Ismered A FAL történetét?

2013. augusztus 02.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Roger Waters és a Fal utolsó turnéja augusztus 25-én ér Budapestre, a Puskás Ferenc Stadionba. Meglehetősen sokan ismerik Roger Waters legendás művét, a Falat, azonban keletkezésének történetét már bizonyára kevesebben hallották.

Ismered A FAL történetét?
A sztori nem egy ötlettel kezdődött, mint a legtöbb hasonló előadás esetében, hanem egy kis rajzzal, ami a Pink Floydot ábrázolta koncert közben - azonban egy fal volt a közönség és a banda között. 
Roger Waters-re - saját bevallása szerint - olyan nagy hatással volt ez a rajz, hogy az egész életét bele tudta képzelni, és így kezdte el írni a dalokat, amelyek elmesélték a saját történetét.

Csupán néhány hónapos volt, amikor édesapja meghalt a II. világháborúban, és ezt a veszteséget nagyon sokáig nem tudta feldolgozni. A Fal kapcsán írta ki magából, hogy milyen volt apa nélkül felnőni, milyen változásokon ment át fiatalkorában, mennyire gyűlölte az iskolát és a tanárait és mit érzett, amikor az első felesége elhagyta és ezt telefonon közölte vele.

A Falat 1980-ban állították először színpadra, de az akkori technikai lehetőségekkel csupán egy 29 állomásos amerikai turnén tudták előadni a lemezeladási rekordokat megdöntő dupla album anyagát, a további előadások és a produkció utaztatása más kontinensekre lehetetlennek tűnt. 
 
1982-ben mutatták be az Alan Parker rendezte filmet Bob Geldoffal a főszerepben, ami hamar kultuszművé vált, s a videó eladások szintén megdöntöttek minden addigi rekordot. 
 
1990-ig kellet várni, hogy a rajongók Falat újra élőben láthassák, ekkor Berlinben adták elő, egyetlen alkalommal, a berlini fal leomlásának tiszteletére, olyan vendég előadókkal, mint Bryan Adams, Cindy Lauper, Sinead O'Connor, Joni Mitchell, Van Morrison vagy a Scorpions.

Ezt a koncertet most a magyar rajongók is megnézhetik, hiszen augusztus 11-én, vasárnap a Pro4 csatorna 21 órai kezdettel sugározza majd,  kedvcsinálóként is a két héttel később Budapestre érkező Fal előadás előtt.

Roger Waters a The Wall 30. évfordulójára újította fel az előadást, kihasználva a modern technika által nyújtotta lehetőségeket és indult először egy aréna turnéra a világ körül, amely hazánkat is érintette és teltházat vonzott 2011-ben.
 
Azonban a színpad- és vetítéstechnika rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy 2013-ban a Falat már úgy adják elő, ahogyan a születése pillanatától látnunk kellett volna: a világ legnagyobb színpadán, a legmodernebb technikával, hihetetlen látvány- és hangorgiával, a világ legnagyobb stadionjaiban.
 


Képtár

  • Ismered A FAL történetét? kép 15943
  • Ismered A FAL történetét? kép 15944
  • Ismered A FAL történetét? kép 15946
  • Ismered A FAL történetét? kép 15947
  • Ismered A FAL történetét? kép 15948
  • Ismered A FAL történetét? kép 15949
  • Ismered A FAL történetét? kép 15950
  • Ismered A FAL történetét? kép 15951
  • Ismered A FAL történetét? kép 15952
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek