50. szülinapjára a Kaláka

2019/11/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Hogy a Kaláka nem csak a kisgyermekek zenéje – vagy, ha igen, akkor miután felnőnek, akkor is velük marad, és nem dobják el, mint a csattogós lepkét –, azt a De jó elhagyni magamat című album is bizonyítja, amely egy kedves kollegális gesztusként, de egy nagyon is komolyan vehető zenei kalandozásként is értékelhető.

Ezt kapta a magyar underground zenekaroktól 50. szülinapjára a Kaláka

Szabó Benedeknek, Sallai Lászlónak és Kirschner Péternek köszönhető az ötlet, hogy mostani magyar zenekarok dolgozzák fel a Kaláka egy-egy dalát. Az is tök jó, hogy nem a kifejezett mainstream-ből állították össze a stábot. Óriási munka lehetett ez az egész, leginkább azoknak, akik összefogták a  dolgot – respect.  Szabó Benedek az MTI-nek azt mondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta.

"Így még sosem... és tényleg..." – reagált a Kaláka a FB-on, és szerintünk is ez a legszebb szülinapi ajándék, amit egy félévszázados zenekar – amelynek zenéjén generációk nőttek/nőnek fel – kaphat :)

"Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot..." – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője az MTI-nek.

S akkor a tracklista:

1. Flexible Juice/Gryllus Dániel/Weöres Sándor: Rózsa, rózsa
2. Bozo/Radványi Balázs/Szergej Jeszenyin/Rab Zsuzsa: Elviháncolt a tavaszi zápor
3. Mambo Rumble/Gryllus Dániel/Robert Desnos/Tamkó Sirató Károly: A pelikán
4. Anne Shirley Supersad/Gryllus Vilmos/Federico Garcia Lorca/Végh György: Madrigál Santiago városára
5. Carson Coma/Gryllus Vilmos/Szabó Lőrinc: Reggeli ének
6. Zombie Girlfriend/Gryllus Dániel/Tamkó Sirató Károly:Tengerecki Pál
7. Felső Tízezer/Gryllus Dániel/Weöres Sándor: Ének a határtalanról
8. Bajdázó/Radványi Balázs/József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat
9. Platon Karataev/Gryllus Vilmos/Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén
10. Tej/GryllusDániel/Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok?
11. Middlemist Red/Becze Gábor/Mandy Stefánia: Hópihe Karácsony
12. Gustave Tiger/Gryllus Vilmos/Kiss Anna: Embersólyom
13. Disco Nap/Gryllus Dániel/Kosztolányi Dezső: Boldog, szomorú dal
14. Barkóczi Noémi/Huzella Péter/Takács Zsuzsa: Fiók
15. Csaknekedkislány/Gryllus Dániel/ József Attila: Levegőt!

 

Jonatánra például MINDENKI emlékszik :)

"A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már legalább százötven különféle koncertünk. Közöttük nagyon fontos volt az a tizennégy, amely Hét határon át címmel futott. Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyerekkoncertet adunk, este először a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor" – nyilatkozta Gryllus Dániel.

Kaláka, 50. születésnap, underground, feldolgozás

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek