Stílusok burjánzó kertje: Harmonia Garden az A38-on

2012/09/25  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Harmonia Garden tévéfelvétellel egybekötött A38-as koncertjének különlegessége - a zenekaron, magán kívül- a sok-sok vendégművész lesz, többek között például a hazai crossover egyik legjelentősebb formációja, a vibrafon-mágusokból alakult, koncertjein esetenként több száz ütőhangszert megszólaltató Talamba Ütőegyüttes.

Stílusok burjánzó kertje: Harmonia Garden az A38-on

Hungarian Django Swing, avagy Magyar Manouche – nehéz lenne pontosabban leírni a Harmonia Garden muzsikáját. A hazai zenei színtéren egyedülállónak nevezhető együttes a Django Rheinhard nevével fémjelzett klasszikus francia cigány szving, a tangó, a csárdás, a bossa nova és a manapság nagyon népszerű electro swing elementáris erejű ötvözetét játssza. Mindez Clive Hutchinson jóvoltából laza hip-hoppal társul, az együttes lemezein és a mostani koncerten is közreműködő Four Bones harsonakvartett jóvoltából rézfúvósokkal bővül. A zömmel klasszikus sztenderdek, slágerek, örökzöldek, betétdalok feldolgozásait magával ragadó erdetiséggel és lendülettel előadó Harmonia Garden zenéjének igazi ékköve Szirtes Edina Mókus izgalmas és különleges énekhangja.

A társfellépő, a Four Bones Quartet 2002-ben alakult, Zeneakadémiát végzett tagjai igazi elkötelezettjei elegáns és különleges hangszerüknek. A zenekar megalakulása óta számos hazai és külföldi zenei rendezvényen és fesztiválon adott nagy sikerű koncertet. Rendszeresen fellépnek a Múzeumok Éjszakája programjain, számos nagysikerű koncertet adtak a Sziget fesztiválon, a Múzeumok Majálisán, a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Söndörgő Fesztiválon, de hallhattuk őket a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében, a Ludwig Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a Francia Intézetben is. A zenekar külföldi koncertjei során eljutott már többek között Ausztriába, Angliába, Romániába, Németországba és meghívást kapott a Nemzetközi Harsonaszövetség (ITA) által megrendezett 2006-os birminghami harsonaverseny- és fesztivál döntőjébe. Repertoárjuk széles skálán mozog: a korai reneszánsztól egészen a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig.

A Talamba Ütőegyüttes Gödöllőn 1999-ben alakult. Az öt ütőhangszeres művész már diákként barátságot kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése". A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát.Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek. Nem hiányoznak a Talamba repertoárjából a dzsessz klasszikusai, vagy a komolyzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem, koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.

Az előzenekar, a Talentométer tehetségkutató idei győztese, a 2008 végén egri fiatalokból alakult Ethnofil zenekar a magyar népzene, a világzene és a modern jazz világába kalauzolja hallgatóit. A jazzes elemekkel tarkított hegedűjáték (Simon Ádám), az ötletgazdag ritmusok (Okos Gergely-dobok, Kocsis Levente-bass), a klasszikus hammond hangszín és a korszerű harmóniák (Weil András) együttléte egy stílushatárokat átlépő eklektikus - ethnofil - hangzást eredményez, melyben a legváratlanabb módon tűnnek fel a legkülönbözőbb zenei motívumok. Ebben a sokszínű hangzásban mindenki megtalálhatja a számára kedves műfajt a progresszív elemektől a reggae-ig és nem maradnak el a merész váltások, a zenei poénok sem, melyek igazán élvezetessé teszik az Ethnofil hallgatását.


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek