Menopauza 1170x180

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

2024/06/14  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.

Lydia Lunch be HAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch az 1970-es évek közepén költözött New Yorkba, ahol gyorsan bekapcsolódott a felvirágzó punk szcénába. A Lunch név is ekkor ragadt rá, mivel gyakran kényszerült arra, hogy ételt lopjon lakótársaitól. 1976-ban James Chance-szel megalakította a befolyásos no wave zenekart, a Teenage Jesus and the Jerkst. A zenekar durva, disszonáns hangzása és Lydia nyers, agresszív énekhangja megragadta a no wave mozgalom nyers energiáját és nihilizmusát, és banda rövid élete ellenére jelentős hatást gyakorolt az underground zenei színtérre.

Miután a Teenage Jesus and the Jerks feloszlott, Lydia termékeny szólókarrierbe kezdett. Munkássága számos műfajt felölel, beleértve a punkot, a jazzt, a spoken word-öt és az experimentális zenét. Számos szólóalbumot adott ki, kezdve az 1980-as „Queen of Siam”-mal, amiben megmutatta, hogy képes a punk nyerseségét eklektikusabb hatásokkal ötvözni. Lydia Lunch életművében zenei karrierje mellett versek, novellák és önéletrajzi írások is szerepelnek, amelyek gyakran ugyanazokat a sötét, provokatív témákat tükrözik, mint dalai. 

Lydia Lunch ezúttal Marc Hurtadoval alkotott legújabb formációjával érkezik a Hajóra.Marc Hurtado francia zenész, filmrendező és vizuális művész, aki leginkább az Etant Donnés nevű duó egyik feleként ismert, amelyet testvérével, Eric-kel alapított 1977-ben. A Hurtado testvérek avantgárd hangzásukról híresek, melyben terepfelvételeket, talált hangokat és szokatlan hangszereket kombinálnak, hogy magával ragadó, túlvilági hangélményeket teremtsenek.

Lydia Lunch és Marc Hurtado a Suicide duó és Alan Vega* dalai köré épített előadásukat hozzák el a Hajóra június 20-án. A közös produkciót 2014 óta szentelik Martin Revnek és az időközben elhunyt Alan Vegának.

*Az Alan Vega (1938-2016) és Martin Rev (76) alkotta Suicide duó a 1970 és 2016 között tevékenykedett időszakosan. Az együttes úttörő zenéjében minimalista elektronikus hangszereket használtak, köztük szintetizátorokat és kezdetleges dobgépeket, korai fellépéseik pedig konfrontatívak voltak, és gyakran végződtek erőszakkal... Vega és Rev mindketten "művészi utcai gengsztereknek" öltöztek, és Vega hírhedt volt arról, hogy a színpadon egy motorkerékpár-lánccal hadonászott. (wiki)

 

 

Lydia Lunch, A38

 

 

Szólj hozzá!


Decemberben érkezik a Demjén-film

Decemberben érkezik a Demjén-film

Befejeződött a Demjén Ferenc leghíresebb dalaira felfűzött romantikus zenés vígjáték forgatása. A "Hogyan tudnék élni nélküled?" című film...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag elnézést is kér ezért a Sziget szervezőitől :)

FRINGE 2024: 300-ból választott ki a Zene Háza 30 zenészt – itt a névsor!

Idén nyáron a Magyar Zene Háza missziójának támogatásaként indult el a Fringe program, melynek keretében zeneiskolások, hobbizenészek, feltörekvő zenekarok és utcazenészek kapnak lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain. A júniusi határidőig közel 300 pályázat érkezett, közülük 30-an kapnak fellépési...
Új koncertek