Ismered A FAL történetét?

2013. augusztus 02.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Roger Waters és a Fal utolsó turnéja augusztus 25-én ér Budapestre, a Puskás Ferenc Stadionba. Meglehetősen sokan ismerik Roger Waters legendás művét, a Falat, azonban keletkezésének történetét már bizonyára kevesebben hallották.

Ismered A FAL történetét?
A sztori nem egy ötlettel kezdődött, mint a legtöbb hasonló előadás esetében, hanem egy kis rajzzal, ami a Pink Floydot ábrázolta koncert közben - azonban egy fal volt a közönség és a banda között. 
Roger Waters-re - saját bevallása szerint - olyan nagy hatással volt ez a rajz, hogy az egész életét bele tudta képzelni, és így kezdte el írni a dalokat, amelyek elmesélték a saját történetét.

Csupán néhány hónapos volt, amikor édesapja meghalt a II. világháborúban, és ezt a veszteséget nagyon sokáig nem tudta feldolgozni. A Fal kapcsán írta ki magából, hogy milyen volt apa nélkül felnőni, milyen változásokon ment át fiatalkorában, mennyire gyűlölte az iskolát és a tanárait és mit érzett, amikor az első felesége elhagyta és ezt telefonon közölte vele.

A Falat 1980-ban állították először színpadra, de az akkori technikai lehetőségekkel csupán egy 29 állomásos amerikai turnén tudták előadni a lemezeladási rekordokat megdöntő dupla album anyagát, a további előadások és a produkció utaztatása más kontinensekre lehetetlennek tűnt. 
 
1982-ben mutatták be az Alan Parker rendezte filmet Bob Geldoffal a főszerepben, ami hamar kultuszművé vált, s a videó eladások szintén megdöntöttek minden addigi rekordot. 
 
1990-ig kellet várni, hogy a rajongók Falat újra élőben láthassák, ekkor Berlinben adták elő, egyetlen alkalommal, a berlini fal leomlásának tiszteletére, olyan vendég előadókkal, mint Bryan Adams, Cindy Lauper, Sinead O'Connor, Joni Mitchell, Van Morrison vagy a Scorpions.

Ezt a koncertet most a magyar rajongók is megnézhetik, hiszen augusztus 11-én, vasárnap a Pro4 csatorna 21 órai kezdettel sugározza majd,  kedvcsinálóként is a két héttel később Budapestre érkező Fal előadás előtt.

Roger Waters a The Wall 30. évfordulójára újította fel az előadást, kihasználva a modern technika által nyújtotta lehetőségeket és indult először egy aréna turnéra a világ körül, amely hazánkat is érintette és teltházat vonzott 2011-ben.
 
Azonban a színpad- és vetítéstechnika rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy 2013-ban a Falat már úgy adják elő, ahogyan a születése pillanatától látnunk kellett volna: a világ legnagyobb színpadán, a legmodernebb technikával, hihetetlen látvány- és hangorgiával, a világ legnagyobb stadionjaiban.
 


Képtár

  • Ismered A FAL történetét? kép 15943
  • Ismered A FAL történetét? kép 15944
  • Ismered A FAL történetét? kép 15946
  • Ismered A FAL történetét? kép 15947
  • Ismered A FAL történetét? kép 15948
  • Ismered A FAL történetét? kép 15949
  • Ismered A FAL történetét? kép 15950
  • Ismered A FAL történetét? kép 15951
  • Ismered A FAL történetét? kép 15952
 

 

Szólj hozzá!


FEZEN: Úgy tűnik, Pitbull kihagyja a bulit

FEZEN: Úgy tűnik, Pitbull kihagyja a bulit

Minden fesztivál rémálma, hogy egy előadó pár nappal a meghirdetett dátum előtt lemondja a koncertet - a fezenesek még várnak a hivatalos...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Chris Cornell szobrot kap!

Az egykori Soundgarden- és Audioslave-frontember, Chris Cornell szobra a seattle-i Pop Kultúra Múzeumában kap majd helyet.

Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az észak-amerikai turnén a Three Days Grace és a Prophets of Rage kísérte volna el az együttest, de orvosi utasításra visszamondták a koncertsorozatot.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek