Két jó és egy rossz hír a jazz világából

2020/03/08  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Mondjuk először a jót: Closer címmel nyílt kiállítás március 6-án a Godot Kortárs Művészeti Intézetben, amely Kleb Attila jazz zenészekről készült portréit mutatja be Óbuda legújabb kortárs galériájában.

Alfred McCoy Tyner 1938-2020. (Fotó:latimes.com)

A külföldi zenészeket ábrázoló portrék a fellépés előtti vagy utáni pillanatokban készültek a színfalak mögött, ahol sosincs több idejük öt percnél...

Mondhatni, könnyű neki :)  Kleb Attila ugyanis a Get Closer Concerts művészeti vezetője, alapítója is, az elmúlt öt év során számos jazz világsztárt hívott el hazánkba, akik közül sokakról portré is készült. Pont a fellépés előtti vagy utáni percekben. Most ezekből a mesélő portrékból nyílt kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézetben.
Kleb Attila 1986 óta dolgozik fényképészként. 1991-ben az MTI fotóriportereként kezdte. Később, a Népszabadság fotósaként rengeteg interjúhoz készített képet, itt vetődött fel, hogy szívesen készítene műteremben is portrét alanyairól...

A kiállítás május 10-ig látogatható.

***

A rossz hírt az Indexen olvastuk: 81 éves korában, meghalt Alfred McCoy Tyner, a klasszikus Coltrane-kvartett zongoristája, aki a post-bop korszak egyik legmeghatározóbb hangja volt. Tyner utoljára 2008-ban turnézott aktívan, akkor Budapesten is járt triójával, Joe Lovanóval kiegészülve, azóta visszavonultan élt, elvétve játszott Ravi Coltrane (John Coltraine fia) vendégeként. A zenetörténet egyik legnagyobb hatású kvartettjének tulajdonítják minden idők egyik legsikeresebb jazzlemezét, az A Love Supreme-et.

 

S hogy a másik jó hírrel zárjuk cikkünket, Magyarországon koncertezik Németh Ferenc dzsesszdobos. Bár a koronavírus miatt olaszországi koncertkörútját elhalasztani kényszerül, Magyarországon különféle formációkban több alkalommal is színpadra lép a 20 éve New Yorkban élő zenész. Március 10-én a László Attila It's ALready That koncertjének lesz sztárvendége a Müpában, március 13-án a  Márványteremben a Ferenc Nemeth Trióval, március 14-én a keszthelyi Balaton Színházban szintén saját formációjával lép színpadra. Mindkét estén Pietro Tonolóval (szaxofon) és Tzumo Árpáddal (zongora) muzsikál a koncertre látogatóknak. (MTI)

Németh Ferenc rendszerint elővesz egy klasszikus dzsessz sztenderdet vagy egy régi népdalt, újraképzeli, új ötleteket és hangzásokat ad hozzá, így válik zenéje egészen egyedi hangzásvilágúvá.

 

jazz, Kleb Attila, Get Closer, fotókiállítás, McCoy Tyner, gyász

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek