Rockszakkör gumicsizmában zsetonnal: Csápfeszt 5.1

2015. november 18.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A hazai underground zenei életben jártasak számára nem lehet új arc Csányi Péter, akit a többség Csáp néven ismer. Jelenleg öt zenekar dobosaként folyamatosan koncertezik, néha egy eset két helyen is. Ezúttal is hasonlóra készül az S8 Underground Clubban.

Rockszakkör gumicsizmában zsetonnal: Csápfeszt 5.1

Bár a kisebb teremben négy másik kiváló formációt hallgathatunk meg, a Black teremben azonban szoros egymásutánban fel fog lépni mind az öt együttese. Tervei szerint nem kevesebb, mint nyolc órát fog a dobok mögött tölteni a mester. Saját bevallása szerint nagyon reméli, hogy bírni fogja, hiszen ezzel a maratonnal kíván elbúcsúzni a pályától. Igen, leköszönni kíván a dobok mögül. Akik nem vonják kétségbe a szavát még most utoljára meghallgathatják feszes és pontos játékát, a kétkedők pedig személyesen puhatolhatják ki döntésének okát. Egy dolog viszont biztos: akár utolsó koncertjeit láthatjuk, akár nem szokásához híven fergeteges buli lesz.

Elsőként a hazai punk közösség emblematikus kedvence, a budapesti A-Punk formáció kötelékében fog a dobok mögé ülni Csáp. Az immáron kilencedik évét taposó, négyes fogatban Bezi, Vazi és Marko zenélnek a többi poszton mellette. Megjelentek szinte az összes underground fesztiválon, többek között a Freefesten, a Jégtörőn és az általuk is szervezett Félresöpörtön. Aki már hallotta őket, az tudhatja, hogy megalkuvás nélkül tolják a rock ’n’ roll-t. Most legújabb, Szerelmes könyv névre keresztelt lemezük bemutatására készülnek. A hardcore-punk stílushoz méltó előadást várhatunk tőlük.

Szűk egy óra múltán cserélődik pár tag és máris a Gumicsizmát láthatjuk a színpadon. Ők amatőrként kezdték a zenélést még 2010-ben. Azóta folyton-folyvást fellépéseik voltak, de ez nem gátolta meg a lelkes zenészeket abban, hogy érzéseiket és élményeiket dalokként fogalmazzák meg. Így igen széles, többek között Exploited, Ramones, Dead Kennedys számokat tartalmazó repertoárjukba egyre több saját nótát is becsempésztek. Ezek az utókornak is megörökítették egy 3 számos maxi CD és egy 3 lemezes kiadvánnyal. Két érdekesség is megemlíthető a zenekar kapcsán. Annak ellenére, hogy a punk irányzatba sorolják magukat többször opera énekesnő közreműködésével játszanak. A másik pedig, hogy nevükhöz hűen gumicsizmában lépnek fel. Aki nem hiszi járjon utána.

A következő hatvan percben a punktól lassan a rock világába térünk át a Zseton Pityu And The Cash segítségével. Az újhullámú tarajos bandák közül egyéni stílusukkal tűnnek ki. Az öttagú formáció saját bevallása szerint úgy érzi, hogy olyanok, mintha maga Rejtő Jenő alkotta volna meg őket. A zabolátlan punk felszabadító erejét a népművészet közvetlenségével és az utcai művészet véletlenszerűségével és megismételhetetlenségével ötvözve hoznak létre valami igazán újat. Majd erre a sajátos világra formálják át az ismert slágereket Falco-tól Kovács Katiig ízlésesen válogatva. Ez aztán „rákkendroll” a javából.

Valódi blues ötven percben. Erre számíthatunk az L.K. Beat-től. Az est fődobosa mellett Réti Zsolt énekel és basszusgitárral erősíti a ritmus szekciót, valamint Papadopulosz Krisztosz mutatja meg milyen is egy igazi gitárvirtuóz. Az együttes komoly múltat tudhat a háta mögött, ugyanis 1979-ben alakult. Összetartó trióról van szó, hiszen a legtöbb együttessel ellentétben két tag is állandó a kezdetek óta. Palettájukon a múlt század nagy rock nótáinak feldolgozásai és saját szerzemények egyaránt szerepelnek. Kétség sem férhet hozzá, hogy a vérbeli Kőbánya-blues életérzés mindenkit a hatalmába kerít majd.

10 perc pihenő után Csányi Péter belekezd utolsó, megközelítőleg három órás etapjába a Rock Szakkör legénységében. A négy zenészből álló feldolgozás banda palettáján olyan neves előadók legkedveltebb dalai szerepelnek, mint a Bikini, a Pokolgép, Deák Bill Gyula,  a Queen és még sokáig sorolhatnánk tovább. Mindezek mellet mindig hagynak némi időt néhány saját szerzemény megszólaltatására is. Koncertjeiken a ’80-as, ’90-es évek zenei világát idézik vissza az eredetihez hű lendülettel, de saját ízléssel. Blues, rock és heavy metal minden mennyiségben.

Mindez alatt a másik teremben már fél nyolckor a színpadra lép a budapesti székhellyel rendelkező Delírium Zodiákus. A 2014 tavaszán alakult formáció a hard-core punk műfajában alkot. A megszámlálhatatlan, és csak a bennfentesek által követhető tagcserék után, most egy stabilnak tűnő felállást láthatunk majd. Munkásságukból ízelítőt kapva egy dologban azonban biztosak lehetünk: „zúzás vár a nagyérdeműre”.

Őket rögtön egy „sírva-vigadós mulatóspunk” együttes, a Faterkiller követi majd. Egy egész óra áll a rendelkezésükre, hogy bemutassák  különleges művészetüket. A három tagú zenekar saját bevallása szerint minősíthetetlen zenészekből áll, de mindezek ellenére minőségi punkot játszik. A banda facebook oldalán folyamatosan figyelmezteti rajongóit, hogy érdemes időben érkezni, mert már a beállás is felér egy életmű-koncerttel.

Az est másik két fellépőjét titokzatos homály fedi. Ők a L.E.P.R.A és a Hurut. A nevük és a terem többi fellépőjének stílusa alapján nagy valószínűséggel hozzájuk hasonlóan ők is a punk műfajában utaznak. Csak remélni tudjuk, hogy egyik tag sem terjeszti a neveként szolgáló betegséget, csak a jó kedvet és az ütős punk zenét.

 

Csápfeszt 5.1 & Őszi Punk Vigasság:

2015. november 21. (szombat)

Kapunyitás: 19.00, koncertkezdés: 19.30

Black terem programja: A-Punk | Gumicsizma | Zseton Pityu & The Cash| L.K.Beat | Rock Szakkör

Red terem programja: Delirium Zodiákus | Faterkiller | L.E.P.R.A | Hurut

Belépő: 888 Ft.


 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek