Sebestyén Márta ingyenes koncertet ad Balogh Kálmánnal és egy görög kanun virtuózzal

2016. február 05.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A különleges koncerten Balogh Kálmánnal, a cimbalom vitathatatlan mesterével és Sofia Labropoulou görög kanun virtuózzal és zeneszerzővel lép fel, és Magyarország népzenéje Görögország, a Balkán, Törökország és még további tájak zenei hagyományaival találkozik. Nem csoda hát, hogy Sebestyén Márta megkapta az UNESCO-tól a „Művész a békéért” elismerést „a kultúrák közötti párbeszéd és a béke közvetítéséért.”

Sebestyén Márta ingyenes koncertet ad Balogh Kálmánnal és egy görög kanun virtuózzal

A Kossuth-díj és az Oscar csak két díj azok sorában, amelyeket Sebestyén Márta, világhírű magyar népdalénekes eddigi pályafutása során szerzett. Márta az elmúlt negyven év alatt 30 nyelven énekelt már világszerte, összekötve ezzel különböző nemzeteket, kultúrákat.

Sebestyén Mártát születésétől kezdve körülvette a zene. Édesanyja Kodály Zoltán utolsó diákjainak egyike volt. 12 évesen már tudta, hogy élete a zenéhez kötődik majd. A világ minden táján adott és ad koncerteket szólóénekesként és meghívott vendégként magyar és nemzetközi népzenei együttesekkel, énekelt már Erzsébet királyné, a Japán Császár és a spanyol királyi család diplomáciai eseményein is.

1974 óta számos kitüntetést és díjat kapott hazájában és külföldön egyaránt. A Deep Forest-tel együtt 1996-ban világzene kategóriában Grammy-díjat kapott; énekelt „Az angol beteg” című filmben, amelyet 1997-ben számos Oscar-díjjal tüntettek ki, többek között a Legjobb filmzene kategóriában is.

Balogh Kálmán a világ egyik legkiválóbb cimbalomjátékosa egy híres magyar cigány zenészcsalád leszármazottja. Virtuozitását kiválóan kiegészíti kulturális örökségének mély ismerete és tisztelete. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, 1985-ben megkapta a “Népművészet Ifjú Mestere” kitüntetést, két évvel később pedig második helyezést ért el a Rácz Aladár Cimbalomversenyen. Elsősorban magyarországi és balkáni autentikus népzenét játszik, de sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint a magyarországi Muzsikás, Ökrös, Téka, Zsarátnok, a svéd Orient Express, az angol Transglobal Underground, a spanyol Berregüetto, az amerikai Peter Ogi, a holland Sultan, valamint a Joel Rubin Jewish Ensemble. A Budapest Fesztiválzenekarral Brahms Magyar táncait játszotta lemezre 1994-ben, turnézott a Brooklyni illetve a Miami-i Philharmonic Orchestrával. Részt vett számos egyéb produkcióban is Mártha Istvánnal, a Budapest Ragtime Band-del és Szakcsi Lakatos Bélával. 1999-ben EMERTON-díjat kapott.

Sofia Labropoulou egy Budapesten élő, görög származású kanun virtuóz és zeneszerző. Bizánci zene szakon végzett Spyros Pavlakis tanítványaként Görögországban, de tanult játszani zongorán, klasszikus és tradicionális ütőhangszereken is hazájában. A kanunnal Isztambulban ismerkedett, olyan vezető mesterek mellett mint Ahmet Meter és Hakan Gungor, Omer Erdogdular és Necati Celik. Személyes projektjei mellett, szólistaként olyan neves kortárs - és népzenészekkel, zeneszerzőkkel és együttesekkel lépett fe szerte Európában, az Egyesült Államokban és Új Zélandon, mint Sebestyén Márta, Robyn Schulkowsky, John Psathas, Balogh Kálmán, Dominique Vellard, Ballake Sissoko, Derya Turkan, Efren Lopez, Domna Samiou, Chronis Aidonidis, Mamak Khadem, Naziha Azzouz, Ross Daly, Giorgos Trandalidis, Vagelis Karipis, Orestis Karamanlis és Haris Labrakis.


 

Közép-Európai Egyetem, Auditórium (Budapest 1051, Nádor u. 9.)

2016. február 9., kedd, 19:00 óra


A BELÉPÉS INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT.

KÉRJÜK RÉSZVÉTELI SZÁNDÉKUKAT JELEZZÉK A RULLI@CEU.EDU E-MAIL  CÍMEN.


 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Ráadásul nem is akárki kérte fel erre, hanem a 160 éves Gerbeaud cukrászda, és nem is egy "mezei" csokit fog beburkolni az általa megtervezett...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Boszorkányok pedig nincsenek... vagy de?

Lehet musicalt csinálni egy Arany-balladából? Úgy tűnik, igen. Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből – akármit is jelentsen ez – és tollából, valamint Derzsi György lelkéből – akármit is jelentsen ez – a musical-ballada a Vörös Rébékből, amit ráadásul az Arénában mutatnak...

Utolsó turnéjára indul a KISS!

A legendás együttes 45 év zenélés után bejelentette utolsó turnéját, amely “Az Út Vége” nevet viseli (“End Of The Road world tour”). A hírt az America’s Got Talent fináléjában jelentették be szeptember 19-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek