Magyarországon tudomást sem vettek róluk – Amerikában 50 egyetemi rádió játszotta a dalaikat

2021/10/29  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Mindez a Vágtázó Halottkémekkel történt a ’90-es évek elején, amikor megjelent máig legnépszerűbb albumuk, az A semmi kapuin dörömbölve. A zenekar vezetője, Grandperre Attila november 4-én a Lemezjátszó Classic-esten mesél a dalokról és az akkori korszakról.

Magyarországon tudomást sem vettek róluk – Amerikában 50 egyetemi rádió játszotta a dalaikat

Az A semmi kapuin dörömbölve a Vágtázó Halottkémek harmadik nagylemeze. 1992-ben jelent meg az amerikai Alternative Tentacles gondozásában, ami a Dead Kennedys énekese, a punklegenda Jello Biafra kiadója. Az anyagot a zenekar német menedzserének javaslatára egy eindhoven-i hangárban vették fel, majd Mándoki László münchen-i stúdiójában keverték. A lemezen olyan legendás szerzemények sorakoznak, mint a Hunok csatája, az Aláírhatatlan történelem vagy a Botrányos probléma.

"A dalok népszerűségét jól jellemezte, hogy amikor a Chapman Egyetemen kvantumbiológiát oktattam, és a klasszikus zenével foglalkozó professzor átkísért egy másik épületbe, beszélgetni kezdtünk. Szóba került a VHK, és kérdeztem tőle, hogy hallott-e róla. Mire azt válaszolta, természetesen, a Hunok csatáját mindenki ismeri" – idézte fel a történteket Grandpierre Attila.

Bár a magyar média nem vett tudomást a zenekarról, a 90-es évek elején 2-3000 fős koncerteket adtak Budapesten. Mindeközben nyugaton már komoly kultusszal bírt a zenekar: Angliában Henry Rollins-szal turnéztak, játszottak több európai országban, New Yorkban a „New Music Seminar”-on zenéltek, és A semmi kapuin dörömbölve lemez dalait 50 amerikai egyetemi rádió műsorára tűzte, több adó rotációban.

A lemezről bővebben is mesél Grandpierre Attila november 4-én a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség az énekessel. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része.

Vágtázó Halottkémek, Grandperre Attila, Lemezjátszó Classic

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek