Wahorn elfoglalja a Hajót

2015. szeptember 29.  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Wahorn András a magyar művészet több lábon járó legendás alakja hiánypótló bemutatkozásának lehetünk tanúi az A38 kiállítóterében. A 62 éves művész kifejezetten erre a kiállításra készített képeit jelenlegi zenei formációi ihlették.

Wahorn elfoglalja a Hajót

A sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű, 2x2,7 méteres olajfestményeken keresztül. A kiállítás ideje alatt két alkalommal koncertekre is sor kerül, ezeken a képzőművész-zenész két formációja, a Wahorn Airport és a Tapasztalt Ecsetek lép fel.

A képekről természetesen Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nem csak mint téma szerepelteti a képeken, hanem a műveket is együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, a fotorealizmus és az art brut mondhatni szöges ellentétei egymásnak, a képeken most mindez mégis találkozik, ami által meglehetősen izgalmas relációk jönnek létre. Wahorn vásznainak mindegyike egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, melyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.

A műfajok közötti átjárás sose volt idegen Wahorn számára, de ebben a projektben talán minden elem közelebb kerül egymáshoz, mint az eddig történt: zene és festészet, alkotás és magánélet összemosódnak.

Wahorn az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre a Magyar Nemzeti Wahorn Klub égisze alatt ezekből kettő is bemutatkozik a kiállítás alatt: október 15-én a Wahorn Airport, október 17-én a Tapasztalt Ecsetek ad majd koncertet az A38 Hajó Kiállítóterében.

Wahorn Airport

2015. október 15., csütörtök 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 F

A zenekar vezetője Wahorn András, a legendás Bizottság együttes megalapítója, 30 évvel később életre hívta a Wahorn Airport formációt. Folyamatosan új utakat keres, és olyan kalandra hívja a hallgatót, melynek kimenetelét még az együttes tagjai sem ismerik. Improvizációs zene ez, kalandzene., amely a jelen pillanatára reagálva próbálja újra és újra  fogalmazni válaszait, az ismeretlent meghódítva mindig. A Wahorn Airport  a repülőtér ahonnan a szellem szárnyal fel kalandra, vagy le, megpihenni. A Bizottság a múlt, a Wahorn Airport már egész más már, mint ahogy az idő.

A zenekar tagjai:

Wahorn András: szaxofon
Sőrés Zsolt: brácsa, zajok
Oliver Mayne: vibrafon
Weszeli János: dob
Román Péter: nagybőgő

 

Tapasztalt Ecsetek

2015. október 23., szombat 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft

A Tapasztalt Ecsetek a szórakoztató fúziós jazz és a kortárs zene határain egyensúlyozó kalandos vidám megpróbáltatás. Arrafelé folytatja ahol Miles Davis 1975-ben abbahagyta. Komplex kultúrális előadás mindenek elött. Nem szórakoznak, nagyon figyelnek, mert kaland zenét játszanak. A kalandozás nem szórakozás, mint tudjuk, de nagyon szórakoztató nézni (hallgatni). Felfedezésre indulnak minden alkalommal az ismeretlenbe. Ezt tapasztalhatja az aki jön.

A zenekar tagjai

Marjai Judit fotóművész és teljesen szekszszimbólum,Többszörözött Vágyak-díjas,

Wahorn András szaxofonos,

egyéb fúvós- (egyébként meg nagyon szívós) és festőművész Munkácsy- és a Fővárosi Tanács-, valamint Smohay- és Párhuzamos Kultúrákért-díjas, a Magyar Köztársaság Lovagja, programozó

Szurcsik József basszusgitáros festőművész,

a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, Munkácsy- és Kondor Béla-díjas

Kopasz Tamás szólógitáros festőművész, Munkácsy-díjas főiskolai docens

Orosz László dob- és festőművész,

Gyémánt Álom-díjas, továbbá csodálatos érzések

Chris Allan billentyűk, valamint

természethű és -ellenes hangok, Merész Tavak-díjas grafikusművész, zeneszerző, szakember

Ulrich Gábor ütőhangszeres, Balázsbéladíjas kulturális örökség és nehézképkeze


Képtár

  • Wahorn elfoglalja a Hajót kép 46248
  • Wahorn elfoglalja a Hajót kép 46249
  • Wahorn elfoglalja a Hajót kép 46251
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek