Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on

2012. november 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Piramida című album egy elhagyott, sarkkörön túli szovjet bányászvárosban felvett hangmintákra épülő, páratlanul atmoszférikus és intenzív alkotás, az Efterklang eddigi pályájának csúcspontja. Ezt a nem mindennapi albumot mutatja be a zenekar a lehető leghozzáillőbb helyszínen: a valaha elhagyott, majd Budapesten újjáépített egykori szovjet hajón, az A38-on.

Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on

Amikor az Efterklang elkészült előző, Magic Chairs című lemezével, az együttes tagjai négy napra megszálltak egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz közreműködővel film is készült amely a négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg - mindazt, ahogy a profi zenészek és a laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok. Az Egy sziget (An Island) című dokumentumfilmet, melyet a neves klip- és filmrendező, Vincent Moon rendezett,  tavaly az A38 Hajón is levetítetteték.

Az ötödik album sem nélkülözi a különleges elemeket, ugyanis az izoláció, a sziget-jelleg olyan mély benyomást gyakorolhatott az Efterklang tagjaira, hogy az Egy sziget elkészülte után máris új, még különlegesebb projektbe vetették magukat. Az új album, a Piramida címét egy különös sorsú városról nyerte.

Pyramiden, vagyis oroszul Piramida, egy jóval az Északi-sarkkörön túl, a Spitzbergák egyik eldugott öblében fekvő bányászváros, amit a norvég kormány 1927-ben adott el a Szovjetuniónak. A jóformán megközelíthetetlen, közel féléves éjszakával, kibírhatatlan időjárással megvert szénbányász-telepen nagyjából ezren dolgoztak, szinte teljes izolációban – egészen 1998-ig, amikor a tulajdonos bányavállalat a szó szoros értelmében egyik napról a másikra, azaz egyetlen éjszaka alatt felszámolta a telepet és evakuálta a munkásokat. Piramida azóta úgy áll, ahogy azon az éjszakán hagyták.

A megdöbbentő atmoszférájú szellemvárosban minden ugyanúgy maradt, és az Efterklang idelátogató tagjai a színházteremben meg is találták elhagyatva „a világ legészakibb hangversenyzongoráját”. A három zenész tíz napig lakott a különös hangulatú szellemvárosban, több ezer felvételt és hangmintát készítve a kihalt ipari tájban. Ebből a hangulatból és ezekre a hangmintákra épülve született meg a Piramida zenei anyaga egy berlini stúdióban.

Az Efterklang még a lemez megjelenése előtt bemutatta az anyagot Sydneyben – szimfonikus hangszereléssel, és a koncert(sorozat) lenyűgöző erővel hatott a kritikusokra és a közönségre egyaránt. Aztán szeptember végén megjelent a lemez is – elsöprő sikerrel, és amiről a nem éppen a kísérleti elektronika iránti elkötelezettségéről híres Q Magazine is azt írta: „egy zenekar a világ csúcsáról, a saját csúcsain... a Piramida revelatív lemez!

Természetesen erről a „kalandról” is készült film, Ghost of Piramida címmel. A triót ezúttal Andreas Koefoed kísérte el Piramidába, és követte végig a lemezfelvétel folyamatát. A fantasztikus környezetben felvett dokumentumfilm nagyszerű bevezetést nyújt az Efterklang-koncerthez.

A film bemutatójára november 22-én 19 órától kerül sor az A38 Hajó Kiállítóterében. A vetítésre a belépés érvényes Efterklang-koncertjeggyel díjtalan.


Képtár

  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8140
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8141
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8142
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8143
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8144
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8145
  • Üzenet a szellemvárosból: Efterklang az A38-on kép 8146
 

 

Szólj hozzá!


Ő írta Sinatrának a My Way-t: Paul Anka júliusban az Arénában koncertezik!

Ő írta Sinatrának a My Way-t: Paul Anka júliusban az...

A 77 éves ikonikus énekes 60 éves munkásságát ünneplendő, világkörüli turnéra indul, melynek budapesti állomásaként 2019. július 17-én...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Jackson-fivérek mellett Rick Astley is a Paloznaki Jazzpiknikre érkezik!

Újabb három névvel bővült az idei Paloznaki Jazzpiknik fellépőinek kínálata, és ezzel teljessé vált a nagyszínpad programja. A popikonból lett soul énekes Rick Astley augusztus 3-án ad majd koncertet.

Az egész Pink Floyd-életmű egy estébe sűrítve: Keep Floyding a Hajón

Jó, jó, nem maradék nélkül, mert azért ahhoz elég gyorsan kellene játszani, és az egyetlen este még akkor sem lenne feltehetően elég: a zenekar minden korszakból kiválogatja a zenetörténetben (is) ikonikussá vált slágereket
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek