Lajkó Félix elhagyta a hangszerét

2013. szeptember 16.  ·   Ajánló   ·  koncert

Nemrég bejárta a magyar sajtót a hír, mely szerint Lajkó Félix elfoglalta a világzenei ranglista első helyét. Igaz, nem személy szerint ő ücsörög ott, mint a képen a szék támláján, hanem a MEZŐ című albuma, amelyen nem a tőle megszokott hangszeren, a hegedűn játszik, hanem citerázik.

Lajkó Félix elhagyta a hangszerét

Hősiesen bevallom: én játszottam egy citerazenekarban anno. Négyen voltunk, minden létező díjat elhoztunk hagyományőrző összeállításunkért, melyben a legkisebb közülünk nem is citerán játszott, hanem egy óriási betakarító fagereblyén. Valójában rendesen citerázni csak a Hajni tudott, mi csak fogalmatlankodtunk a pengetővel.

Nem úgy Lajkó Félix. A citerát, melyen a felvételen játszik, a zenész még az édesanyjától kapta 30 évvel ezelőtt. Úgy tűnik, a hangszer és az őt megszólaltató művész kapcsolata beérett a három évtized alatt, mert ugyan a hír augusztusban jött, de a Mező még mindig vezeti a ranglistát. Erre a chartra egyébént eleddig csak Sebestyén Márta került fel a kilencvenes évek elején.

Az albumon Lajkó mellett Brasnyó Antal brácsán, Kurina Ferenc bőgőn és Kurina Mihály cimbalmon játszik.

Betakarító gereblyén senki.

Mint ahogy a hegedű, úgy a citera is új értelmet kap Lajkó Félix kezében, ami sokakat beterelhet egy citerás partira - a bennünk élő, folkzenével kapcsolatos sztereotípiák miatt, valljuk be őszintén, mikor mennénk el egy citerazenés koncertre?

Most garantálom, sokan nem fogják kihagyni Lajkó Félix Kobuci Kert-béli buliját, 20-án pénteken Óbudán.

 


 

 

Szólj hozzá!


60 millióért kelt el Prince ikonikus sárga gitárja

60 millióért kelt el Prince ikonikus sárga gitárja

A rajongóknak lehetősége volt egy aukció keretein belül megvásárolni a zenész értéktárgyait. Az eseményre New Yorkban, a Hard Rock Caféban...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

BFZ à la carte!

Hasznos újdonsággal jelentkezik a Fesztiválzenekar: idén először a bérletek és szólójegyek mellett a közönség Szabad bérletet is vásárolhat Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2018–19-es szezonjára. BFZ à la carte, vagyis magunk válogathatjuk össze, milyen koncertek szerepeljenek bérletünkben.

Fekete István (ex-Carbonfools) akusztik lesz a TRIP teraszon

Fekete István, a Carbonfools és a V.U.K. egykori gitárosa Kartonpapír Bolyongó című lemezét mutatja be egy szál akusztikus gitárra és énekre hangszerelve.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek