Örömhír: a JOY DIVISION behajózik Budapestre!

2013/01/31  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Joy Division és a New Order egykori basszusgitárosa, Peter Hook Light nevű zenekara élén érkezik Budapestre, hogy a Joy Division egykori mesterművét, az Ian Curtis életében megjelent egyetlen lemezt, az Unknown Pleasurest adja elő március 25-én az A38-on.

Örömhír: a JOY DIVISION behajózik Budapestre!

A lehető legautentikusabb Joy Division tribute – egy egykori Joy Division-tagtól!

Hook eredetileg csupán néhány (jobban mondva: egyetlen) koncertet tervezett, de a kritikai és közönségsiker arra késztette, hogy folytassa a projektet. Ezúttal Budapesten, az A38 Hajón a Joy Division első lemezét, az Unknown Pleasurest adja elő zenekarával. A brit könnyűzene egyik kulcslemezének újjaértelmezése, élőben – ki lenne erre hivatottabb, mint a Joy Division egyik alapító-kulcstagja, akinek hatása és elismertsége a mai napig érezhető: Peter Hook először Magyarországon!

Peter Hook életében éppúgy meghatározó volt egy bizonyos Sex Pistols nevezetű punkzenekar 1976-os, 42 néző előtt lezajlott hangversenye a manchesteri Lesser Free Trade Hallban, mint a későbbi Factory- és Hacienda-alapító Tony Wilsonéban. Hook egy barátjával, Bernard Sumnerrel látogatta meg a rendezvényt, ami valósággal letaglózta, olyannyira, hogy másnap meg is vette élete első basszusgitárját, és pár hónapon belül meg is alakult a Warsaw nevű zenekar, a mikrofonnál a frissen felvett Ian Curtisszel. A Joy Division előtörténetéből következik, hogy az alapító Peter Hook a zenekar hagyományainak legautentikusabb továbbörökítője. Összetévesztethetetlen, pulzáló, minimalista, hideglelős basszusgitár-játéka, dalszerzői hozzájárulása a Joy Division fojtott, ki-kirobbanó posztpunk számaihoz, majd később a New Order elektronikával átitatott dance-rockjához elemi hatást gyakorolt a kilencvenes évek elejének brit tánczenéjére.

A New Orderből Hook volt az, aki elsősorban működtette az Európa leghíresebb klubjának nyugodtan nevezhető Haciendát (emlékeiről nemrég könyvet is írt a sokatmondó „Hogyan döntsünk be egy klubot?” címmel), így aztán a rave-hullámban is jelentős szerepe volt. Egészen 2007-ig játszott a New Orderben, amikor szinte egyik napról a másikra bejelentette, hogy nem hajlandó többet együtt dolgozni Bernard Sumnerrel. A lépés meg is rendítette egy kis időre a zenekart, ami csak jó pár év szünet után szedte össze magát annyira, hogy újra színpadra lépjen.

Hook viszont könyveket kezdett írni, a Joy Division történtetét összefoglaló Unknown Pleasures éppen tavaly szeptemberben jelent meg. Közben megalapította saját zenekarát Light néven – és nem meglepő módon Joy Division-dalokat kezdett játszani, a lehető leghűségesebb formában. A projekt apropója az Ian Curtis halálának 30. évfordulójára rendezett megemlékezés volt a manchesteri Factory klubban, amin az Unknown Pleasurest adták elő – majd egy évvel később a második, „posztumusz” lemez, a Closer koncertje is sorra került. Hook több interjújában is beszél arról, hogy milyen különös élmény volt ez számára: hiszen a Closer lényegében a Curtis halálát követő „feloszlás” után jelent meg, ezért ezeket a számokat sosem játszották élőben (mint az köztudott, Ian Curtis az amerikai koncertturné indulásának előestéjén lett öngyilkos).



 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek