Ezt kapta a magyar underground zenekaroktól 50. szülinapjára a Kaláka

2019/11/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Hogy a Kaláka nem csak a kisgyermekek zenéje – vagy, ha igen, akkor miután felnőnek, akkor is velük marad, és nem dobják el, mint a csattogós lepkét –, azt a De jó elhagyni magamat című album is bizonyítja, amely egy kedves kollegális gesztusként, de egy nagyon is komolyan vehető zenei kalandozásként is értékelhető.

Ezt kapta a magyar underground zenekaroktól 50. szülinapjára a Kaláka

Szabó Benedeknek, Sallai Lászlónak és Kirschner Péternek köszönhető az ötlet, hogy mostani magyar zenekarok dolgozzák fel a Kaláka egy-egy dalát. Az is tök jó, hogy nem a kifejezett mainstream-ből állították össze a stábot. Óriási munka lehetett ez az egész, leginkább azoknak, akik összefogták a  dolgot – respect.  Szabó Benedek az MTI-nek azt mondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta.

"Így még sosem... és tényleg..." – reagált a Kaláka a FB-on, és szerintünk is ez a legszebb szülinapi ajándék, amit egy félévszázados zenekar – amelynek zenéjén generációk nőttek/nőnek fel – kaphat :)

"Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot..." – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője az MTI-nek.

S akkor a tracklista:

1. Flexible Juice/Gryllus Dániel/Weöres Sándor: Rózsa, rózsa
2. Bozo/Radványi Balázs/Szergej Jeszenyin/Rab Zsuzsa: Elviháncolt a tavaszi zápor
3. Mambo Rumble/Gryllus Dániel/Robert Desnos/Tamkó Sirató Károly: A pelikán
4. Anne Shirley Supersad/Gryllus Vilmos/Federico Garcia Lorca/Végh György: Madrigál Santiago városára
5. Carson Coma/Gryllus Vilmos/Szabó Lőrinc: Reggeli ének
6. Zombie Girlfriend/Gryllus Dániel/Tamkó Sirató Károly:Tengerecki Pál
7. Felső Tízezer/Gryllus Dániel/Weöres Sándor: Ének a határtalanról
8. Bajdázó/Radványi Balázs/József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat
9. Platon Karataev/Gryllus Vilmos/Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén
10. Tej/GryllusDániel/Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok?
11. Middlemist Red/Becze Gábor/Mandy Stefánia: Hópihe Karácsony
12. Gustave Tiger/Gryllus Vilmos/Kiss Anna: Embersólyom
13. Disco Nap/Gryllus Dániel/Kosztolányi Dezső: Boldog, szomorú dal
14. Barkóczi Noémi/Huzella Péter/Takács Zsuzsa: Fiók
15. Csaknekedkislány/Gryllus Dániel/ József Attila: Levegőt!

 

Jonatánra például MINDENKI emlékszik :)

"A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már legalább százötven különféle koncertünk. Közöttük nagyon fontos volt az a tizennégy, amely Hét határon át címmel futott. Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyerekkoncertet adunk, este először a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor" – nyilatkozta Gryllus Dániel.

Kaláka, 50. születésnap, underground, feldolgozás

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek