Majdnem 40 éve halott, de még mindig milliók imádják! - 81 éves lenne Elvis Presley

2016. január 08.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Idén 81 éve született minden idők egyik legnagyobb előadója. Hatása az utána következő generációkra egészen a mai napig érezhető. Számtalan zenész tekinti példaképének. Bono szerint ő volt a popzene ősrobbanása, de John Lennon még egyszerűbben fogalmazott: Elvis előtt nem volt semmi.

Majdnem 40 éve halott, de még mindig milliók imádják! - 81 éves lenne Elvis Presley

Elvis, a Király


És valóban. Úgy tűnik, hogy erre a memphisi fiatalemberre várt az egész világ, aki megmutatta, hogyan kell, pontosabban hogyan lehet előadni a színpadon. Elvis óta tudjuk, hogy nem kell vigyázzállásban énekelni, hogy meg lehet fogni a mikrofonállványt, sőt, táncra is lehet perdülni vele, hogy rázhatjuk a lábunkat éneklés közben, és leginkább azt, hogy szex és a rock and roll egymástól elválaszthatatlan fogalmak.


Példátlan sikerének a titkát sokan próbálták már megfejteni, de abban mindenki egyetért, hogy Elvisnél valahogy minden összejött. Mindenekelőtt kiváló énekes volt, hangjával virtuóz dolgokra képes, ösztönös őstehetség. Stílusteremtő előadásmódja forradalmasította (vagy mondjuk inkább, hogy megteremtette) a popzenét. Ehhez jött szívtipró kinézete, mely kezdetben inkább csak furcsának tűnt a hölgyek szemében, hosszú, kamionsofőr-frizurájával, festett szemével, különc ruhatárával. Azonban rövid időn belül a különc csodabogárból divatdiktátor lett: fiúk milliói kezdték utánozni az Elvis-sérót és -öltözködést.

Királlyá váláshoz azonban a jó hang és a sármos külső kevés lett volna. A közönség már akkor is leginkább az alapvető, legemberibb jó tulajdonságokat díjazta, és Elvis igazán remek srác volt. "Jó fej", kedves, humoros, vidám, nagylelkű, vagány, mégis tisztelettudó, szerethető. Megközelíthetetlen Király, hollywoodi világsztár volt, ugyanakkor lemezein keresztül milliók szívéhez ért el, milliók tartják a legjobb barátjuknak.

Las Vegas Budapesten

Magyarországon is vannak Elvis-rajongók, nem is kevesen. 1982 óta működik a magyarországi Elvis klub, mely minden évben megemlékezéseket szervez a januári születésnapra. Így lesz ez 2016. január 9-én is, amikor ismét a New Orleans klubban gyűlnek össze a hazai fan-ok, hogy méltóképpen emlékezzenek kedvencükre, aki ha élne, ma már nagypapakorú lenne.

A műsor, melynek alcíme Viva Las Vegas!, idén is sok érdekességet tartogat. Három zenekar és több énekes idézi meg a Király szellemét, a szervezők elképzeléseinek megfelelően elsősorban Elvis las vegas-i éveit, koncertjeit, és persze, az idevágó filmjét is felidézve.


Elsőként a Pedrofon zenekar, a budapesti rocky klubok közkedvelt hangulatfelelőse lép a színpadra, akik a tőlük megszokott felhőtlen jókedvvel alapozzák meg az ünnepi hangulatot.Itt lesz a kitűnő zenészekből álló, hattagú Flying Times zenekar, akik a lehető legautentikusabb hangzással adják vissza Elvis 70-es évekbeli vegasi koncertjeinek hangulatát.Az est egyik legizgalmasabb műsorszáma pedig minden bizonnyal Andorai Péter & The Graceband produkciója lesz, akiket énekesük Elvishez való hang-, és fazonbéli hasonlósága miatt Elvisnek kijáró szeretet és rajongás övez.Az est műsorvezetője egy "veterán-Elvis", John Laslo Farkas, aki 1992-ben öltötte először magára az Elvis-szerkót, és azóta profi előadóként több, mint 3000 sikeres koncertet adott Európa-szerte. Különleges műsorral készül egy másik Elvis-imitátor, Dóka Tamás is, aki a Király vallásos dalaiból énekel, hogy minél sokszínűbb válogatást kapjon a közönség Elvis majd' 1000 dalos repertoárjából. A műsort színesíti Pintér Petra énekesnő is, aki Elvis Viva Las Vegas! filmbeli partnernőjét, Ann-Margret-et hivatott megjeleníteni. A zenés produkciók mellett sok játék is lesz nyereményekkel, ezzel is Las Vegas ízeit, hangulatát hozva a New Orleans Clubba.ELVIS 81 - Viva Las Vegas!
Időpont: 2016. január 9.
Kapunyitás, vacsorázás: 18:00
Koncertkezdés: 20:00
Helyszín: New Orleans Club (Bp. VI. Lovag u. 5.)
Jegyek elővételben 2500 Ft-os áron (a rendezvény napján 3000 Ft-ért) kaphatók a helyszínen. Tel.: 269-4951
www.elvisklub.hu

-----------------------------
Biográfia:

1935. január 8. Elvis egy ikerpár életben maradt tagjaként látja meg a napvilágot.
1954. július 19. A That's All Right, Mama c. kislemez megjelenik, megváltoztatva Elvis életét, és a popzene történelmét.
1956. január Elvis az RCA Victor lemeztársasághoz szegődik, és elkezdeni ontani a legnagyobb sikereit: Hound Dog, Heartbreak Hotel, Don't Be Cruel, Jailhouse Rock, Teddy Bear stb.
1958. augusztus 14. Elvis anyja meghal, míg ő a katonaidejét tölti Németországban.
1961-1968 Elvis hollywoodi filmsztár lesz, és koncertezés helyett évi 3 filmmel szolgálja ki rajongóit.
1967. május 1. Elvis 9 év udvarlás után házasságot köt élete szerelmével, Priscilla Beaulieu-vel.
1968. feburár 1. Megszületik Elvis egyetlen gyermeke, Lisa Marie Presley.
1968. december Elvis visszatér az Elvis Comeback Special című, egész estés tv show-jával.
1969. Majd' kilenc évnyi hallgatás után újra koncertturnéra indul.
1972. Elvis és Priscilla elválnak.
1973. január 12. Elvis hawaii koncertjét műholdas közvetítéssel a bolygó egyötöde nézi.
1977. augusztus 16. Elvis 42 éves korában, az otthonában, szívroham következtében meghal.


 

 

Szólj hozzá!


Csak most búcsúztatták el Aviciit

Csak most búcsúztatták el Aviciit

Avicii családja, barátai és rajongóinak százai gyűltek össze Svédországban pénteken, hogy emlékezzenek a DJ-re. Arról nem szólnak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Terence Hill titokban ismét nálunk járt

Arról már beszámoltunk, hogy a világsztár február 16-án ismét Magyarországra érkezik a Guido & Maurizio De Angelis koncert egyik sztárvendégeként. Azt is megírtuk, hogy kisorsolnak egy buggyt. Az új infó az, hogy a jótékonysági aukció ajánlását is elvállalta Terence Hill, melynek során titokban ismét hazánkban járt.

Annyira visszavonul Michael Bublé, hogy turnéra indul: Bécsben is koncertezik!

Azt innen nehéz megmondani, hogy az újságíró kergette a szenzációt vagy Bublé beszélt félre, mindenesetre felröppent a hír, hogy a népszerű énekes visszavonul a nagyközönségtől, csak stúdiózni fog.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek