Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

2013/10/09  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Két világhírű dobos, Terry Bozzio (USA) és Borlai Gergő megmutatja, hogy a dobszerelés nem egyenlő egy zenekar ritmus-szekciójával. Egész estét betöltő, teljes koncert élményre számíthatunk, mely még a szakmabeliek számára is tartogathat meglepetéseket a hangszer sokrétűségéről, zeneiségéről.

Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

Terry Bozzio Frank Zappa dobosaként vált ismertté világszerte. Zappa zenekarába dobosként bekerülni szinte szuperhős státuszt jelentett a szakmában, garanciát arra, hogy az illető minden zenei szituációban megállja a helyét. Későbbi karrierje és a következő néhány név is bizonyítja ezt, akikkel együtt zenélt több mint 40 éves pályafutása alatt: Mick Jagger, Jeff Beck, Korn, The Brecker Brothers, Herbie Hancock, Fantomas.

A jazz, a klasszikus és különféle etnikus zenék által inspirált Bozzio igazi "történetmesélő". Szóló koncertje egyedi, intenzív, dinamikus, spirituális, dallamos, hangszerelt, atmoszférikus, és nem utolsósorban zenei előadás a világ legnagyobb hangolt dob-ütőhangszer szerelésén. Aki még nem hallotta élőben, nehezen tudja elképzelni, mire számíthat. Terry Bozzio képes basszus dallamokkal kísérni magát (8 lábdobot használ), melyekre dallamokat improvizál.

Terry Bozzio írta nekünk a közelgő koncertről:

"Régi szerzeményeket fogok játszani újra fejlesztve, valamint újakat, mint pl. az "5 = 7". Ez utóbbi az 5/4 és a 7/4 azonos időintervallumon belüli lehetőségeit vizsgálja azáltal, hogy 4-et 3-ra, valamint 3-mat 2-re rétegzek.
 
Úgy érzem, hogy jobban meg tudom közelíteni Miles Davis és a Whether Report kora 70-es évekbeli koncepcióját, ahol egy dobos a tempót biztosította, egy ütőhangszeres etnikus színekket adott hozzá, Miles vagy Joe pedig minderre szólózott. Ez a zene klisék nélkül volt nyitott a jazz improvizatív aspektusaira (melyeket én szabadságként definiálok), miközben nyitott volt a XX. század klasszikus hatásaira, a filmzenékre, elektronikára, az ambientre, a funk a rock és a progresszív fúzióra. Mindezeket egyedül szeretném megvalósítani a dobokon.
...
Van néhány új elektronikus ambient kompozícióm is, melyekkel szintén kísérletezni fogok. Ezek korábban is jó kontrasztjai voltak a tisztán akusztikus dobolásnak. Hangok, zenei szövetek és dallamok áramlanak és ismétlődnek melyekkel szabadon tudok együtt játszani."

Borlai Gergőt nem kell bemutatni a hazai közönségnek és igen jó úton jár ahhoz, hogy a szakmában sehol a világon ne szoruljon bemutatásra. A 12 évesen csodagyerekként feltűnt zenész jelenleg Barcelonában él, így koncertjei még inkább különleges eseménynek számítanak Magyarországon is.


Képtár

  • Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal! kép 20154
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek