Menopauza 1170x180

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

2024/06/25  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül péntekenként minikoncertekre és a zenei programhoz kapcsolódó rövid tárlatvezetésekre várják az érdeklődőket.

Rippl-Rónai József: Önarckép barna kalapban, 1897

Legközelebb június 28-án Claude Debussy, Lajtha László, Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveiből adnak elő részleteket a Danubia Zenekar művészei, a tárlatvezetésen pedig Rippl-Rónai művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  

A program:

15:00 Rippl-Rónai Párizsban (tárlatvezetés)

Párizs a 19. század végétől egyre vonzóbbá vált a fiatal művészek számára. Számos magyar festő is megfordult a francia főváros magánakadémiáin. A korszakban alkotó magyar művészek közül kiemelkedő jelentőségű Rippl-Rónai József munkássága, akinek korai, úgynevezett fekete korszaka a Franciaországban töltött időszakot idézi.

15:30 Koncert: Enchanté


Köztudott, hogy Párizs egyfajta kulturális olvasztótégelyként működött a 20. század fordulóján, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben az időszakban vált igazán szorossá a magyar és a francia zeneszerzők, illetve alkotóművészek kapcsolata. Kodály Zoltán és Lajtha László párizsi tanulmányaik és látogatásuk után elsőként hozták el Magyarországra Claude Debussy kottáit és adták oda Bartók Bélának. A francia zene magyar iskolákra tett hatása kézzelfogható volt, hiszen a „Grand Trois”-ként emlegetett három magyar gigász mindegyike más és más módon integrálta saját zenei stílusába a francia zene sajátosságait. Lajtha expresszionista stílusa és kontrapunkton alapuló, dodekafón hangkészlete, Kodály magyar melankóliával átitatott impresszionizmusa erős kölcsönhatásban szólal meg Debussy és Maurice Ravel remekműveivel, melyekben a francia szerzők saját egyedi hangvétele mellett éppen a késő romantika vagy a jazz hatásait is felfedezheti a hallgatóság.

A sorozat zenei részletei nem egy-egy konkrét műalkotásra, hanem egy teljes korszak kiválóságaira kívánnak esszenciálisan reflektálni, ezúttal a Párizsban is tanult Rippl-Rónai József festményeire. Többek között az ebben az időszakban keletkezett posztimpresszionista, szecessziós törekvésű, gazdag színvilágú vagy éppen monokróm hatású, pasztell, illetve „kukoricás” technikával festett műalkotásairól kaphat képet a közönség a koncertet követő tárlatvezetésen.

A zenei program:

Claude Debussy: Hegedű-zongora szonáta
Lajtha László: Prélude
Kodály Zoltán: Adagio
Maurice Ravel: G-dúr hegedű-zongora szonáta – 2. tétel – Blues
Claude Debussy: G-dúr Trio – 4. tétel

Közreműködik: Bodor János, Hollós Morin, Mező Péter – hegedű, Kurucz Krisztián – cselló.

Művészeti vezető és zongorán közreműködik: Balog József

A programon bármely kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A többi péntekről részletesen itt.

 

TUDTAD?

Szülővárosában, Kaposváron többek között fesztivált is elneveztek a művészről, amelyet hagyományosan május végén rendeznek meg.

 

Danubia Zenekar, Nemzeti Galéria, Képekre hangolva

 

 

Szólj hozzá!


Decemberben érkezik a Demjén-film

Decemberben érkezik a Demjén-film

Befejeződött a Demjén Ferenc leghíresebb dalaira felfűzött romantikus zenés vígjáték forgatása. A "Hogyan tudnék élni nélküled?" című film...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag elnézést is kér ezért a Sziget szervezőitől :)

FRINGE 2024: 300-ból választott ki a Zene Háza 30 zenészt – itt a névsor!

Idén nyáron a Magyar Zene Háza missziójának támogatásaként indult el a Fringe program, melynek keretében zeneiskolások, hobbizenészek, feltörekvő zenekarok és utcazenészek kapnak lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain. A júniusi határidőig közel 300 pályázat érkezett, közülük 30-an kapnak fellépési...
Új koncertek