Részt vehetsz egy woodstocki TRIP-en! Vagy valami ilyesmin...

2018/01/15  ·   Ajánló   ·  Juhász Vali

A híres fesztivál ugyan 1969 augusztusában volt, nem is ott, nem is ezekkel a fellépőkkel, kifogásunk még sincs az ellen, hogy február 2-án megrendezzék a Woodstock Tribute Fest II. felvonását a TRIP Hajón. Ünneplésre, emlékezésre és zenélésre mindig találhatunk alkalmat.

Részt vehetsz egy woodstocki TRIP-en! Vagy valami ilyesmin...

Felép a Stoned –100%RollingStones, a Lead Zeppelin és a Message To Hendrix.

A történeti hűség kedvéért elmondjuk, hogy a fenti tribute-ok "gazdaelőadói" közül csak Hendrix lépett fel a legendás hippifesztivál utolsó napján – egy kétórás koncertet nyomott, nála hosszabb ideig csak a WHO játszott azon a színpadon. A Led Zeppelin egyenesen visszautasította a felkérést, mert nem akart egy lenni a sok fellépő között... A Rolling Stones – talán mert nem sokkal előtte negyedmillió embernek adtak koncertet a Hyde Parkban – sem érezte feltétlenül szükségesnek ezt a bulit... Aztán rájöttek, mit mulasztottak, el is határozták, hogy fölülmúlják, de csúnya vége lett.

Egyébként, valójában nem is Woodstockban volt a fesztivál, hanem Bethelben, úgy 70 kilométerrel arrébb. A többi stimmel...

A Stoned műsora azzal az ultravékony szállal kapcsolódik Woodstockhoz, hogy a Stones kultikus és tragikus altamonti koncertjét játsszák újra – amit Jaggerék saját woodstockjaként emlegetnek (a nagy Woodstock-film előtt ki akarták hozni a saját hippifeeling-filmjüket, ezért csaptak egy bazinagy ingyenes bulit).

Természetesen csak a setlist lesz azonos, mert az Altamonti Fesztivált inkább az amerikai rockfesztiválok hullámsírjának jelzőbólyájaként tartják számon, mint zászlóshajójaként... Utána ugyanis a közvélemény és a hivatalok is a hippik ellen fordultak.

A koncert ugyanis azzal vonult be a rockzene fekete történetébe, hogy a biztonsági feladatokat ellátó – testületileg betépett/részeg – Pokol Angyalai egyik tagja az Under My Thumb című szám alatt lelőtt egy 18 éves srácot.

Fotó: theguardian.com

Ezt csak azért mondjuk el, hogy ha elmentek, érezzétek a dolog mélységét ennél a számnál... A hasonlóság Woodstockkal ott meg is szakad, hogy zenekarok léptek fel, ingyenes volt a buli és kb. ugyanannyian voltak – a beszámolók szerint a tömeg jó része is betépett/részeg – és fékezhetetlenül agresszív volt. (A klasszikus esete annak, amikor a mindent elsőprő erő találkozik a megdönthetetlen akadállyal...

Nem peace & love volt a jelszó, az biztos...

Nos, miután megállapítottuk, hogy Hendrixen kívül alig van köze a dolognak a kultikus fesztiválhoz, nézzük, kik lesznek a fellépők a TRIP-en:

Elsőként a Stoned –100%RollingStones lép színpadra, ami Kőváry Peti szívügye (természetesen saját zenekara, a Royal Rebels mellett). Ők Magyarország egyetlen Rolling Stones tribute zenekara, akik immár 15 éve tisztelegnek példaképük előtt.

Utánuk a Lead Zeppelin jön, akik 2004-ben, Jimmy Page 60. születésnapja alkalmából megrendezett koncerten álltak össze zenekarrá. Kezdetben több taggal, vendégzenészekkel lépett fel az együttes, majd kialakult a négyfős felállás, amely az eltelt évek alatt zeneileg nagyon kifinomulttá vált. A Lead Zeppelin koncertek már-már teljesen élethűen idézik fel az eredeti Zepp hangzást.

Az est záróbandája, a Message To Hendrix 2008 óta idézi meg Jimi Hendrix korszakalkotó munkásságát. Bűdi Szilárd erőteljes basszusozása és egyéni énekhangja, valamint Kottler Ákos kőkemény dobolása, plusz Petendi Tamás gitárjátéka az első közösen zenélt percekben megtalálta a közös hangot: feszes tempók, harapós gitár-riffek és magas fokon izzó energia az első daltól az utolsóig, mindez átitatva Jimi Hendrix szellemével.

Hendrix ezzel a számmal zárta a woodstocki koncertet

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek