Közönség előtt rendezik a Cziffra fesztivál Bárestjét

2021/05/18  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A MOMkult lokállá alakított színháztermében – immáron közönség előtt – június 10-én este tartják meg a Cziffra Fesztivál hagyományos Bárestjét. A hangulatért Sárközy Lajos és zenekara és a Hot Jazz Band felel.

Cziffra György (1958.)

A Báresten kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi kártya és a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány egyidejű bemutatásával és ellenőrzésével a belépéskor történik. Az ellenőrzés a beléptetés idejét meghosszabbíthatja. A ruhatár zárva tart. A MOMkult nézőterét és vendégforgalmi tereit hidegködképzési technikával fertőtlenítik, rendelkezésre állnak kézfertőtlenítő állomások, valamint a színházteremben nagyobb távolságban foglalhatnak helyet egymástól a látogatók. A MOMkult teljes területén kötelező az orrot és szájat eltakaró arcmaszk viselése. Aki betegnek érzi magát, kérik, ne jöjjön el az eseményre.

Jelen szabályozás a járványügyi kormányzati rendelkezések függvényében változhat. Érdemes folyamatosan figyelje a Cziffra Fesztivál és a MOMkult kommunikációs csatornáit.

Cziffra György csillag volt a budapesti éjszakában – népes rajongótáborral. Azért zongorázott bárokban, hogy pénzt keressen, mert nem volt kilátása, arra, hogy a klasszikus zenélésből megéljen. Immáron legendaszámba megy a történet, amely szerint Vásáry Tamás egy zeneakadémiai koncert után elment meghallgatni az akkoriban bárban zongorázó Cziffrát. Belépve a füsttől és tömegtől nem látszott a zongora, ezért Vásáry – hallva a zenét – az ajtónál érdeklődött, hogy kik játszanak, hiszen zongoristaként úgy hallotta, hogy nem egy ember ül a hangszernél. A történet csattanója persze, hogy Cziffra egymaga játszott. „Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam” – emlékezett vissza önéletrajzában a művész, aki pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit.

A Cziffra Fesztivál hagyományosan évről évre megidézi a zongoraművész bárzongorista éveit, a ’40-es, ’50-es évek keserédes hangulatát, egyedi zenei stílusát, valamint a két világháború közötti évek charleston, froxtrott muzsikáját.

Sárközy Lajos és zenekara a kezdetektől résztvevője a Cziffra Fesztiválnak. A hétgenerációs zenészcsaládból származó, Junior Prima Díjas hegedűművész az évszázados cigányzenei kultúrát műveli magas szinten. A hazai rangos fesztiválélet állandó szereplője zenekarával együtt, az Egyesült Államokat is végigturnézta a jazz/pop szakma méltán híres szaxofonosával, Tim Riesszel (Rolling Stones). 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gypsy Philharmonic Orchestra élére művészeti vezetőnek és főprímásnak.

A Hot Jazz Band 2018 óta visszatérő fellépője a Bárestnek. A Kossuth-díjas együttes egyedülálló módon teremti meg az atmoszférát, amelyben egy csapásra évtizedeket repülünk vissza az időben. Tolmácsolásukban a ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz népszerű zenéje kel életre, repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakból származó magyar szerzemények is. Olyan csillagokat idéznek meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington, Fats Waller.

Az előző évek hagyományától eltérően, az aktuális szabályozásoknak megfelelően az idei Báresten táncra nem lesz lehetőség.

Cziffra Györgyről még többet itt – filmvászon után kiáltó életpálya!

 

 

 

Cziffra György, Cziffra Fesztivál, MOMkult, Bárest, Sárközy Lajos és zenekara, Hot Jazz Band, védettségi igazolvány

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek