Nikola Tesláról még nem készült musical. Eddig...

2019/12/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Nikola Tesla - Végtelen energia címmel mutatnak be a tudós, feltaláló életéről szóló musicalt 2020. február 28-án a RaM Colosseumban. A musical dalait Sebestyén Áron jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért Müller Péter Sziámi felel.

Nikola Tesláról még nem készült musical. Eddig...

Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását és vételét, velük információ továbbítását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban, Tesla halála után Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatalosan is neki tulajdonította a rádió feltalálását. A jelentés alapján Tesla a szabadalmát már 1896-ban (tehát 5 évvel Marconi előtt) bemutatta, továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza, ezért Marconitól megvonták a rádió feltalálásának érdemét.

Forrás: Wikipédia

Nikola Tesla minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje volt. Főként az ő felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak. A tudóst több ország is joggal érzi magáénak. A szerb származású, de horvát területen született Nikola Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Amerikában megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített erőművét.

A darab ismertetőjében azt írják, Tesla erősen kötődött Magyarországhoz, ez jó alapot szolgál arra, hogy a TBG Production új szuperprodukciója témáját neki szentelje.

A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a koreográfiát Szabó Anikó készítette, a látványvilágot a Forward Production csapata, a jelmezeket Kiss Márk neve fémjelzi. A musical rendezője Radó Denise, kreatív ötletgazdája Vona Tibor.

Az előadás címszereplője Szabó P. Szilveszter/Pesák Ádám, a főbb szerepeket Janza Kata, Békefi Viktória, Szabó Máté, Szomor György, Lux Ádám és Kovács Áron alakítja.

Nikola Tesla, Végtelen energia, musical, Müller Péter Sziámi, Kovács Áron, RaM Colosseum

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek