Időutazási – Fekete Lyuk '89

2021/03/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A MariaHilfe! nevű, 1989-90-ben működött alternatív zenekar annak idején a Fekete Lyukban vette fel kétszámos single-jét. A felvételen Bihari Balázs mellett Kiss László basszusozott és Gönczy Gábor dobolt. Bihari Balázs most restaurálta a MariaHilfe! single-jét Fekete Lyuk '89 címmel.

Rácz Péter, Enzsöl Kata, Schumayer Eszter és Bihari Balázs az Erzsébet söröző előtt 1990-ben

A covid sokakból kihozta, hogy rendezgesse az archívumát: Bihari Balázs is az elmúlt időszakot részben ezzel töltötte, hiszen amellett, hogy 2020-ban új Hippikiller-lemezt jelentetett meg Deleted Pictures, illetve év végén egy kétszámos single-t Ride On címmel, volt kollégáival újraélesztette a 2002-ben megszűnt Wanted magazint podcast formájában, s felkerült a teljes archívum az Arcanum adatbázisába.

"A MariaHilfe! 1989-es kazija életem első stúdiózása volt: a december 15-i Fekete Lyuk-as koncert (+ Keleti Fény) után pár nappal Kiss Lacival ketten mentünk felvenni, dobgép helyett pedig Ģönczy Gábor (Kugli) dobolt, aki az akkor alakult Lyuk stúdió vezetője volt. Ez a második felvétel, ami ott készült, előttünk a Rés együttes vett fel. A borítót a másik gitáros, Rácz Peti Röpö (később Új Nem, Ági és a Fiúk, jelenleg Csattogó Lepke) készítette"írja Bihari Balázs a Facebookon.

"Úgy kerültünk be az Alterock magazinba 1990-ben, hogy amikor bevittem a kétszámos felvételt a Hontvári nevű szerkesztőnek, a MariaHilfe! néven röhögött a Siklós Andrással, és azt mondta, hogy van ez a másik hülye nevű, az Ugatha Christie, tegyük őket egymás mellé, úgyis a Lyukban játszanak. Aztán a Trottel után szerkesztettek be minket" – jegyzi le egy másik posztban.

Azt is megosztja, hogy

"... MariaHilfe! statisztikákat nézve kiderült, hogy valaki egy nap 102-szer hallgatta meg a Fekete Lyuk '89 kislemezt.  Hogy különös emberek kerültek mindig kapcsolatba a MariaHilfével, mi sem bizonyítja, hogy akkoriban mindennap pontban du. 4-kor felhívott egy szombathelyi srác telefonon és egy órát kellett beszélgetni vele. Aztán egy évvel később már a zajzenékért rajongott, csinált is egy kazettát Ragadós Macskakölykök néven a konyhájában, és akkor már azt mondta, hogy a MariaHilfe! túl pop."

Balázs 2020 novemberében restaurálta a MariaHilfe! első single-jét, amely 1989-ben készült a Fekete Lyuk stúdióban Gönczy Gábor segítségével, idén pedig elkezdte gatyába rázni az 1990 őszén, a Plankton stúdióban készült felvételeket, amelyekről egyébként hiányzik egy szám, a Nyugati lányok.

Az archiválás most egy újabb, hiánypótló állomásához érkezett.

"A Nyugati lányokat 1988 novemberében játszottam el először egy Zsámbék Cityben tartott gólyabálon a méltán ismeretlen Dandy and the Vulcan Brothersszel, ahol én voltam az egyik gitáros. A nyolcvanas évek a hülye nevű zenekarok időszaka volt. (...) Ez a szám volt egyedül az enyém és annyira jól sikerült, hogy erre a számra alapozva, a tagok közül a billentyűs Pásztor Tomival, a basszusgitáros Kiss Lacival és Hajnóczy Csaba kölcsön dobgépével fuzionálva pár hónappal később, egészen pontosan 1989. április 16-án már az E-klubban debütáltunk MariaHilfe! néven.
"


"Érdekes, hogy amikor 1990 őszén stúdiózni kezdtünk a Plankton stúdióban, a Nyugati lányokat már kihagytam a felvételekből, noha ez volt a világsláger. Valószínűleg ekkor már nem a U2-ba meg a Missionbe voltam szerelmes, hanem Zappába, a tritónuszokba és a noise-rockba. ezért nagyvonalúan kihagytam, majd pár hónappal később elengedtem a zenekart is és 180 fokos fordulattal teljesen mást kezdtem csinálni. Most viszont, amikor restaurálni kezdtem az 1990-es felvételeket, hiányzott innen a Nyugati lányok, így a régi koncertfelvételek alapján, a covidra való tekintettel egyedül rekonstruáltam a dalt Gerdesits Faszi (dob) és Stranowski (vokál) segítségével, ugyanazokkal a hangszínekkel, ugyanazzal a hangszereléssel és szöveggel, ahogy anno előadtuk."

"Barbra Streisand, Helló Dolly,
én is úgy szeretném átkarolni,
mint a többiek,
arcukon feszül a bőr,
kezével int nekem a tükörből..."

A Nyugati lányokhoz hamarosan klip is készül, amely az 1990-es stúdiófelvételekkel együtt jelenik meg a tavasz-nyár során. 

 

MariaHilfe!, Fekete Lyuk '89, Bihari Balázs, Nyugati lányok

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek