Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

2013. október 09.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Két világhírű dobos, Terry Bozzio (USA) és Borlai Gergő megmutatja, hogy a dobszerelés nem egyenlő egy zenekar ritmus-szekciójával. Egész estét betöltő, teljes koncert élményre számíthatunk, mely még a szakmabeliek számára is tartogathat meglepetéseket a hangszer sokrétűségéről, zeneiségéről.

Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

Terry Bozzio Frank Zappa dobosaként vált ismertté világszerte. Zappa zenekarába dobosként bekerülni szinte szuperhős státuszt jelentett a szakmában, garanciát arra, hogy az illető minden zenei szituációban megállja a helyét. Későbbi karrierje és a következő néhány név is bizonyítja ezt, akikkel együtt zenélt több mint 40 éves pályafutása alatt: Mick Jagger, Jeff Beck, Korn, The Brecker Brothers, Herbie Hancock, Fantomas.

A jazz, a klasszikus és különféle etnikus zenék által inspirált Bozzio igazi "történetmesélő". Szóló koncertje egyedi, intenzív, dinamikus, spirituális, dallamos, hangszerelt, atmoszférikus, és nem utolsósorban zenei előadás a világ legnagyobb hangolt dob-ütőhangszer szerelésén. Aki még nem hallotta élőben, nehezen tudja elképzelni, mire számíthat. Terry Bozzio képes basszus dallamokkal kísérni magát (8 lábdobot használ), melyekre dallamokat improvizál.

Terry Bozzio írta nekünk a közelgő koncertről:

"Régi szerzeményeket fogok játszani újra fejlesztve, valamint újakat, mint pl. az "5 = 7". Ez utóbbi az 5/4 és a 7/4 azonos időintervallumon belüli lehetőségeit vizsgálja azáltal, hogy 4-et 3-ra, valamint 3-mat 2-re rétegzek.
 
Úgy érzem, hogy jobban meg tudom közelíteni Miles Davis és a Whether Report kora 70-es évekbeli koncepcióját, ahol egy dobos a tempót biztosította, egy ütőhangszeres etnikus színekket adott hozzá, Miles vagy Joe pedig minderre szólózott. Ez a zene klisék nélkül volt nyitott a jazz improvizatív aspektusaira (melyeket én szabadságként definiálok), miközben nyitott volt a XX. század klasszikus hatásaira, a filmzenékre, elektronikára, az ambientre, a funk a rock és a progresszív fúzióra. Mindezeket egyedül szeretném megvalósítani a dobokon.
...
Van néhány új elektronikus ambient kompozícióm is, melyekkel szintén kísérletezni fogok. Ezek korábban is jó kontrasztjai voltak a tisztán akusztikus dobolásnak. Hangok, zenei szövetek és dallamok áramlanak és ismétlődnek melyekkel szabadon tudok együtt játszani."

Borlai Gergőt nem kell bemutatni a hazai közönségnek és igen jó úton jár ahhoz, hogy a szakmában sehol a világon ne szoruljon bemutatásra. A 12 évesen csodagyerekként feltűnt zenész jelenleg Barcelonában él, így koncertjei még inkább különleges eseménynek számítanak Magyarországon is.


Képtár

  • Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal! kép 20154
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek