Merész kísérletnek indult, a Broadway egyik legnagyobb sikere lett: Jézus Krisztus Szupersztár

2017/07/29  ·   Ajánló   ·  Juhász Vali

2017-ben Budapesten csak egyetlen alkalommal, október 15-én látható a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera.

Fotó: Playbill

Hogy ez miért olyan nagy hír?

Hát azért, mert a mű története Magyarországon hosszú időre nyúlik vissza - ez amúgy igaz az Andrew Lloyd Webber-musicalek szinte mindegyikére, pl.: Macskák, József stb). A Madách Színház évtizedek óta repertoáron tartja a Szupersztárt, óriási sikerrel fut.

Fotó: Playbill

Zenéjét Andrew Lloyd Webber szerezte, szövegét Tim Rice írta. A "nagyszerű sztori" (ahogy a szerzők a bibliai témaválasztást jellemezték) nem a megszokott módon, hanem Júdás szemszögéből kerül elénk. A darabot sokan fordulatnak tekintik a musical-ek történetében, mert a szerzők bebizonyították, hogy a rock, a beat, vagyis a modern könnyűzene eszközeivel is meg lehet szólaltatni az Újtestamentum történeteit.

Fotó: Playbill

A merésznek tűnő kísérlet az 1971 októberében a Mark Hellinger Theatre-ben megtartott ősbemutatón a Broadway történetének egyik legnagyobb sikerét hozta. A New York-i premier után a darab megindult világhódító útján, Norman Jewison már a következő évben filmet forgatott belőle. A filmpremier is zajos siker volt, a közönség sorban állt a mozik előtt a jegyekért, majd megrohamozta a lemezboltokat.

Az akkori generáció számára tényleg forradalmi volt mind a témaválasztás, mind pedig a szövegek, a zenei kivitel. Ezenkívül a film különleges atmoszférája (egy hippicsapat - akik egyébként zenészek és színészek - egy kisteherautóval megérkeznek az izraeli sivatagba, felépítenek egy díszletet, felöltöznek jelmezekbe és egy rövid bevezető után eléneklik, eljátsszák, eltáncolják a musicalt) azonnal garantálta a sikert. Például: Júdást egy afro-amerikai fiú alakítja, Mária Magdolna pedig egy indián-lány.

Fotó: Pinterest

Már az elején Júdást látjuk, aki kissé irigykedve figyeli a Jézus nevű fickó népszerűségét. A konfliktus ebből adódik, a biblia történetet mindannyian ismerjük (Kajafás, Annás, Poncius Pilátus, Keresztelő János, Heródes, Péter apostol). A karakterek különbözősége és a hangjukkal való játék a musicalben igen erős hatást vált ki. Kajafás egy komoly basszus-hang (pl. Gregor József is énekelte a magyar változatban nagy sikerrel, pedig ő opera-énekes volt), Júdás egy érces, sokszor fejhangokkal operáló rocker, Jézus lírai tenor, Heródes meg egy komikus piperkőc.

Sokan nem tudják, de 1972-ben már Magyarországon is bemutatták a musicalt, méghozzá a Budapesti Műszaki Egyetemen (!). Az ősbemutató szereplői voltak többek között: Csuha Lajos, Miklóska Lajos (Beatrice) és Bódy Magdi. A zseniális magyar szöveget Miklós Tibor írta.


 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek