Év koncertje - szavazás

Vasárnap magyardal 7. menet!

2014. szeptember 11.  ·   Ajánló   ·  Zerge

Idén is lesz, immár 7. alkalommal, ezúttal szeptember 14-én, és szép lesz, jó lesz, tudtuk meg annak idején a sajtótájékoztatón Presser Pici bácsitól.

Vasárnap magyardal 7. menet!

Meg azt is, hogy – és ezzel csak egyetérteni tudok – milyen szomorú, hogy egyik tévécsatorna sem közvetít sem élőben, sem felvételről ebben az évben sem erről az egész Európában páratlan eseményről (mármint hogy egy teljes napra egy egész ország részt vesz saját zenéinek és zeneszerzőinek népszerűsítésében), híven eddigi (nem igazán) jó szokásukhoz.

És akkor jöjjön megint a nyelvtannáci:

Már 7 éve hibás plakátokkal van tele a város ilyenkor, meg molinókkal a rendezvény napján – ugyanis ez a megnevezés a magyarban megkövetel egy határozott névelőt: A Magyar Dal Napja, és nem simán csak Magyar Dal Napja.

Nem hiszem el, hogy nincs sehol egy magyarul tudó, aki 7 év alatt felhívta volna erre a figyelmet. Illetve azt sem, hogy ilyen plakátok és molinók tervezésekor nem bír senki megkérni egy magyarul JÓL tudót, hogy ugyan lektorálja már le a feliratokat és egyéb szövegeket. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy sajnos, ezt a nagy tévék – közszolgálati és kereskedelmi egyaránt, bár utóbbiakról tudjuk, hogy idegenszívűek, szóval miért is tudnának magyarul, na de a (már nem) dr. Schmitt Pál emlőin nevelkedett közszolgálati is? – és reklámcégek sem teszik, mert időnként náluk is ordító helyesírási hibákkal teli szövegekkel találkozhatunk.

Visszatérve a rendezvényre: a lényeg az, hogy idén is meg lesz tartva, az évek alatt 40 millióról hat- azaz 6 millió kemény forintra csökkentett támogatással, ami ennyi rendezvényre (rengeteg város és immár néhány falu számos színpadán lesznek események a magyar nótától a népdalon és a jazzen át az operáig és egyéb kórusművekig, természetesen a hangsúly azért a pop- és rockzenén lesz idén is, akit érdekel a teljes műsor, az itt tájékozódjon, tényleg elég halovány.

A Magyar Dal Fővárosa ezúttal Hévíz lesz, ahol három napon át zajló és a Back II Blacktől a Vodkun és Kapócs Zsókán át a Beatricéig és népzenei együttesekig, valamint komoly- és régizenéig (elég hülye megnevezés mellesleg a klasszikus előtti zenékre...) számos előadót és műfajt felvonultató koncertsorozattal nem is magyar dal napját, hanem magyar dal hétvégéjét tartanak, ráadásul nem is csak egy helyszínen, hanem a város számos közterén. Sajnos, mivel nem vagyok ott ismerős, erről bővebbet most nem írnék, a fellépők felsorolását szintén lásd a weblapon.

A magyar dal első fővárosa (2010.), Eger is kitesz magáért, ott a Quimby fellépése lesz az est csúcsa a Szépasszonyvölgyben, de a Kispál-feldolgozásokat játszó Tökéletes Helyettesek, valamint a helyi illetőségű, az István, a király tehetségkutatójában (és előtte a Narco Polo zenekarban) pár éve feltűnt, gyönyörű hangú (és kinézetű) Herczeg Flóra és zenekara is koptatja majd a deszkákat, meg az Express együttes, amelynek vezetője, Solymos Tóni bácsi kifejtette, hogy mivel már a kutya sem emlékszik a slágereikre, amelyeket annó mindig követeltek tőlük koncerten, most jazzt is fognak játszani, mert a zenekar csupa képzett zenészből állt, és ezeket a slágereket már fénykorukban is unták (elárulom: én és a baráti köröm szintén).

Bár azt nem értem, hogy ha szerintük is gagyik voltak ezek a zenék, akkor miért írták meg őket. A kérdés költői, a választ sejtem.

A részt vevő összes települést, budapesti helyszínt és pláne az összes fellépőt nem fogom felsorolni (9 település + Budapest 12 helyszínnel, összesen 33 színpad, több mint 2000 fellépő), tessék keresni a mozikban és gyorséttermekben a programfüzeteket, vagy a fenti internetes címen feltúrni minden hivatkozást (linket). Én valószínűleg néhány budapesti helyszínen teszem tiszteletemet, például a Roham bárban, ahol fellép a többek között a TV Manci, a Sajnosbatár és az Üllői Úti Fuck is. De rejthet érdekességeket az Ódry Színpad előadása is, amelynek rövid leírását simán csak elloptam a weblapról, mert én sem tudnám jobban megfogalmazni: „XX. századi magyar szerzők és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerző és Alkalmazott Zeneszerző hallgatói által megzenésített versek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában”.

Elnézést azoktól, akiket kihagytam, de tényleg csak csipegettem a meglehetősen színes és széles választékból.


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek