Nem csak koncert: villáminterjú Jávori Ferenc-Fegyávall

2012/12/20  ·   Ajánló   ·  mmi

Amikor az ember meglát-megnéz egy koncertplakátot, ritkán gondolkozik el azon, hogy vajon hány év munka, milyen fellépések, sikerek és munka van a mögött az egyetlen koncert mögött, amelyet a plakátok hirdetnek. A Budapest Klezmer Band egy különleges újévi koncertre készül, mely január elsején lesz a Kongresszusi Központban. Ezúttal megkérdeztük, mi van a plakát mögött... Kérdéseinkre a zenekar alapítója, vezetője és komponistája, Jávori Ferenc válaszol, akit a szakma egyszerűen csak Fegyaként emleget.

Újévi koncert

Mit takar a klezmer kifejezés?

A klezmer egy óhéber szóból ered: a „klez” azt jelenti, hogy hangszer, másrészt zsidó hangszeres népzenét is takar. A század elejétől napjainkig az ezt a zenét játszó muzsikusokat, klezmereknek szokták hívni.

Több mint 22 éve játszanak együtt – mi tart együtt ilyen hosszú ideig egy tulajdonképpen rétegzenét játszó zenekart?

Úgy gondolom, a titok a műfaj iránti hűségben és szeretetben rejlik, és természetesen a baráti-közösségi szellem is hozzájárul ahhoz, hogy összetartson a zenekar, annak ellenére, hogy a tagok az évek során cserélődtek. Fontos szempont az is – ami miatt ilyen hosszú ideig színen tudtunk maradni –, hogy ha összehasonlítjuk a Budapest Klezmer Bandet más klezmer zenekarokkal, akkor kiderül, hogy mi nem csak koncertzenekar vagyunk. Számos színpadi mű is volt a pályafutásunk során, amelyben a zenekar kulcsszerepet játszott, hiszen szerves része volt az előadásoknak, s ezek az esték feledhetetlen élményeket nyújtottak mind a magunk, mind a közönség számára is, itthon és külföldön egyaránt. Ezek nem csak egyszeri felvillanások voltak, hanem sikeres szériákat megélt darabok. A Hegedűs a háztetőn című előadás a Madách Színházban több mint 250 előadást élt meg, vagy ott van például a Purim, avagy a sorsvetés című balett, amelyből szintén több mint 200 előadás ment le, a fele külföldön (New York – 12 előadás a világhírű Joyce Theatre-ben), a Menyasszonytánc pedig a 200. előadáshoz közeledik.

Visszatérve az előző kérdésre: valóban rétegzene a klezmer?

Ha a zenekar csak koncerteken játszana, akkor azt mondhatnánk, hogy rétegzene, de mivel – az előző kérdés válaszait figyelembe véve – a Budapest Klezmer Band sokkal szélesebb mezsgyén mozog, sikerült sok rajongót szerezni, akik eddig nem is ismerték ezt a műfajt. Ilyen szempontból a klezmer nem rétegzene.

Sokat jártak külföldön, melyik volt a legemlékezetesebb fellépésük?

Két koncertet emelnék ki, az egyik a Queen Elizabeth Hallban volt, ahol a magyar kulturális év keretében léptünk fel, és még a hűvösen tárgyilagosnak mondott angol közönség is forró fogadtatásban részesítette a zenekart: a koncert végén állva tapsoltak és táncoltak. A másik Izraelben volt, amikor a koncert közepette, meglepetésszerűen feljött a színpadra a világhírű klezmer klarinétos, Giora Feidman, elnézést kért, majd megkérdezte „Ismerik ezt a témát?”. Némi zavart keltett bennünk, hiszen ez a közös szám nem szerepelt a műsorunkban, de összenéztünk és egy fergeteges muzsikálás vette kezdetét. Alig bírtuk abbahagyni, mivel rajtunk kívül a közönség is nagyon élvezte ezt a jam session-t.   

Van-e olyan fellépés (színházi vagy koncert-), amelyre különösen büszkék?

Gyakorlatilag minden előadásunkra büszke vagyok, de amit kiemelnék, az a Klezmer Szvit, amit a Liszt Ferenc Kamarazenekarral mutattunk be a Dohány utcai Zsinagógában 4000 ember előtt. Többek között azért, mert ezek a világhírű muzsikusok olyan alázattal játszották a klezmer zenét, hogy könnyekig hatódtam. Örök hálám ezért Rolla Jánosnak és a zenekarnak. 

A zenekar kitartását követi-e a közönség kitartása? Van-e törzsközönségük? Mi az ő kedvencük?

22 év után is büszkén állítom, hogy általában telt ház előtt játszunk – a közönség kitartásának is köszönhetően. Ha ők nem lennének, akkor nem lenne ez a 22 év. Bizony vannak, akik a kezdetekkor is ott voltak a közönség soraiban, és ma már gyermekeikkel, sőt unokáikkal jönnek el. Tapasztalataink szerint az egyik legkedveltebb szám a Jingele, amit a koncert végén mindig együtt énekelünk.   

Rajtuk kívül kiket várnak az újévi koncertre?

Újabb rajongókat és azokat a külföldi vendégeket, akik az ünnepek alatt Budapestre látogatnak.

Hogyan dől el, ki lesz a vendégük? Idén kit/kiket látunk majd a színpadon?

Azt tapasztalom, most már rangot jelent fellépni a Budapest Klezmer Banddel, így bátran kérek fel ismert művészeket. Alapvető szempont, hogy azonosulni tudjon ezzel a zenével, ami a zsidó kultúrának az egyik legnagyobb kincse. Éppen ezért az egyik vendégünk, a már tiszteletbeli klezmer tagnak számító Dunai Tamás, valamint Falusi Mariann, aki szintén szerepelt már velünk korábban. 

Mit kívánnának maguknak és a közönségnek az új esztendőre?

A plakáton az szerepel, hogy MAZEL TOV!, vagyis JÓ SZERENCSÉT!


Képtár

  • Nem csak koncert: villáminterjú Jávori Ferenc-Fegyávall kép 8845
  • Nem csak koncert: villáminterjú Jávori Ferenc-Fegyávall kép 8846
 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest