New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz

2013/08/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Művészetek Palotája évadindító fesztiválján, a New Orleans Swingen augusztus 30. és szeptember 1. között a hazai jazzélet krémje mellett olyan neves amerikai muzsikusok lépnek színpadra és tartanak mesterkurzusokat. Augusztus 20-án pedig ingyenes jazzkoncertek várják az ünneplőket.

John Allred

Augusztus 20-án, ahogy 2005 óta minden évben, idén is ingyenes jazzkoncertek lesznek a Müpában, házon kívül és belül, egészen napnyugtáig, majd a tűzijáték előtt és után a Police Big Band hagyományosan táncra perdítő műsorát élvezhetik az egybegyűltek. A zenekart vezető trombitás-harsonás Szalóky Béla műsorvezetői minőségében már 17 órakor fogadja a hagyományos jazzmuzsika régi és új kedvelőit, s felkonferálja a szabadtéri nagyszínpadon a szegedi illetőségű, dixielandet és tradicionális jazzmuzsikát játszó Storyville Jazz Bandet, a Zászlótérben a Cseke Gábor Triót, illetve az Üvegteremben a Balázs József Quintetet, akik mindnyájan kisebb megszakításokkal közel három órán át zenélnek.

További programok:

2013. augusztus 30., péntek 19:30
Hungarian Swing Company & John Allred (USA)
John Allredet kezdetben a tradicionális jazz fogta meg leginkább, majd stiláris érdeklődése minden irányba kiterjedt. Már pályája elején meghívta Woody Herman a Young Thundering Herd elnevezésű zenekarába szólamvezetőnek és kiemelt szólistának, e minőségében együtt dolgozhatott többek közt Clark Terryvel, Buddy DeFrancóval, Terry Gibbsszel, Stan Getzcel és Rosemary Clooneyval. Stúdiózenészként is egyre keresettebbé vált, ennek köszönhetően jutott el a mozik világába. A My Girl című film felvétele során ő tanította be Dan Aykroydnak, hogyan kell tubáznia, s ő maga szólaltatja meg e hangszert a film kísérőzenéjében. Leírhatatlan technikai felkészültsége és stílusismerete révén olyan előadók produkcióiban is részt vehetett, mint Ray Charles, Natalie Cole, Paul Anka vagy a Temptations énekegyüttes. Allred alkalmi zenekara a Müpában a Hungarian Swing Company lesz.

2013. augusztus 31., szombat 19:30
Szakcsi Jr. Trió & Lew Tabackin (USA)
A magyar jazzéletben márkanév a Szakcsi családnév, ezt régóta tudjuk. És rég várta a Fesztivál Színház színpada ifj. Szakcsi Lakatos Bélát, aki rögtön egy csemegével debütál: Pecek Lakatos Krisztián bőgőssel és Balázs Elemér dobossal alkotott triója a több stílusban is nagy formátumú előadóként számon tartott amerikai szólistát, Lew Tabackint fogadja. A philadelphiai születésű Tabackin az 1960-as évek óta vezeti saját együtteseit, dolgozott többek közt Tal Farlow-val, Cab Calloway-jel, Maynard Fergusonnal és Zoller Attilával. Ez idő tájt kezdett zenélni későbbi feleségével, Toshiko Akiyoshival. Az évek során több "all star" zenekarba kapott meghívást. Tabackin egyaránt mesteri megszólaltatója a fuvolának és a tenorszaxofonnak, személyében a swing nagymesterét köszönthetjük.

2013. szeptember 01., vasárnap 19:30
Gájer Bálint és a Group ’N’ Swing
Gájer Bálintot már fölfedezhette magának a Müpa jazzrajongó közönsége, amikor kvartettje élén bemutatkozott a 2010-es Jazz Showcase-en. Az itthon korábban hiánycikknek mondható szívtipró crooner megtestesítője azonnal felkeltette a publikum érdeklődését, és nem csak azért, mert - érdekes módon - kis hazánk eleve jóval kevesebb férfi jazzénekessel büszkélkedhet. Megnyerő színpadi megjelenésének, közönségbarát műsorának és persze bársonyos hangjának köszönhetően Gájer Bálint azonnal hódító útra indult. A csupa kiváló jazzmuzsikust felvonultató Group ’N’ Swing zenekarral való együttműködésük 2008 óta tart, debütáló lemezük 2010-ben jelent meg. A New Orleans Swingfesztivál 2013 zárókoncertjén a tíztagú csapat mellé a hangulat fokozása érdekében néhány swingtáncos pár is a színpadra penderül, így a nézőknek nehéz lesz megállniuk, hogy maguk is ne kezdjék ropni.

2013. augusztus 30., péntek 16:00
Mesterkurzus Lew Tabackinnel

A New Orleans Swing 2013 idén már több mint szórakoztató jazzfesztivál. Augusztus 30-án és 31-én délután 4 órától az Üvegteremben mesterkurzusokat is hirdet a Müpa. Augusztus 30-án a másnap esti koncert főhőse, Lew Tabackin szaxofonos-fuvolista mutat be különféle lehetséges megközelítéseket a szaxofonon és fuvolán történő improvizációhoz, az improvizációs készség fejlesztéséhez, az egyéni hang megtalálásához.  Augusztus 31-én a harsona virtuóz művésze, a pénteki New Orleans Swing-koncert amerikai főszereplője, John Allred áll az Üvegterem színpadára, hogy a harsonázás fortélyairól ejtsen szót, és betekintést engedjen az érdeklődőknek lenyűgöző hangszerkezelésének titkaiba.

A mesterkurzusok angol nyelven zajlanak.









Képtár

  • New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz kép 17667
  • New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz kép 17668
 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek