Ki volt 1970-ben a legjobb? A magyar könnyűzene kincsestára

2016/06/17  ·   Ajánló   ·  mmi

Létezik egy adatbázis, amely csodálatos kincseket rejt. Megtudhatjuk belőle, hogy 1970-ben kikből állították össze az olvasók a könnyűzenei supergroupot. Elárulja, mit gondolt '73-ban Kóbor János a rajongó csajokról, és arra is fény derül, hogy Zoránék '68-ban miért nyírták le a hajukat.

Ki volt 1970-ben a legjobb? A magyar könnyűzene kincsestára

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportja által készített popzenei sajtóbibliográfia egy olyan, folyamatosan bővülő adatbázis, amelynek célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze az államszocializmus időszakában a szórakoztató zenével kapcsolatban magyar nyelven megjelent valamennyi írás legfontosabb bibliográfiai adatait, majd azokat egy online felület segítségével mindenki számára kutathatóvá tegye.

A jelenleg hozzáférhető mintegy 3000 tétel nagy részét ezért a második világháború után működő magyarországi ifjúsági lapok (a Szabad Ifjúság, a Világ Ifjúsága, a Magyar Ifjúság és az Ifjúsági Magazin), valamint a legjelentősebb zenei folyóiratok (például Muzsika, Zenei Szemle, Új Zenei Szemle, Magyar Zene) vonatkozó cikkei jelentik, de természetesen a későbbiekben a témával csak alkalmanként foglalkozó más orgánumok (például tudományos folyóiratok, bulvárlapok és végül a politikai napi- és hetilapok) is sorra kerülnek.

S bár a cikkek jelenleg digitális formában nem hozzáférhetők, erősen reménykedünk abban, hogy egyszer felcsapódik a kicsesláda teteje, és kedvünkre turkálhatunk bebben. Addig is, kedvcsinálónak néhány tétel:

Tíz vélemény a beatzenéről

Ifjúsági Magazin | VII/9 | 1971. szeptember

Híres beatzenészeket kérdeztek arról, szerintük milyen lesz a jövő popzenéje. Válaszol: Illés Lajos, Koncz Zsuzsa, Szörényi Levente, Frenreisz Károly, Presser Gábor, Bródy János, Zalatnay Sarolta, Szörényi Szabolcs, Laux József, Pásztory Zoltán.

Stockholm és nagylemez
Magyar Ifjúság | XIV/49 | 1970. december 11.

A Metró együttes részt vett a svédországi és finnországi popfesztiválon, eközben megjelent a második nagylemezük itthon, mely az első „élő” magyarországi beat-felvétel. Szó esik a Metró terveiről.

Hobók
Világ Ifjúsága | XXII/4 | 1968. április

A Hobó zenekar vezetője, Ollé Béla nyilatkozik az együttesről. A hattagú zenekar Poór Pétert is kísérte, gyakran játszanak Bee Gees számokat. Megmérkőztek a Liversing együttessel is.

Szerintetek és szerintünk ők a legjobbak
Ifjúsági Magazin | VI/10 | 1970. október

Az IM felhívására az olvasók és szakmabeliek is szavaztak a supergroupról. Az olvasók szerint Radics Béla, Sztevanovity Dusán, Frenreisz Károly, Presszer Gábor, Laux József, Fülöp Ervin, Benkő László és Kóbor János a legjobb.

Bódult Muslincák
Ifjúsági Magazin | IX/2 | 1973. február

Ismert férfi énekeseket és színészeket kérdeztek meg, milyen rajongói (zaklató) leveleket kapnak lányoktól. Megszólal Ernyey Béla, Kóbor János, Delhusa Gjon, Fenyő Miklós, Molnár György.

Sakk–matt
Magyar Ifjúság | XIII/29 | 1969. július 18.

A Sakk-matt együttes júliusi koncertjén 5-6 ezer fiatal tapsolt a Budai Ifjúsági Parkban. A tagok: Váradi László, Miklóska Lajos, Radics Béla, Csuha Lajos, Harmath Albert.

Milyen volt a táncdalfesztivál?
Magyar Ifjúság | XV/35 | 1971. augusztus 27.

A közönség véleménye szerint a táncdalfesztivál rosszabb, szolidabb volt, mint az előző. Sok szempontból inkább az üzleti vonatkozás került előtérbe. Jórészt ugyanaz a gárda vitte a prímet, csak Kovács Katit emelte ki, aki feltört.

Zorán Sztevanovity: Valami újat szeretnék
Magyar Ifjúság | XII/24 | 1968. június 14.

Zorán Sztevanovity elmeséli az olvasóknak, mivel töltötte ő és zenekara a közelmúltat: turnéztak, a Magyar Televízióban szerepeltek, új számokat írtak, köztük a Valami újat szeretnénk, aminek előadása során lenyírták hajukat.

HUNGÁRIA: Majd meglátjuk
Magyar Ifjúság | XV/25 | 1971. június 18.

A Hungária-együttes fellépése után Fenyő Miklóssal készült rövid interjú az új tagokról és a változásról. Tagok: Fenyő Miklós, Szűcs Antal Gábor, Fekete Gyula, Fekete Gábor, Klein László.

Szörényi Levente – Bródy János: Érdekel, amit mondasz
Magyar Ifjúság | XII/12 | 1968. március 22.

Bródy János és Szörényi Levente állandó rovatuk második cikkében a beérkezett olvasói levelekre reagál. Megosztanak néhány bennfentes információt az Illésről. A cikk végén szerepel az együttes Little Richard című számának szövege.

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek