Menopauza 1170x180

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

2024/06/25  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül péntekenként minikoncertekre és a zenei programhoz kapcsolódó rövid tárlatvezetésekre várják az érdeklődőket.

Rippl-Rónai József: Önarckép barna kalapban, 1897

Legközelebb június 28-án Claude Debussy, Lajtha László, Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveiből adnak elő részleteket a Danubia Zenekar művészei, a tárlatvezetésen pedig Rippl-Rónai művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  

A program:

15:00 Rippl-Rónai Párizsban (tárlatvezetés)

Párizs a 19. század végétől egyre vonzóbbá vált a fiatal művészek számára. Számos magyar festő is megfordult a francia főváros magánakadémiáin. A korszakban alkotó magyar művészek közül kiemelkedő jelentőségű Rippl-Rónai József munkássága, akinek korai, úgynevezett fekete korszaka a Franciaországban töltött időszakot idézi.

15:30 Koncert: Enchanté


Köztudott, hogy Párizs egyfajta kulturális olvasztótégelyként működött a 20. század fordulóján, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben az időszakban vált igazán szorossá a magyar és a francia zeneszerzők, illetve alkotóművészek kapcsolata. Kodály Zoltán és Lajtha László párizsi tanulmányaik és látogatásuk után elsőként hozták el Magyarországra Claude Debussy kottáit és adták oda Bartók Bélának. A francia zene magyar iskolákra tett hatása kézzelfogható volt, hiszen a „Grand Trois”-ként emlegetett három magyar gigász mindegyike más és más módon integrálta saját zenei stílusába a francia zene sajátosságait. Lajtha expresszionista stílusa és kontrapunkton alapuló, dodekafón hangkészlete, Kodály magyar melankóliával átitatott impresszionizmusa erős kölcsönhatásban szólal meg Debussy és Maurice Ravel remekműveivel, melyekben a francia szerzők saját egyedi hangvétele mellett éppen a késő romantika vagy a jazz hatásait is felfedezheti a hallgatóság.

A sorozat zenei részletei nem egy-egy konkrét műalkotásra, hanem egy teljes korszak kiválóságaira kívánnak esszenciálisan reflektálni, ezúttal a Párizsban is tanult Rippl-Rónai József festményeire. Többek között az ebben az időszakban keletkezett posztimpresszionista, szecessziós törekvésű, gazdag színvilágú vagy éppen monokróm hatású, pasztell, illetve „kukoricás” technikával festett műalkotásairól kaphat képet a közönség a koncertet követő tárlatvezetésen.

A zenei program:

Claude Debussy: Hegedű-zongora szonáta
Lajtha László: Prélude
Kodály Zoltán: Adagio
Maurice Ravel: G-dúr hegedű-zongora szonáta – 2. tétel – Blues
Claude Debussy: G-dúr Trio – 4. tétel

Közreműködik: Bodor János, Hollós Morin, Mező Péter – hegedű, Kurucz Krisztián – cselló.

Művészeti vezető és zongorán közreműködik: Balog József

A programon bármely kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A többi péntekről részletesen itt.

 

TUDTAD?

Szülővárosában, Kaposváron többek között fesztivált is elneveztek a művészről, amelyet hagyományosan május végén rendeznek meg.

 

Danubia Zenekar, Nemzeti Galéria, Képekre hangolva

 

 

Szólj hozzá!


Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Greg Howe az idén megjelenő 'Lost And Found' lemeze köré kerített turné alkalmával Budapestre is ellátogat: október 26-án, szombaton az OFF...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Ingyen mehetsz a minifesztiválra, ha eltetted emlékbe a régi jegyed. A Metal Lady is fellép!

Október 26-án egy – szinte időutazással is felérő – minifesztiválnak ad helyet a Barba Negra. A koncertet rendező H-Music Hungary – aka Metal Hammer – 1999 október 23-án szervezte meg első koncertjét, és a 25 éves évfordulón azzal ajándékozza meg a közönséget, hogy akár ingyen is látogatható a rendezvény...

Világkörüli utazás a budapesti klubokban – koncertajánló

Nem csak a műfajok, de az előadók származási helye szempontjából is színes a felhozatal: érkezik zenekar Bejrútból, vendégbanda a skót felföldről, egy eleddig együtt még sosem látott jazz formáció Amerikából, az underground szcéna egyik kiválósága Németországból, először látogat hozzánk egy ausztrál csapat, de érkezik...
Új koncertek