Párizs beköltözik a Müpába

2016/09/09  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A francia kultúra bemutatására tesz kísérletet a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésében megvalósuló, immár hagyományos, évadkezdő eseménysorozat, az Európai Hidak fesztivál szeptember 21. és 28. között.

Párizs beköltözik a Müpába

A zenei kuriózumokat, világsztárokat, irodalmi performansz-estet, filmet, táncot és mesejátékot felvonultató fesztivál azt szemlélteti, hogy a francia kultúra az elmúlt évszázadok során miként merített ihletet a kívülről érkező művészeti hatásokból, és a sajátos francia ízlés szűrőjén keresztül hogyan integrálta azokat.

Fischer Iván és a Fesztiválzenekar a Montmartre bohém művészvilágát idézi meg Ravel, Debussy, a polgárpukkasztó, mégis imádott különc, Erik Satie és a modern poétikus, Henri Dutilleux műveivel. A BFZ évek óta működő, autentikus hangszereken játszó régizenei együttese mulatságos és virtuóz áriákban és táncos ritmusokban gazdag barokk kuriózumokkal készül Hervé Niquet vezényletével, de a kísérletező kedve sem hagyja el a zenekart. Kortárs koncertjükön az is kiderül, hogy szól egy igazi ritkaság, a kontrabasszusklarinét, hogy működhet-e hangszerként a selyempapír, vagy hogy miképp lehet előidézni oroszlánbőgést a színpadon.

A fesztiválra a Müpába érkeznek a kortárs francia művészeti élet olyan legendás alakjai is, mint a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző Michel Legrand és a jazz hegedűvirtuóza, Jean-Luc Ponty. Őket Joseph Cosma (a Kozma József néven született zeneszerző) köti össze, akinek munkássága mindnyájukra hatott. Nem véletlen, hogy a Hulló Falevelek (Les Feuilles) című örökzöldje mindkét művész repertoárjában megtalálható. Mi egy harmadikat mutatunk:

 

A fesztivál ideje alatt a Müpa Előcsarnokában és Zászlóterében megrendezett kiállításoknak (Lucien Hervé fotói és Toulouse-Lautrec litográfiái) is van magyar vonatkozása, hiszen a Lucien Hervéként világhírűvé vált fotográfus Hódmezővásárhelyen, Elkán Lászlóként született.

A kiállítás szolgál hátteréül a Müpába szeptember végén beköszöntő fesztiválhangulatnak, amely a változatos koncerteken kívül tánc és zenei programokat, francia-magyar irodalmi performansz-estet is kínál. Ez utóbbin a két ország közötti irodalmi kapcsolatok, a modernitás, az avantgárd és a kísérleti művészet kap teret, amelyben a vizualitás, a gesztusok és a hang egyaránt fontos szerephez jutnak. Összművészeti produkcióban elevenedik meg a századforduló Párizsának pezsgő miliője a Gergye Krisztián Társulat premierjén. Az előadáson énekesek, zenészek, bábosok és táncosok együtt idézik meg a Montmartre művészvilágát, a Toulouse-Lautrec képeinek hangulatához hasonló „cabaret grotesque”-ben.

A gyermekeknek szóló A katona története orosz népmesei elemek felhasználásával a költő Ramuz és a zeneszerző Stravinsky zenés, szöveges, táncos mesejátéka.

Néha bizarr humorú, finoman kidolgozott szövegek és saját „muzouche”-nak nevezett stílusuk fülbemászó dallamai jellemzik a teljesen különböző zenei világokat ötvöző breton La Gâpette-et. Az öt zenészből álló sokszínű csapat mintegy 15 hangszeren játssza különös elegyű zenéjét.

A Parno Graszt & Latcho Drom, a Paris Combo, a Mózes Tamara Trió és a Les Alouettes Együttes a Müpa Előcsarnokában kínál ingyenes, táncos, zenés programokat.

A Müpamozi pedig az év hátralévő részében az 1960-as évektől a 21. századig válogat a francia filmek krémjéből.


 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek