Parádés a vendéglista Quincy Jones budapesti koncertjén

2018/07/14  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A legendás zenész-producerrel Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, és Radics Gigi is fellép, a showman Nic Harcourt lesz július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Parádés a vendéglista Quincy Jones budapesti koncertjén

Quincy Jones a Time Magazin szerint a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere, idén 85 esztendős. Ebből az alkalomból a 27-szeres Grammy díjas művész két nagyszabású koncertet ad Európában, ezekből egyet Budapesten a Sportarénában.

Jones életének és örökségének ünneplésére a jazz és a showbiz színe-java gyűlik össze a színpadon: a legendás énekes, basszusgitáros Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, a világ egyik legelismertebb jazz-énekesnője, Alfredo Rodriguez kubai zongorista-virtuóz, a magyar származású, világhírű roma jazz-gitáros Andreas Varady. Quincy Jones a világ legjobb hangjai közé sorolta Radics Gigiét, akit 2012-ben személyesen hívott meg a Montreux-i Jazzfesztiválra fellépni. Most Budapesten ismét találkoznak. A koncert másik hazai fellépője a Budafoki Dohnányi Zenekar lesz.

Quincy Jones zenészként, producerként és zeneszerzőként óriási hatással volt 20. század zenei hőskorszakára, Michael Jackson nélküle nem lett volna az, aki, mindenkit közelről ismert Ray Charlestól Sinatráig. Nagyjából minden legendáról van egy-egy jó sztorija, amelyeket az elmúlt hónapokban előszeretettel osztott meg nyilatkozataiban, erősen sokkolva a közvéleményt: nem kímélte sem Jacksont, sem a Beatlest, de Marlon Brandot sem. Történetei amellett, hogy szórakoztatóak, igazi csemegék a 20. századi könnyűzene, filmipar és kultúra történetében.

Budapesti fellépésére elkíséri Nic Harcourt, aki rádiós zenei műsorvezetőként maga is egy legenda. A Morning Becomes Eclectic című show-ja a KCRM rádióban hiánypótló a piacon, ízlésformáló, értékteremtő és emellett rendkívül szórakoztató is. Harcourt most Quincy Jonest fogja kérdezni a színpadon, aki újabb – még soha nem hallott - történeteket tár fel saját és barátai múltjából. Van mit mesélnie, hiszen ismer mindenkit, aki az elmúlt hét évtizedben bármilyen módon alakította a világ kulturális és társadalmi arculatát. A névsor többek között, Aretha Franklintől, Pablo Picassotól, Leni Riefenstahltól kezdve Charles Aznavourig, Bonoig, Jack Nicholsonig, Steven Spielbergig, Miles Davisig és Barack Obamáig tart.

A háromszoros Grammy-díjas Dee Dee Bridgewater egyike azon kevés jazz énekesnek és musical színésznek, akik mindkét műfajban a legmagasabbra jutottak. Az elmúlt négy évtizedben olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Max Roach, Stanley Clarke, Herbie Hancock, Frank Foster vagy a New Orleans Jazz Orchestra.

Richard Bona-t a rajongói az „afrikai Stingnek" nevezik. A kritikusok nehezen találnak fogást Jaco Pastorious virtuozitását, George Benson stílusát és Joao Gilberto énekesi teljesítményét idéző, és mindezt az afrikai zenei hagyományokkal elegyítő zenéjén. Turnézott Mike Sternnel, Pat Methenyvel, tagja volt a Steps Aheadnek, vendégként fellépett a japán gitáros Kazumi Watanabeval és szerepelt Bobby McFerrin lemezén és John Legend Tiki című Grammy-díjra jelölt albumán is.

Radics Gigi először a Megasztár 5-ben tűnt fel, majd a 2012-es Megasztár 6 győztese lett. Tavaly már mentorként vett részt az X-Faktor tehetségkutató műsorban. Radics Gigire Quincy Jones is felfigyelt, majd a világhírű Montreux Jazz Festival-ra meghívta énekelni, Ő lett a fesztivál első napjának utolsó fellépője. Közvetlenül előtte Chick Corea és Bobby McFerrin játszott. A világhírű producer a világ 5 legjobb hangja közé sorolta Gigiét.

Alfredo Rodríguez, a kubai származású jazz zongorista egyike volt annak a 12 fiatal tehetségnek, akit 2006-ban a világ különböző országaiból meghívtak a montreux-i Jazz Fesztiválra. Ekkor figyelt fel rá Quincy Jones is. Az elmúlt évtizedben Rodríguez immár egy globálisan elismert művész, akit Grammy-díjra is jelöltek. Dolgozott Wayne Shorterrel, Herbie Hancockkal, Patti Austinnal, McCoy Tynerrel és Richard Bonaval.

Andreas Varady a zenész családban született magyar cigány származású gitáros, négy évesen, hallás után édesapjától tanulta a hangszeres játék alapjait. Tehetségére David Lyttle, ír jazz zenész figyelt fel, az ő révén bekerült a szigetország zenei vérkeringésébe. 13 éves korában már a londoni Ronnie Scott Jazz Clubban lépett fel, majd Martin Taylor, Tommy Emmanuel és Louis Stewart koncertjein játszott. Az elmúlt években szinte minden rangos fesztiválra meghívást kapott. Játszott többek között a Django Reinhardt Festivalon, a Cork Jazz Festivalon, a Newton Arts Guitar Festivalon, a Dusseldorf Jazz Rallyn és a Northside Music Festivalon.

Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált. Olyan hazai és külföldi muzsikusokkal játszottak együtt, mint Shlomo Mintz, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rivka Golani, Yoav Talmi, Michael Stern, Tatjana Vaszilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenõ, Bogányi Gergely, Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és még sokan mások. Európa valamennyi országában felléptek. 2015-ben a new yorki Carnegie Hallban is felléptek. 2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban, 2017-ben José Carrerast kísérték budapesti turnéján

John Clayton basszusgitárosként, nagybőgősként, zeneszerzőként, producerként, tanárként is ismert alkotó, mint karmester mutatkozik be Quincy Jones budapesti jubileumi koncertjén. A Grammy-díjas zenész 16 évesen került az UCLA-n Ray Brown osztályába. A legendás bőgős nem csak tanára volt, hanem Clayton művészi attitűdjének formálója is, kapcsolatuk több, mint három évtizedig tartott. Clayton már 19 évesen Henry Mancini zenekarában játszott, majd a Monty Alexander Trió, és a Count Basie Orchestra bőgőseként hívta fel magára a szakma és a közönség figyelmét. Később barátjával, a dobos Jeff Hamiltonnal megalapította saját zenekarát Clayton-Hamilton Jazz Orchestra-t.

 

 

Quincy Jones, koncert, külföldi fellépő, Papp László Budapest Sportaréna, Radics Gigi, Budafoki Dohnányi Zenekar

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek