Lánykérés a Kobuciban

2022/05/30  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Egy ma is élő oláhcigány hagyomány, a lánykérés, vagyis a kéretés (mangaipo) jegyében ad koncertet a Romano Drom június 1-jén az óbudai Kobuci kertben.

Illusztráció: Romani Design/FB

Az egyik legismertebb, huszonhárom éve működő hazai cigány világzenei formáció a kétórás műsor első felében a kéretés menetét mutatja be az együttes új dalain keresztül, a koncert második részében a Romano Drom legismertebb dalai hangzanak el.

A kéretésre gyakorta több éven át készülnek a családok. A lányos családok a leánygyermek férjhez menéséig szigorúan vigyáznak a lány tisztességére, érintetlenségére. A fiús családok pedig a fiú jó hírére, a roma társadalmon belüli elfogadottságára. A leánykérés nagy felhajtással, a tágabb család és a köztiszteletben álló idős romák meghívásával, részvételével zajlik.

A Romano Drom (romani nyelven: a cigányok útja) a magyarországi kortárs roma kultúra egyik legprominensebb képviselője, amelyet Kovács Antal énekes, gitáros alapított 1999-ben. A zenekar azóta bejárta a világot Amerikától Dél-Koreán, Norvégián át, Szerbián és Portugálián keresztül Ukrajnáig, napjainkra az egyik legkeresettebb világzenét játszó roma együttessé vált. Az együttes 2019-ben a tamperei világzenei expón képviselte Magyarországot; Kovács Antal egyik alkotója, szereplője a Somnakaj című cigány musicalnek.

Az együttesben a zenekarvezető mellett Balogh József énekel és gitározik, Kovács Antal Máté dobol, Kovács Krisztián ütőhangszereket szólaltat meg és táncol, basszusgitáron pedig Bordás Péter játszik.

A Kobuci kert júniusi programjából:

  • Június 4-én és 5-én dupla koncertet tart a Parno Graszt és a Bohemian Betyars, a vasárnapi ráadás koncertre még vannak jegyek.
  • Duplázik a Vad Fruttik is, de ezekre a koncertekre már minden jegy elkelt.
  • Ugyancsak 2 koncertet ad a Belga, a másodikra még be lehet jutni.
  • 19-én vasárnap lesz az Országos Beatles Találkozó 2022 (Paul McCartney 80) elnevezésű esemény, amelyen koncertek, játékok és sok minden más is lesz a Kobuci Kertben egész délután és este.
  • "Törd szét bennem ezt a készet" címmel tart szólóestet Másik János június 26-án. 
  • A tavaly nyári koncert sikerén felbuzdulva 2022. június 28-án újra a Kertben zenél Miczura Mónika ‘Mitsou és zenekara, vagyis a Mitsoura.

A júniusi teljes program itt.

 

Az illusztrációhoz csak annyit, hogy a Romani Design öltöztette fel legutóbbi, szigetes koncertjén a Gogol Bordello tagjait. A zenekar rövidesen Budapestre érkezik, a sejtésünk azonban az, hogy ezúttal a frontember se nem színesbe, se nem lilába, hanem kék-sárgába fog öltözni.

Kobuci kert, Romano Drom, lánykérés

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek