Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on

2012/11/20  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Piramida című album egy elhagyott, sarkkörön túli szovjet bányászvárosban felvett hangmintákra épülő, páratlanul atmoszférikus és intenzív alkotás, az Efterklang eddigi pályájának csúcspontja. Ezt a nem mindennapi albumot mutatja be a zenekar a lehető leghozzáillőbb helyszínen: a valaha elhagyott, majd Budapesten újjáépített egykori szovjet hajón, az A38-on.

Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on

Amikor az Efterklang elkészült előző, Magic Chairs című lemezével, az együttes tagjai négy napra megszálltak egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz közreműködővel film is készült amely a négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg - mindazt, ahogy a profi zenészek és a laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok. Az Egy sziget (An Island) című dokumentumfilmet, melyet a neves klip- és filmrendező, Vincent Moon rendezett,  tavaly az A38 Hajón is levetítetteték.

Az ötödik album sem nélkülözi a különleges elemeket, ugyanis az izoláció, a sziget-jelleg olyan mély benyomást gyakorolhatott az Efterklang tagjaira, hogy az Egy sziget elkészülte után máris új, még különlegesebb projektbe vetették magukat. Az új album, a Piramida címét egy különös sorsú városról nyerte.

Pyramiden, vagyis oroszul Piramida, egy jóval az Északi-sarkkörön túl, a Spitzbergák egyik eldugott öblében fekvő bányászváros, amit a norvég kormány 1927-ben adott el a Szovjetuniónak. A jóformán megközelíthetetlen, közel féléves éjszakával, kibírhatatlan időjárással megvert szénbányász-telepen nagyjából ezren dolgoztak, szinte teljes izolációban – egészen 1998-ig, amikor a tulajdonos bányavállalat a szó szoros értelmében egyik napról a másikra, azaz egyetlen éjszaka alatt felszámolta a telepet és evakuálta a munkásokat. Piramida azóta úgy áll, ahogy azon az éjszakán hagyták.

A megdöbbentő atmoszférájú szellemvárosban minden ugyanúgy maradt, és az Efterklang idelátogató tagjai a színházteremben meg is találták elhagyatva „a világ legészakibb hangversenyzongoráját”. A három zenész tíz napig lakott a különös hangulatú szellemvárosban, több ezer felvételt és hangmintát készítve a kihalt ipari tájban. Ebből a hangulatból és ezekre a hangmintákra épülve született meg a Piramida zenei anyaga egy berlini stúdióban.

Az Efterklang még a lemez megjelenése előtt bemutatta az anyagot Sydneyben – szimfonikus hangszereléssel, és a koncert(sorozat) lenyűgöző erővel hatott a kritikusokra és a közönségre egyaránt. Aztán szeptember végén megjelent a lemez is – elsöprő sikerrel, és amiről a nem éppen a kísérleti elektronika iránti elkötelezettségéről híres Q Magazine is azt írta: „egy zenekar a világ csúcsáról, a saját csúcsain... a Piramida revelatív lemez!

Természetesen erről a „kalandról” is készült film, Ghost of Piramida címmel. A triót ezúttal Andreas Koefoed kísérte el Piramidába, és követte végig a lemezfelvétel folyamatát. A fantasztikus környezetben felvett dokumentumfilm nagyszerű bevezetést nyújt az Efterklang-koncerthez.

A film bemutatójára november 22-én 19 órától kerül sor az A38 Hajó Kiállítóterében. A vetítésre a belépés érvényes Efterklang-koncertjeggyel díjtalan.


Képtár

  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8140
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8141
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8142
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8143
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8144
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8145
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8146
 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek