Lajkó Félix elhagyta a hangszerét

2013. szeptember 16.  ·   Ajánló   ·  koncert

Nemrég bejárta a magyar sajtót a hír, mely szerint Lajkó Félix elfoglalta a világzenei ranglista első helyét. Igaz, nem személy szerint ő ücsörög ott, mint a képen a szék támláján, hanem a MEZŐ című albuma, amelyen nem a tőle megszokott hangszeren, a hegedűn játszik, hanem citerázik.

Lajkó Félix elhagyta a hangszerét

Hősiesen bevallom: én játszottam egy citerazenekarban anno. Négyen voltunk, minden létező díjat elhoztunk hagyományőrző összeállításunkért, melyben a legkisebb közülünk nem is citerán játszott, hanem egy óriási betakarító fagereblyén. Valójában rendesen citerázni csak a Hajni tudott, mi csak fogalmatlankodtunk a pengetővel.

Nem úgy Lajkó Félix. A citerát, melyen a felvételen játszik, a zenész még az édesanyjától kapta 30 évvel ezelőtt. Úgy tűnik, a hangszer és az őt megszólaltató művész kapcsolata beérett a három évtized alatt, mert ugyan a hír augusztusban jött, de a Mező még mindig vezeti a ranglistát. Erre a chartra egyébént eleddig csak Sebestyén Márta került fel a kilencvenes évek elején.

Az albumon Lajkó mellett Brasnyó Antal brácsán, Kurina Ferenc bőgőn és Kurina Mihály cimbalmon játszik.

Betakarító gereblyén senki.

Mint ahogy a hegedű, úgy a citera is új értelmet kap Lajkó Félix kezében, ami sokakat beterelhet egy citerás partira - a bennünk élő, folkzenével kapcsolatos sztereotípiák miatt, valljuk be őszintén, mikor mennénk el egy citerazenés koncertre?

Most garantálom, sokan nem fogják kihagyni Lajkó Félix Kobuci Kert-béli buliját, 20-án pénteken Óbudán.

 


 

 

Szólj hozzá!


Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

A Blikk értesülése szerint a Texas állambeli Houstonban halálos lövés érte Justin Carter country zenészt. A 35 éves férfit saját fegyvere...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Blues for Jenő – összefogás-koncert lesz a Kobuciban Fekete Jenőért

A hazai blues talán legnagyobb hatású előadója,Fekete Jenő nemrég elkeseredett posztot tett közzé: gerincproblémái miatt hónapokig nem tud fellépni, így komoly anyagi nehézségei támadtak, hiszen a koncertezés jelenti számára az egyetlen bevételi forrást. Mivel segíthetnének a zenésztársak, ha nem a zenéléssel...

Ingyenes Demjén Ferenc, Magna Cum Laude és Supernem koncertekkel nyit a Plázs!

Alig két hónap, és nyit Siófok legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelye, a Plázs, ahol idén fellép többek közt Demjén Ferenc, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és Majka is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek