Menopauza 1170x180

Ska Jam a Kobuciban – Ladánybene 27 lemezbemutatóval

2024/05/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A zenekar korai, ska korszakának ikonikus dalait még sosem rögzítették profi körülmények között, eljött ennek is az ideje: Menekülés címmel megjelent a Ladánybene 27 albuma. Május 9-én a Kobuci Kertben közel négy évtized után – több korabeli zenésztárs közreműködésével – élőben is újra hallhatók lesznek az egykori ska ütemek.

Fotó: VideoAnita

Az 1985-ben alakult Ladánybene 27 az első hazai reggae zenekarként írta be magát a magyar zenetörténelembe. A korai évek útkeresésekor azonban még a ska műfaj határozta meg az együttes hangzásvilágát, és ez hozta el számukra az első komolyabba sikereket. Tehetségkutatókon elért előkelő helyezések, az első rádiófelvételek, teltházas klub bulik, a Tokaji Rock Gyermekei Tábor szakmai első díja, ami után egyenes út vezetett a zenekar sorsát eldöntő, országos ismertség felé vezető, négy albumra szóló lemezszerződésig.

Ez a korai zenei korszak olyan csemegéket termelt ki, mint a Menekülés, a Mozigépész, a Próbababa, Schneider úr, Szalámi Gyár, Hosszú a sor, vagy a SKA és reggae stílusokat érintő Haynal a Háztetőn, Utolsó állomás és Dr.O.G.. A korszak legismertebb slágere pedig az Új SKA volt, a refrénben lévő tempóváltás szinte megőrjítette a ’80-’90-es évek fordulóján ska-zenékre járó és táncoló közönséget. Mivel ezekből a dalokból eddig még nem készült értékelhető stúdiófelvétel, a Ladánybene 27 egykori zenésztársaikkal a tavasz folyamán stúdióba vonult, hogy egyfajta kordokumentációs szándékkal felvegyék a 15 számot, megőrizve azok eredeti karakterét. Az első ska dalukból, a Schneider úrból pedig klipet is készítettek.

„35-36 év távlatából, a kissé megkopott emlékeinkből és egy régi, kazettára rögzített demó anyagból maradtak fenn ezek a dalok és hangulatok. Most, hogy profi stúdióba költöztünk és a hangszerek úgy szólnak, ahogy azoknak kell, derült kiigazán számunkra, hogy milyen érték pihengetett ezeken a kazettákon. Az újra feljátszás során érzékeltük, hogy mennyi ötlet és lelkesedés lüktet a dalokban. Amikor felvetettem, hogy poroljuk le ezt a műsort és jelentessük meg, azonnal megígértük magunknak, hogy nem próbálkozunk feldolgozni, maibbá tenni őket, hanem mindenben ragaszkodunk az eredeti elgondoláshoz. Gyakran elérzékenyültünk a feljátszás-feléneklés során, vagy amikor a keverésnél elkezdtek életre kelni a dalok. Egészen elképesztő időutazás az, amiben most lebegünk…” – emeli ki a zenekar vezetője, Bodnár Tibor.

Május 9-én a Kobuci Kertben élőben is újra megmutatják a dalokat. A korai ska műsor a Tary Zsolt – szaxofon, Tóth Gábor – gitár, basszusgitár, ének, Szarka Sándor– billentyűs hangszerek, László M. Miksa – ének, Hertelendi István – basszusgutár, gitár, Bodnár Tibi – gitár, ének felállásban hallható. A Ladánybene 27 eredeti dobosa, Árokszállási Tamás nem tudta elvállalni ezt a munkát, őt a zenekar jelenlegi dobosa, Hertelendi Anna helyettesítette a stúdióban és képviseli majd a lemezbemutató koncerten is. Az albumon három dalban a zenekar egykori szaxofonosa, Barcza Gergő is közreműködik, akit a Besh O droMból is ismerhet a közönség. 

A Menekülés lemezbemutató koncerten az albumon szereplő dalokon kívül a 80-as évek végi LB27 setlistekről elmaradhatatlan Madness-nóták, egy-egy FALS és Marley ska nóta is felcsendül majd, nem is beszélve az LB27 néhány újabb kori ska tételéről. Ezekben a dalokban a zenekar jelenlegi felállásában játszik majd. A koncerten vendég lesz a legendás FALS zenekar főnöke, Tokár Frédi és a hazai ska élet emblematikus arca, a Kugler zenekar és korábban más bandák frontembere Szalay Szabolcs „Szasza”. A KOBUCI SKA JAM másik fellépője, a Super Starsky lesz. A banda hat zenekar tagjaiból állt össze 2011-ben azzal a céllal, hogy a legnagyobb hazai és világslágereket átültesse ska stílusra, mindezt csehszlovák életérzéssel vegyítse, azaz kicsit visszahozza a táncdalfesztiválok és az esztrádműsorok világát. A koncertek előtt, között és a buli után a korai jamaicai zenéket képviselő Western Sound System adagolja a nótákat.

Ladánybene 27, menekülés, Kobuci, Super Starsky

 

 

Szólj hozzá!


Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders András-Slashkovic-Fehér Holló trió

Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders...

Sokan várták a folytatást Kállay Saunders András, a holland-iráni származású Slashkovic és a producer, Fehér Holló alkotta The Middletonztól,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.

Minden koncertről ki kellene tiltani a telefonokat

Hogy elkerüljék a tavalyi botrányt, a szervező már jó előre szólt – mi is csatlakoztunk az infóátadáshoz –, hogy a TOOL koncertje alatt mindenki tegye el a telefonját, mert ki fogják rakni a helyéről azt, aki előveszi.
Új koncertek