Év koncertje - szavazás

Schwartz Dávid 21 kilóval könnyebben és boldogabban

2015. március 30.  ·   Ajánló   ·  Aigner Iván, Labancz Andrea

A sok hangszínű Schwartz Dávid 21 kilótól megszabadulva – frissebben és energetikusabban, mint valaha – a soul- és funky-zene legendás alakjainak legnagyobb slágereit szólaltatja meg egy érzelmes és egyben mozgalmas koncert keretein belül, április 03-án, az Orfeumban. A buliélményt party-slágerek teszik teljessé egy funky DJ-nek köszönhetően.

Schwartz Dávid 21 kilóval könnyebben és boldogabban

Következik egy megvonások és szenvedések nélküli fogyás, valamint a muzsika gyógyító erejének története…

Schwartz Dávid
ot először 2008-ban ismerte meg az ország, amikor a Fábry Show karaoke-versenyében nemcsak a zsűrit, hanem a sok millió nézőt is lenyűgözte különleges, erős, több világsztárt a megszólalásig utánozni képes hangjával. A győzelme óta az akkoriban még duci srác hatalmas változáson ment keresztül.

Az elmúlt évek alatt rengeteget fejlődtem, tapasztaltam, s alapvetően optimista maradtam, hiszen a sok kudarcra is építőelemként tekintek – meséli ragyogó szemekkel Dávid.

A mérhetetlen lelkesedés és energia csak úgy süvít a színpadról, amikor hangot ad ki a gyémánttorkából.

Hiszem, hogy valamiféle felső üzenetet közvetítek az előadásaim során. A zene egy olyan egyetemes nyelv, energia, amely összekapcsolja az embereket. Azt gondolom, a mai világban ez az a terület, amely képes független maradni, tiszta és romlatlan. Mindegy milyen stílusról beszélünk. Egység. Összetartozás. – folytatja gondolatmenetét a The Voice című tehetségkutató műsorban, 2012 végén, Malek Andrea tanítványaként újra a tv-képernyőkön feltűnt énekes.

Egykori versenytársával, Nádor Dáviddal jó barátságot ápolnak, sőt, Jackson Forever című estjükkel rendszeresen tisztelegnek közös példaképük, Michael Jackson előtt az Orfeum színpadán.

Mindeközben, ugyancsak a pesti mulatóban, önálló estje, a Soul Legends is nagy sikerrel hozza lázba a közönséget legendás soulelőadók (James Brown, Ray Charles, Aretha Franklin, Tina Turner stb.) legnagyobb slágereivel. Legközelebb április 03-án robban a táncra perdítő koncertbomba, amelyet vérbeli party-slágerek követnek egy funky DJ-nek köszönhetően.

Mivel számomra első helyen áll a soulzene, úgy gondoltam, visszanyúlunk a gyökerekhez, és ennek a sokrétű műfajnak minden apró rezdülését elhozzuk az Orfeum falai közé: a meghitt és átszellemült gospelbeütésű örökzöldektől egészen a funky- és discozenékig. A nagy legendákat választottuk múzsaként, ami szintén egy katartikus élmény.

Egy kis ízelítő a Soul Legends-koncertből:

Kevés szó esik a tanítók, a mesterek, illetve az ikonok – például egy Whitney Houston nagyságú csillag – felelősségéről a következő (művész)generációk előtti példamutatásában. Pedig Dávid is gondosan ügyel arra, hogy milyen szellemiségben adja át tanítványainak a zene egyetemes üzenetét, amellyel gyógyítani, sőt, lerombolhatatlan hidakat lehet építeni.

Azt gondolom, a zene adott, a közvetíteni kívánt üzenetek várnak a sorukra valahol. Akárcsak Whitney, igyekszem arra törekedni, hogy az emberek szívét célozzam meg. Talán ösztönszerűen. Ez érvényes a dalválasztásra is például egy adott koncerten. Szeretek elérni az emberek szívéhez, s otthagyni valamit: segítséget, reményt, örömöt, erőt.

A diákjaimnak is ezt sugallom. Mindegy milyen zene, a lényeg, hogy értéke és üzenete legyen. Ami előre visz, talpra állít, átsegít egy nehéz időszakon. Whitney Houston élete sajnos rossz útra siklott. Jómagam szinte összeomlottam, amikor megtudtam, nincs többé, hogy milyen sorsra jutott. Aztán hónapokig hallgatva a dalait, egyszer csak azt éreztem, hogy elmúlt a szomorúság. A lelke egy része itt maradt a zeneiségében, műveiben. A felelősség súlyát valaki elbírja, valaki sajnos nem. Sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Igyekszem arra ösztönözni az „eltévedt” embereket, hogy ne legyenek elégedetlenek, akármennyire is rossz a helyzetük. Mindig van jobb, mindig van remény, még ha sokáig nem is úgy tűnik. Ne féljünk segítséget kérni a barátainktól, a családunktól vagy azoktól, akik tudnak segíteni!

A könnyűzene után aztán beszippantotta a zenés színház világa. 2013-ban, Szombathelyen alakította a tenor álomszerepet, Júdást a Jézus Krisztus Szupersztárban.

Mélyvíz volt a javából, de leírhatatlanul élveztem. Hosszú ideig küzdöttem egy elég nagy súlyfelesleggel. Ám az a nyár elindított bennem valamit, s rá egy évre, 2014 tavaszán beindult a nagy átváltozás. Egy hatékony, ám koránt sem drasztikus diéta, valamint egy laza, de látványos eredményű edzésprogram segítségével megszabadultam 21 kilótól.

Ez az önbizalmamon is rengeteget emelt, így, amikor tavaly nyáron Mercutio szerepét osztották rám egy Rómeó és Júlia-egyvelegben, már kamatoztathattam ezt a változást. A gátlásaim feloldódtak a színpadon, és sokkal jobban érzem magamat a bőrömben.

Jelenleg Szolnokon arat újabb babérokat az első magyar rockopera, a Sztárcsinálok újragondolt változatának főszerepében. Néró császár alakítására egyedi, nagy terjedelmű hangja miatt tökéletes választás.

 A darab igazi tükör, hiszen a világ romlottsága ugyanúgy fellelhető, mint az egyre gyarapodó intrika, összeesküvés és az egyéb társadalmi, globális problémák. A rendező, Nagy Viktor valamint Gyenes Ildikó koreográfus végtelen türelemmel és szakértelemmel fogták a kezemet, hiszen számomra ez minden szempontból egy sok erőt igénylő kihívás. Ráadásul beugróm sincs, így fokozottan vigyáznom kell magamra.

Minden más emberhez hasonlóan egy művésznek, lelépve a világot jelentő deszkákról, szintén szüksége van töltődésre, megnyugvásra a stresszes mindennapok után. A sokszínű énekes a regenerálódás békés módját választja.

 Első sorban a családom és a barátaim jelentik nekem a megnyugvást. Egy igazán csodálatos kör, akik mindig mellettem voltak a kezdetektől fogva és minden egyes lépésemet, próbálkozásomat támogatták.

Emellett kamaszkorom óta érdekelnek a keleti kultúrák bölcseletei, életviteli módszerei. A tibeti buddhizmus zenei világában, a mantrákban megtaláltam magamat, amelyeket beépítettem a hétköznapi életembe, amelyek minden egyes napomat bearanyozzák. Aki erre az ösvényre terelt az az egyik inspirációm, Tina Turner.

Nem vallom magam buddhistának, bár az elvek nagy részével teljesen egyetértek. Tina által ismertem meg egy buddhista zsolozsmát, amelyben megleltem a szakmai életem nehéz időszakát, megértettem miért is történtek buktatók, miért vannak az ember életében rendszeresen nehéz szakaszok. Megtanultam csak a jóra koncentrálni, bevonzani a jó dolgokat. Ettől tudok a színpadon és a hétköznapi életben egyaránt kiegyensúlyozott maradni.

„Namyo ho renge kyo”, azaz „A lótusz olyan virág, amely a mocsárban nő”. Minél mélyebb a mocsár, annál szebb a lótusz virága.

Tisztelgés az egyik példakép, Tina Turner előtt, aki „Simply The Best”.


 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek