Vajon tényleg a Massive Attack tagja a titokzatos Banksy?

2018/04/27  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A modern elektronikus könnyűzene, a trip-hop egyik legnagyobb hatású csapata, a brit Massive Attack ad koncertet június 23-án a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar nyolc év után tér vissza Magyarországra.

Vajon tényleg a Massive Attack tagja a titokzatos Banksy?

Az 1987-ben Bristolban alakult Massive Attack különleges, hiphop, funk, dub és R&B elemekkel sűrűn átszőtt, belassult elektronikus zenéje hatalmas és gyors sikert aratott. A kilencvenes évek elejére az általuk életre hívott egyedi hangzásból született meg a trip hop sokrétű zenei világa..

A Robert Del Naja ("3D"), Grant Marshall ("Daddy G") és Adrian Thaws ("Tricky") által alkotott formáció 1991-ben megjelent, Blue Lines című album után a három évvel későbbi Protection a negyedik helyig kúszott fel a brit albumlistán, majd a következő kettő – már a szólópályára lépett Tricky nélkül –, az 1998-as Mezzanine és a 2003-as 100th Window már vezette a listákat. Olyan hatalmas slágerek születtek ezekben az években, mint az Unfinished Sympathy, a Protection, a Teardrop vagy az Angel.

Az ötödik, ez idáig utolsó stúdióanyagon, a 2009-ben kijött Heligolanden olyan világhírű vendégek szerepeltek, mint Damon Albarn, a Blur frontembere, Hope Sandoval reggae-énekes, Martina Topley-Bird, Guy Garvey, Tunde Adebimpe – és visszatért a korábban bevált partner, Horace Andy is.

A zenekar 1999, vagyis Mushroom kiválása óta hivatalosan kéttagú, ám a szerzői-kreatív munka  fókuszában egyértelműen 3D, azaz Del Naja áll – akiről az a meg nem erősített pletyka is járja, hogy ő a titokzatos street art-művész, Banksy – vele azonosítják a Massive Attacket, ami 2010 óta csupán két kislemezt (rajtuk összesen négy számot) és egy négy dalt tartalmazó EP-t (Ritual Spirit) jelentett meg.

A zenekar közéleti-politikai kérdésekben is gyakran megszólal: több alkalommal sz er v eztekjótékonysági projekteket, többek közt a háborús területeken élő gyermekek javára,felszólaltak az atomenergia katonai célú felhasználása, és a környezetrombolás ellen,odaálltak az Occupy-mozgalom mellé, tiltakoztak Izrael állam palesztinokkal szembeni fellépése miatt is, 2014-es  isztambuli koncertjükön pedig megemlékeztek a rendszerellenes megmozdulások áldozatairól. A Facebook adatkezelési botránya miatt az együttes bejelentette, hogy amíg a közösségi oldal nem lesz biztonságosabb, addig törlik magukat. És tényleg.

Érdekességek a zenekarról

  • A csapat többször járt Magyarországon; 2003-ban a Sziget fesztiválon, 2006-ban a Petőfi Csarnokban, 2008-ban a zamárdi Balaton Soundon, 2010-ben pedig a soproni VOLT-on adott koncertet.
  • Az elmúlt években Robert Del Naja filmekhez készített zenét (Trouble In The Water, 44 inch Chest, In Prison My Whole Life, Gomorra).
  • A  Ritual Spirti kislemezen több mint húsz év után Tricky is beszállt a zeneírásba.

A Massive Attack előzenekara a június 23-i Aréna-koncerten a skót Young Fathers lesz, amely alternatív elektronikából táplálkozó, egyedi popzenét játszik.


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek