Nem kell Bécsbe menni: itthon is lesz James Blunt-koncert?

2014. március 25.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Noha 2014. március 20-án a szomszédban is lesz egy buli, lehet, érdemes kivárni a budapesti James Blunt koncertet: az Index értesülése szerint – mondjuk, a cikk azóta eltűnt a portálról – Moon Landing című albumát nálunk is bemutatja októberben az európai turné keretein belül. Reméljük, nem kacsa a hír, mindenesetre a James Blunt official-on még nem szerepel a magyar időpont.

Nem kell Bécsbe menni: itthon is lesz James Blunt-koncert?
Kevés előadó van, aki ennyire gyorsan lett világsztár és maradt meg minden póz nélküli embernek, mint James Blunt.
 
A felső-középosztálybeli családból származó énekes, eredeti nevén James Hillier Blount 1974-ben született az angliai Tidworth-ben. Édesanyja háromévesen furulyázni, ötévesen hegedülni, hétévesen zongorázni tanítatta. Mivel édesapja a Brit Légierőnél szolgált és a család kétévente költözködött, így James 7 évesen már bentlakásos iskolában tanult, és szüleit gyakorlatilag csak a szünidőkben látta. 14 évesen vásárolta első gitárját, amin dalokat kezdett írni. A Bristol University-re járt egyetemre, ahol diplomamunkáját szociológiai témában, "Az image árucikké válása - Popikon létrehozása" (!) címmel írta.
 
Tanulmányai után családi hátterének köszönhetően a katonai pályát választotta. 1997-től már tiszti rangban szolgált, hadgyakorlatokon vett részt és 1999-ben hat hónapig páncélos felderítőként a NATO békefenntartó egységénél szolgált Kosovo-ban. Ő vezette azt a zászlóaljat, amely elsőként vonult be Pristina-ba és részt vett a robbanásveszélyes nemzetközi incidens kezelésében. Kosovo-i szolgálata alatt írta a No Bravery című számát.
 

2002-ben szerelt le a hadseregtől és rögtön az EMI Publishing-hez szerződött, mint énekes-dalszerző. Hamar felkeltette az egykori 4 Non Blondes énekesnőjének, Linda Perry-nek a figyelmét, aki sikeres producerként és dalszerzőként dolgozott már Christina Aguilera-val, Pink-kel és Courtney Love-val is.
 
James Blunt debütáló albuma 2004 októberében jelent meg és bár az első két kislemez is elért már kismértékű sikereket, mégis a harmadik maxiként megjelent You're Beautiful volt az igazi áttörés. 10 hétig vezette az angol slágerlistát, 18 másik országban volt még listavezető, többek között az USA-ban is. Az album 11 millió példányban kelt el és besöpört szinte minden díjat. Blunt több, mint 300 koncertet adott, az összes földrészre eljutva. Ez a gyors szupersztárrá válás és az ezzel járó élmények alkotják második albumának, az All The Lost Souls dalszövegeinek alapját, amely 2007 őszén jelent meg.

"A zeném önéletrajzi. Ez az én önkifejezésem és szükségem van rá. Különben nem lennék más, mint az a brit srác, aki egy csigaházba bújt."

Az album megjelenését követően az énekes újra színpadra áll, hogy minél több rajongójának játszhassa el személyesen is dalait.

"A turnézás a legnagyobb mulatság, amiben csak része lehet valakinek. A legjobb találmány, amivel valaki valaha előrukkolt."

Blunt debütáló albuma 11 millió példányban kelt el világszerte, 18 országban volt listavezető és 35-ben ott volt a top10-es listán. Az énekes elismerései között szerepel öt Grammy jelölés, Amerikai slágerlista első helyezés a "You're Beautiful" című dallal, ami eddig csak Elton Johnnak sikerült a "Candle in the Wind"-del, valamint két MTV Awards és két Brit Awards.

Az egykori sandhursti diák, aki szolgált Koszovóban elismeri, hogy úgy érzi, a szavak határokat szabnak neki, de a dalokban megtalálja azt a szabadságot, hogy le tudja írni azt is, amire nincsenek szavak.

"A zeném önéletrajzi. Ez az én önkifejezésem, és szükségem van rá." - mondja.

"Ez egy szükségszerű önkifejezés, különben nem lennék más, mint az a brit srác, aki egy csigaházba bújt."
 
Azoknak pedig, akik a vallomását túl drámainak találják, Jeff Buckley szavait ajánlja:
 
"Az érzékenység nem gyengeség. Arról szól, hogy pontosan átérezzük, hogy egy bolha landolása a kutyán olyan mint egy hangrobbanás."

Nagyon szeretnénk, ha a hír igaznak bizonyulna, úgyhogy drukkolunk.
 
 

 

 

Szólj hozzá!


Itt az ország legnagyobb könnyűzenei flashmobjának dallistája!

Itt az ország legnagyobb könnyűzenei flashmobjának...

Szeptember 7-én kecskeméten rendezik meg Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobját, ahol a 2018-as szegedi SzegedRocks-hoz hasonlóan több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Missy Elliott tiszteletbeli doktori címet kap májusban

Missyt Justin Timberlake és Alex Lacamoire mellett jelölték, és ezzel történelmet írt, hiszen ő lesz az első női hiphop előadó, akit ez a megtiszteltetés ér.

10 érdekesség Loreena McKennitt életéből

Loreena McKennitt Lost Souls elnevezésű turnéja során 24 koncertet fog adni nyolc országban, 2019. március 29-én érkezik a Papp László Budapest Sportarénába.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek