Időutazási – Fekete Lyuk '89

2021/03/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A MariaHilfe! nevű, 1989-90-ben működött alternatív zenekar annak idején a Fekete Lyukban vette fel kétszámos single-jét. A felvételen Bihari Balázs mellett Kiss László basszusozott és Gönczy Gábor dobolt. Bihari Balázs most restaurálta a MariaHilfe! single-jét Fekete Lyuk '89 címmel.

Rácz Péter, Enzsöl Kata, Schumayer Eszter és Bihari Balázs az Erzsébet söröző előtt 1990-ben

A covid sokakból kihozta, hogy rendezgesse az archívumát: Bihari Balázs is az elmúlt időszakot részben ezzel töltötte, hiszen amellett, hogy 2020-ban új Hippikiller-lemezt jelentetett meg Deleted Pictures, illetve év végén egy kétszámos single-t Ride On címmel, volt kollégáival újraélesztette a 2002-ben megszűnt Wanted magazint podcast formájában, s felkerült a teljes archívum az Arcanum adatbázisába.

"A MariaHilfe! 1989-es kazija életem első stúdiózása volt: a december 15-i Fekete Lyuk-as koncert (+ Keleti Fény) után pár nappal Kiss Lacival ketten mentünk felvenni, dobgép helyett pedig Ģönczy Gábor (Kugli) dobolt, aki az akkor alakult Lyuk stúdió vezetője volt. Ez a második felvétel, ami ott készült, előttünk a Rés együttes vett fel. A borítót a másik gitáros, Rácz Peti Röpö (később Új Nem, Ági és a Fiúk, jelenleg Csattogó Lepke) készítette"írja Bihari Balázs a Facebookon.

"Úgy kerültünk be az Alterock magazinba 1990-ben, hogy amikor bevittem a kétszámos felvételt a Hontvári nevű szerkesztőnek, a MariaHilfe! néven röhögött a Siklós Andrással, és azt mondta, hogy van ez a másik hülye nevű, az Ugatha Christie, tegyük őket egymás mellé, úgyis a Lyukban játszanak. Aztán a Trottel után szerkesztettek be minket" – jegyzi le egy másik posztban.

Azt is megosztja, hogy

"... MariaHilfe! statisztikákat nézve kiderült, hogy valaki egy nap 102-szer hallgatta meg a Fekete Lyuk '89 kislemezt.  Hogy különös emberek kerültek mindig kapcsolatba a MariaHilfével, mi sem bizonyítja, hogy akkoriban mindennap pontban du. 4-kor felhívott egy szombathelyi srác telefonon és egy órát kellett beszélgetni vele. Aztán egy évvel később már a zajzenékért rajongott, csinált is egy kazettát Ragadós Macskakölykök néven a konyhájában, és akkor már azt mondta, hogy a MariaHilfe! túl pop."

Balázs 2020 novemberében restaurálta a MariaHilfe! első single-jét, amely 1989-ben készült a Fekete Lyuk stúdióban Gönczy Gábor segítségével, idén pedig elkezdte gatyába rázni az 1990 őszén, a Plankton stúdióban készült felvételeket, amelyekről egyébként hiányzik egy szám, a Nyugati lányok.

Az archiválás most egy újabb, hiánypótló állomásához érkezett.

"A Nyugati lányokat 1988 novemberében játszottam el először egy Zsámbék Cityben tartott gólyabálon a méltán ismeretlen Dandy and the Vulcan Brothersszel, ahol én voltam az egyik gitáros. A nyolcvanas évek a hülye nevű zenekarok időszaka volt. (...) Ez a szám volt egyedül az enyém és annyira jól sikerült, hogy erre a számra alapozva, a tagok közül a billentyűs Pásztor Tomival, a basszusgitáros Kiss Lacival és Hajnóczy Csaba kölcsön dobgépével fuzionálva pár hónappal később, egészen pontosan 1989. április 16-án már az E-klubban debütáltunk MariaHilfe! néven.
"


"Érdekes, hogy amikor 1990 őszén stúdiózni kezdtünk a Plankton stúdióban, a Nyugati lányokat már kihagytam a felvételekből, noha ez volt a világsláger. Valószínűleg ekkor már nem a U2-ba meg a Missionbe voltam szerelmes, hanem Zappába, a tritónuszokba és a noise-rockba. ezért nagyvonalúan kihagytam, majd pár hónappal később elengedtem a zenekart is és 180 fokos fordulattal teljesen mást kezdtem csinálni. Most viszont, amikor restaurálni kezdtem az 1990-es felvételeket, hiányzott innen a Nyugati lányok, így a régi koncertfelvételek alapján, a covidra való tekintettel egyedül rekonstruáltam a dalt Gerdesits Faszi (dob) és Stranowski (vokál) segítségével, ugyanazokkal a hangszínekkel, ugyanazzal a hangszereléssel és szöveggel, ahogy anno előadtuk."

"Barbra Streisand, Helló Dolly,
én is úgy szeretném átkarolni,
mint a többiek,
arcukon feszül a bőr,
kezével int nekem a tükörből..."

A Nyugati lányokhoz hamarosan klip is készül, amely az 1990-es stúdiófelvételekkel együtt jelenik meg a tavasz-nyár során. 

 

MariaHilfe!, Fekete Lyuk '89, Bihari Balázs, Nyugati lányok

 

 

Szólj hozzá!


A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A "banda" megszámlálhatatlanul sok tagból áll: az űrhivatalnál csillagok, galaxisok és fekete lyukak adatai alapján hoztak létre zenét.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Külföldi fellépőket jelentett be a Kolorádó fesztivál

Akkor, amikor sorra mondják le a fesztiválokat, óriási hír ez. Két évvel ezelőtt még nem volt mindennek akkorra jelentősége, mint most. Azt már közöltük, hogy a két megadott időpont közül az augusztusit választotta a fesztivál.

Ed Sheeran stúdiójában született a japán banda új dala

A 2005-ben alakult japán ONE OK ROCK 2019-ben megjelent „Eye of the Storm" album óta nem hallatott magáról, a visszatérésüket cserébe nagyon kitalálták.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek