Év koncertje - szavazás

New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz

2013. augusztus 16.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Művészetek Palotája évadindító fesztiválján, a New Orleans Swingen augusztus 30. és szeptember 1. között a hazai jazzélet krémje mellett olyan neves amerikai muzsikusok lépnek színpadra és tartanak mesterkurzusokat. Augusztus 20-án pedig ingyenes jazzkoncertek várják az ünneplőket.

John Allred

Augusztus 20-án, ahogy 2005 óta minden évben, idén is ingyenes jazzkoncertek lesznek a Müpában, házon kívül és belül, egészen napnyugtáig, majd a tűzijáték előtt és után a Police Big Band hagyományosan táncra perdítő műsorát élvezhetik az egybegyűltek. A zenekart vezető trombitás-harsonás Szalóky Béla műsorvezetői minőségében már 17 órakor fogadja a hagyományos jazzmuzsika régi és új kedvelőit, s felkonferálja a szabadtéri nagyszínpadon a szegedi illetőségű, dixielandet és tradicionális jazzmuzsikát játszó Storyville Jazz Bandet, a Zászlótérben a Cseke Gábor Triót, illetve az Üvegteremben a Balázs József Quintetet, akik mindnyájan kisebb megszakításokkal közel három órán át zenélnek.

További programok:

2013. augusztus 30., péntek 19:30
Hungarian Swing Company & John Allred (USA)
John Allredet kezdetben a tradicionális jazz fogta meg leginkább, majd stiláris érdeklődése minden irányba kiterjedt. Már pályája elején meghívta Woody Herman a Young Thundering Herd elnevezésű zenekarába szólamvezetőnek és kiemelt szólistának, e minőségében együtt dolgozhatott többek közt Clark Terryvel, Buddy DeFrancóval, Terry Gibbsszel, Stan Getzcel és Rosemary Clooneyval. Stúdiózenészként is egyre keresettebbé vált, ennek köszönhetően jutott el a mozik világába. A My Girl című film felvétele során ő tanította be Dan Aykroydnak, hogyan kell tubáznia, s ő maga szólaltatja meg e hangszert a film kísérőzenéjében. Leírhatatlan technikai felkészültsége és stílusismerete révén olyan előadók produkcióiban is részt vehetett, mint Ray Charles, Natalie Cole, Paul Anka vagy a Temptations énekegyüttes. Allred alkalmi zenekara a Müpában a Hungarian Swing Company lesz.

2013. augusztus 31., szombat 19:30
Szakcsi Jr. Trió & Lew Tabackin (USA)
A magyar jazzéletben márkanév a Szakcsi családnév, ezt régóta tudjuk. És rég várta a Fesztivál Színház színpada ifj. Szakcsi Lakatos Bélát, aki rögtön egy csemegével debütál: Pecek Lakatos Krisztián bőgőssel és Balázs Elemér dobossal alkotott triója a több stílusban is nagy formátumú előadóként számon tartott amerikai szólistát, Lew Tabackint fogadja. A philadelphiai születésű Tabackin az 1960-as évek óta vezeti saját együtteseit, dolgozott többek közt Tal Farlow-val, Cab Calloway-jel, Maynard Fergusonnal és Zoller Attilával. Ez idő tájt kezdett zenélni későbbi feleségével, Toshiko Akiyoshival. Az évek során több "all star" zenekarba kapott meghívást. Tabackin egyaránt mesteri megszólaltatója a fuvolának és a tenorszaxofonnak, személyében a swing nagymesterét köszönthetjük.

2013. szeptember 01., vasárnap 19:30
Gájer Bálint és a Group ’N’ Swing
Gájer Bálintot már fölfedezhette magának a Müpa jazzrajongó közönsége, amikor kvartettje élén bemutatkozott a 2010-es Jazz Showcase-en. Az itthon korábban hiánycikknek mondható szívtipró crooner megtestesítője azonnal felkeltette a publikum érdeklődését, és nem csak azért, mert - érdekes módon - kis hazánk eleve jóval kevesebb férfi jazzénekessel büszkélkedhet. Megnyerő színpadi megjelenésének, közönségbarát műsorának és persze bársonyos hangjának köszönhetően Gájer Bálint azonnal hódító útra indult. A csupa kiváló jazzmuzsikust felvonultató Group ’N’ Swing zenekarral való együttműködésük 2008 óta tart, debütáló lemezük 2010-ben jelent meg. A New Orleans Swingfesztivál 2013 zárókoncertjén a tíztagú csapat mellé a hangulat fokozása érdekében néhány swingtáncos pár is a színpadra penderül, így a nézőknek nehéz lesz megállniuk, hogy maguk is ne kezdjék ropni.

2013. augusztus 30., péntek 16:00
Mesterkurzus Lew Tabackinnel

A New Orleans Swing 2013 idén már több mint szórakoztató jazzfesztivál. Augusztus 30-án és 31-én délután 4 órától az Üvegteremben mesterkurzusokat is hirdet a Müpa. Augusztus 30-án a másnap esti koncert főhőse, Lew Tabackin szaxofonos-fuvolista mutat be különféle lehetséges megközelítéseket a szaxofonon és fuvolán történő improvizációhoz, az improvizációs készség fejlesztéséhez, az egyéni hang megtalálásához.  Augusztus 31-én a harsona virtuóz művésze, a pénteki New Orleans Swing-koncert amerikai főszereplője, John Allred áll az Üvegterem színpadára, hogy a harsonázás fortélyairól ejtsen szót, és betekintést engedjen az érdeklődőknek lenyűgöző hangszerkezelésének titkaiba.

A mesterkurzusok angol nyelven zajlanak.

Képtár

  • New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz kép 17667
  • New Orleans beköltözik a MÜPA-ba: mindhalálig jazz kép 17668
 

 

Szólj hozzá!


Bazinagy emlékbuli lesz Őriszentpéteren: fellép az Omega és a Creedence Clearwater Revival (?)

Bazinagy emlékbuli lesz Őriszentpéteren: fellép az...

Egy Facebook-bejegyzésből tudtuk meg, hogy Woodstock 50. évfordulójára Őriszentpéteren egy megabulival készülnek augusztus 17-én.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ha addig több előadót nem zárnak ki, kész A DAL szombati döntőseinek listája

Döntőjéhez érkezett A Dal 2019, szombaton kiderül, hogy a nyolcas mezőnyből melyik mű nyeri el a Magyarország legjobb dala címet.

Férfiuralom van a toplistákon

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek