Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

2013. október 09.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Két világhírű dobos, Terry Bozzio (USA) és Borlai Gergő megmutatja, hogy a dobszerelés nem egyenlő egy zenekar ritmus-szekciójával. Egész estét betöltő, teljes koncert élményre számíthatunk, mely még a szakmabeliek számára is tartogathat meglepetéseket a hangszer sokrétűségéről, zeneiségéről.

Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal!

Terry Bozzio Frank Zappa dobosaként vált ismertté világszerte. Zappa zenekarába dobosként bekerülni szinte szuperhős státuszt jelentett a szakmában, garanciát arra, hogy az illető minden zenei szituációban megállja a helyét. Későbbi karrierje és a következő néhány név is bizonyítja ezt, akikkel együtt zenélt több mint 40 éves pályafutása alatt: Mick Jagger, Jeff Beck, Korn, The Brecker Brothers, Herbie Hancock, Fantomas.

A jazz, a klasszikus és különféle etnikus zenék által inspirált Bozzio igazi "történetmesélő". Szóló koncertje egyedi, intenzív, dinamikus, spirituális, dallamos, hangszerelt, atmoszférikus, és nem utolsósorban zenei előadás a világ legnagyobb hangolt dob-ütőhangszer szerelésén. Aki még nem hallotta élőben, nehezen tudja elképzelni, mire számíthat. Terry Bozzio képes basszus dallamokkal kísérni magát (8 lábdobot használ), melyekre dallamokat improvizál.

Terry Bozzio írta nekünk a közelgő koncertről:

"Régi szerzeményeket fogok játszani újra fejlesztve, valamint újakat, mint pl. az "5 = 7". Ez utóbbi az 5/4 és a 7/4 azonos időintervallumon belüli lehetőségeit vizsgálja azáltal, hogy 4-et 3-ra, valamint 3-mat 2-re rétegzek.
 
Úgy érzem, hogy jobban meg tudom közelíteni Miles Davis és a Whether Report kora 70-es évekbeli koncepcióját, ahol egy dobos a tempót biztosította, egy ütőhangszeres etnikus színekket adott hozzá, Miles vagy Joe pedig minderre szólózott. Ez a zene klisék nélkül volt nyitott a jazz improvizatív aspektusaira (melyeket én szabadságként definiálok), miközben nyitott volt a XX. század klasszikus hatásaira, a filmzenékre, elektronikára, az ambientre, a funk a rock és a progresszív fúzióra. Mindezeket egyedül szeretném megvalósítani a dobokon.
...
Van néhány új elektronikus ambient kompozícióm is, melyekkel szintén kísérletezni fogok. Ezek korábban is jó kontrasztjai voltak a tisztán akusztikus dobolásnak. Hangok, zenei szövetek és dallamok áramlanak és ismétlődnek melyekkel szabadon tudok együtt játszani."

Borlai Gergőt nem kell bemutatni a hazai közönségnek és igen jó úton jár ahhoz, hogy a szakmában sehol a világon ne szoruljon bemutatásra. A 12 évesen csodagyerekként feltűnt zenész jelenleg Barcelonában él, így koncertjei még inkább különleges eseménynek számítanak Magyarországon is.


Képtár

  • Zappa dobosa a Trafóban - 8 lábdobbal! kép 20154
 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Ráadásul nem is akárki kérte fel erre, hanem a 160 éves Gerbeaud cukrászda, és nem is egy "mezei" csokit fog beburkolni az általa megtervezett...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Boszorkányok pedig nincsenek... vagy de?

Lehet musicalt csinálni egy Arany-balladából? Úgy tűnik, igen. Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből – akármit is jelentsen ez – és tollából, valamint Derzsi György lelkéből – akármit is jelentsen ez – a musical-ballada a Vörös Rébékből, amit ráadásul az Arénában mutatnak...

Utolsó turnéjára indul a KISS!

A legendás együttes 45 év zenélés után bejelentette utolsó turnéját, amely “Az Út Vége” nevet viseli (“End Of The Road world tour”). A hírt az America’s Got Talent fináléjában jelentették be szeptember 19-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek