Meghízva bár, de törve nem! Ifiparki koncertek, nemcsak (vagy főleg nem) ifiknek

2017. augusztus 03.  ·   Ajánló   ·  Zerge

Ki ne hallott volna már az egykori Ifipark (hivatalos nevén Budai Ifjúsági Park, de így szerintem még a hírhedt Rajnák elvtárs sem nevezte) legendás koncertjeiről?

Fotó: MTI

Kíváncsi lennék, hogy mennyire lehetett zavaró a hangerő az ott lakóknak az Ifipark fennállásának 23 (bár igazán intenzíven csak 15, mert 1961-től 1968-ig csak hébe-hóba voltak események még a nyári hónapokban is, igazán 1969 volt az első „rendes” év) esztendeje alatt nyaranta.

No meg a legendás vagányairól, akiket a 60-as években még huligánoknak, később, a ’70-es – ’80-as években csöveseknek neveztek, a szó akkor még nem hajléktalant, hanem a szűkített farmeres, ún. „csőnadrágos” fiatalokat jelentette. És persze manapság divat egykori odajárónak lenni, napjainkban pár sör után (nagyobb füllentők józanon is) mindenki törzsvendég volt az Ifiparkban, mióta felkapott és menő lett, akárcsak a mára szintén legendássá vált Fekete Lyukban – kb. mint a partizánok: de kevesen voltunk akkor, és de sokan lettünk...

Ami a Lyukat illeti, én inkább ott koptattam a mozaikpadlót (meg néha festettem is) nagyjából napi rendszerességgel éveken át, az Ifiparkban – mivel akkoriban vidéken éltem és tanultam – csak a legeslegvégén voltam az Elektromos temetés nevű rendezvényen, katonaként, katonaruhában, valamikor 1984 kora őszén, ha jól emlékszem.

Arra viszont kristálytisztán, hogy az utolsó előtti napon Bikini-koncert volt, akkor ugye még nem a D. Nagy Lajos-fémjelezte langyos-nyálas tingli-tangli, hanem a Nagy Feró-s, kissé karcosabb, leginkább talán új hullám vagy art punk néven jellemezhető zenével, de persze a rossznyelvek már a koncert előtt rebesgették, hogy az akkor már 4 éve (tetsz)halott Beatrice koncertje lesz az valójában, és pár szám után tényleg átvette a Ricse legénysége a terepet.

Az utolsó napon pedig a P. Mobilnak meghirdetett P. Mobil zárta a parkot.

Aztán vagy 30 évig néma csend, majd ugye jött a tavaly-tavalyelőtt országos közröhejjé vált, egy éven át havonta átadott (és valójában még most is problémás) Ifipark-történet.

Érdekesség (számomra legalábbis), hogy én pont e két esemény között laktam vagy 22 éven át a helytől egy kö... izé, kőhajításnyira az Attila úton (légvonalban talán 150 méterre), és gyakran sétáltam el az egyre inkább romosodó Ifipark kerítése mellett, ahol szomorú volt látni, hogy bent mennyire pusztul minden – ahogy azt is szomorú látni, hogy a felújítást mennyire súlyosan, ötlettelenül és agyatlanul elba...ltázták, súlyos állami pénzeken (azaz a mi zsebünk terhére).

Augusztus első felében – mit hoz a sors – aztán pont ez a két együttes ad koncertet az újra megéledő Ifiparkban, illetve már talán Várkert Bazárban (holott az csak a terület egy része volt, lent az utcaszinten, az Ybl tervezte egykori vízmű épületével szemben, de hagyjuk is), még a sorrend is megegyezik a záráskorival, 6-án a Beatrice, 12-én (mintegy alternatívaként az akkor épp zajló Sziget fesztivál szombati napjának) a P. Mobil teszi tiszteletét a helyen, az is egyezik, hogy mindkettő szinte teljes mértékben kicserélt legénységgel.

A Ricsében ugye Feró az egyetlen az akkori tagok közül, bár a hírek (megint a rossznyelvek, ugye) szerint ezúttal színpadra kerül azért hosszabb-rövidebb időre Miklóska Lajos és Donászy Tibor, a „klasszikus” felállás két alaptagja is, Lugosi László elhalálozás okán sajnos igazoltan távolmarad.

A P. Mobil 1984-es felállására őszintén szólva nem emlékszem fejből, de talán a Schuster-Tunyogi-Donászy-Kékesi-Sárvári-Zeffer összeállításban játszottak akkor, ebből Schuster Lóri és Sárvári Vili maradt, a többiek ebből az együttesből is (kényszer)távoztak, arról nem tudok, hogy itt lesz-e olyan attrakció, hogy az egykori tagok is beszállnának legalább néhány szám erejéig.

És ne feledjük,hogy 12-én nem a P. Mobil lesz az egyetlen fellépő, előtte még a Mini is koptatja a világot jelentőket, ők szintén elég sokszor, közel 100 alkalommal játszottak az Ifiparkban, és persze ez sem az Ős-Mini lesz, de ha a pár hete Pakson látott csapat lép színpadra, akkor itt azért Török Ádám mellett lesz még őstag Nagy István személyében, meg egy szintén régi zenésztárs, Papp Gyula, aki ugyan nem alapító, de több szakaszban szintén hosszú éveket lehúzott a Miniben. (A Mini az Ifiparktól néhány száz méterre lévő tabáni színpadhoz is erősen kötődik, talán nem is volt olyan év, amikor nem lépett fel a nevezetes május 1-jei (és a rendszerváltás után egy ideig néha augusztus 20-ai) tabáni koncerteken – ahova viszont Schuster Lóri panaszai szerint a Mobilt pontosan annyi alkalommal hívták, mint a Sziget Fesztiválra: kereken nullaszor, ennélfogva itteni fellépéseik száma is pontosan ennyi. Persze azt azért érdemes megjegyezni, hogy eleinte a tabáni koncertnek kizárólag két fellépője volt: a Mini és az LGT. És mivel ingyenbuli volt, ha a csilláron – csillár híján – nem is, de a környező fák ágain fürtökben lógtak az emberek.)

A Várkert Bazárban természetesen nem ez a három 20–30 évvel ezelőtt a csúcson lévő banda lép fel a visszatekintő koncertsorozat keretében, volt már Piramis június 15-én, és lesz még augusztus 25-én Skorpió (Frenreisz szerint a legjobb felállásban, Szűcs Antal Gábor és Tátrai Tibor egyszerre a színpadon), 26-án pedig Karthago (akik változatlan felállásban zenélnek 1979 óta, ez azért rockzenekarok esetében ritkaság) ugyanezen a nevezetes helyszínen. Amennyiben meg tudjuk oldani, tudósítunk majd ezekről az eseményekről, talán még arról is, hogy emlékeinkben bányászva mennyire tudjuk összevetni az együtteseket egykori önmagukkal, jelszó a költő után szabadon:

Meghízva bár, de törve nem!


 

 

Szólj hozzá!


Cotton Eye Joe Komáromba megy

Cotton Eye Joe Komáromba megy

Az amerikai folk legendás alakja, Cotton Eye Joe lesz a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál „díszvendége”. A Rednex látványos show-val...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Toto Cutugno csiszolatlan gyémántra bukkant, el is hozza Budapestre magával

Toto Cutugno – díszvendégként vagy zsűritagként – mindig jelen van a Sanremoi Fesztiválokon. Az idei Sanremoi Young Fesztivál nagy felfedezettje a csupán 16 éves Eden Lorenna: amint felcsendült  a hangja, Toto Cutugno rögtön tudta, hogy egy csiszolatlan gyémántra lelt. A verseny után azonnal felvette a kapcsolatot Edennel, és...

Ismét Budapesten az IL VOLO – az Arénában ünneplik 10 éves karrierjüket az olasz világsztárok

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.

50 év, 25 zenész, 1 színpad: Vámos Zsolt-jubileum az Analógban

VÁMOS ZSOLT – "50 ÉV Lélekjelenlét" címmel szülinapi koncert lesz április 25-én az Analog Music Hall-ban, ahol az ünnepelt mellett 25 zenész lép fel együtt és egymás után.

Wolf Katitól a Rolling Stones-on át Vivaldiig: itt a margitszigeti szökőkút műsora!

Péntektől ismét működik a margitszigeti zenélő szökőkút. A szökőkút ezer négyzetméteres medencéjét 227 színes lámpa világítja meg – s közben zenél, csak zenél...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek